MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 64 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 63 | 64 | 65 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 64 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Frais01

Post #1 Ocena: 0

2015-12-08 11:13:12 (10 lat temu)

Frais01

Posty: 164

Kobieta

Z nami od: 23-09-2015

Skąd: Bishop's Stortford

Witam, a czy ktoś ma sprawdzony przepis na seromakowiec?
Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają sie robić to jak najlepiej. - Paulo Coelho

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kadamiak

Post #2 Ocena: 0

2015-12-08 23:05:41 (10 lat temu)

kadamiak

Posty: 1

Kobieta

Z nami od: 08-12-2015

Skąd: hull

witam mam pytanie trochę z innej beczki ale po części tez dotyczy pieczenia chciałabym otworzyć domowa działalność gastronomiczna (pieczenie ciasta i tortow) ale nie bardzo wiem od czego zacząć i jakie warunki według sanepidu musze spełniac wie ktoś może jak to wygłada będę wdzieczna za odpowiedz

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2015-12-09 23:15:48 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 13658

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2015-12-08 10:41:31, zosiasamosia napisał(a):
Cytat:

2015-12-08 04:18:21, andyopole napisał(a):
Zamiescilem przepisy publicznie bo moze skorzysta ktos jeszcze oprocz @Efki.


Bardzo miło z Twojej strony, ja skorzystam :)


A ja z Twojego przepisu na drozdzowe z kruszonka nie skorzystam, a chcialbym....
W ogole moja Mama piekla drozdzowe babki. Slodkie ale puszyste i leciutkie a mnie wychodza takie halamucowate - ciezkie.
Poszukuje dobrego, malopracochlonnego przepisu. Jak kazdy chlop - nie lubie sie narobic niepotrzebnie.*YAHOO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

BasiaJarecka

Post #4 Ocena: 0

2015-12-10 17:39:20 (10 lat temu)

BasiaJarecka

Posty: 1

Kobieta

Z nami od: 10-12-2015

Skąd: Londyn

Mnie nigdy nie wychodziły ciasta z "przepisów cioci" Najbardziej służy mi książka, która kupiłam w polskiej księgarni w Anglii "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji"
Obrazek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zosiasamosia

Post #5 Ocena: 0

2015-12-10 21:45:40 (10 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2015-12-09 23:15:48, andyopole napisał(a):
Cytat:

2015-12-08 10:41:31, zosiasamosia napisał(a):
Cytat:

2015-12-08 04:18:21, andyopole napisał(a):
Zamiescilem przepisy publicznie bo moze skorzysta ktos jeszcze oprocz @Efki.


Bardzo miło z Twojej strony, ja skorzystam :)


A ja z Twojego przepisu na drozdzowe z kruszonka nie skorzystam, a chcialbym....
W ogole moja Mama piekla drozdzowe babki. Slodkie ale puszyste i leciutkie a mnie wychodza takie halamucowate - ciezkie.
Poszukuje dobrego, malopracochlonnego przepisu. Jak kazdy chlop - nie lubie sie narobic niepotrzebnie.*YAHOO*


Nosz, zarumieniłam się ze wstydu :-T[
Naprawiam swój błąd.

-----------------------------

Placek drożdżowy wielkopolski

Rozczyn
Szklanka letniego mleka
8 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżka mąki
Rozcieramy drożdże z cukrem, rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki i stawiamy w ciepłym miejscu by wyrósł.

Ciasto
75 dag mąki krupczatki – przesiewamy do dużej miski.
Rozpuszczamy w rondelku pół kostki masła.
Do mąki dodajemy szklankę cukru, mieszamy
Wlewamy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jaja i 5 żółtek.
Wszystko mieszamy łopatką lub mikserem.
Dodajemy szczyptę soli, 2.5 łyżki oliwy z oliwek, paczkę cukru waniliowego, dalej mieszamy.
Po trochu wlewamy masło, cały czas mieszając.
Wrzucamy garść rodzynek.
Wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki.
Zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę:
1/3 kostki masła, 1 całe jajko, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, otarta skórka z jednej cytryny.
Siekamy kruszonkę nożem i zagniatamy szybko końcami palców.

Smarujemy spora blachę masłem i posypujemy mąką.
Wykładamy cisto na blachę, posypujemy kruszonką.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blachę z ciastem stawiamy w pobliżu nagrzewającego się piekarnika – ciasto musi jeszcze trochę podrosnąć.
Wstawiamy placek na 20 minut do nagrzanego piekarnika – powinien mieć złoty kolor.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – powinien być suchy.
Jeśli nie jest, zostawiamy ciasto na jeszcze parę minut.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.


Instrukcje oryginalne. Niestety nie pamiętam autora tego ciasta, przepis pochodzi bodajże z rec.kuchnia. Mam od wielu lat tylko wydruk.

Powodzenia i smacznego!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2015-12-10 21:59:26 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 13658

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

No!!! *KISSING*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2016-01-09 10:22:01 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Tarta z czekoladowym nadzieniem ,malinami , owocami granatu i pistacjami

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2016-01-09 11:10:33 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

A dla mnie samej , zdrowsza wersja . Domowej roboty granola bars

Obrazek

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #9 Ocena: 0

2016-01-09 16:55:05 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Cytat:

2016-01-09 11:10:33, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
A dla mnie samej , zdrowsza wersja . Domowej roboty granola bars

Obrazek

Obrazek


ewa wyglada smakowicie i chyba tez tak smakuje (?).
Ja odjakiegos czasu nic nie pieke , nie kupuje slodczy, ale takie cos moze by sprobowac ?
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #10 Ocena: 0

2016-01-09 17:09:46 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2016-01-09 16:55:05, ruuuda napisał(a):


ewa wyglada smakowicie i chyba tez tak smakuje (?).
Ja odjakiegos czasu nic nie pieke , nie kupuje slodczy, ale takie cos moze by sprobowac ?


Mnie smakuje :-)
Staram sie nie jesc slodyczy . Biegam , cwicze . Jak juz potrzeba slodkiego mnie przerasta robie wlasnie cos takiego . Swietne do kawy czy zeby zabrac na wedrowke do plecaka :-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 64 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 63 | 64 | 65 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,