Str 64 z 200 |
|
---|---|
Frais01 | Post #1 Ocena: 0 2015-12-08 11:13:12 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-09-2015 Skąd: Bishop's Stortford |
Witam, a czy ktoś ma sprawdzony przepis na seromakowiec?
Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają sie robić to jak najlepiej. - Paulo Coelho
|
kadamiak | Post #2 Ocena: 0 2015-12-08 23:05:41 (10 lat temu) |
Z nami od: 08-12-2015 Skąd: hull |
witam mam pytanie trochę z innej beczki ale po części tez dotyczy pieczenia chciałabym otworzyć domowa działalność gastronomiczna (pieczenie ciasta i tortow) ale nie bardzo wiem od czego zacząć i jakie warunki według sanepidu musze spełniac wie ktoś może jak to wygłada będę wdzieczna za odpowiedz
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2015-12-09 23:15:48 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2015-12-08 10:41:31, zosiasamosia napisał(a): Cytat: 2015-12-08 04:18:21, andyopole napisał(a): Zamiescilem przepisy publicznie bo moze skorzysta ktos jeszcze oprocz @Efki. Bardzo miło z Twojej strony, ja skorzystam ![]() A ja z Twojego przepisu na drozdzowe z kruszonka nie skorzystam, a chcialbym.... W ogole moja Mama piekla drozdzowe babki. Slodkie ale puszyste i leciutkie a mnie wychodza takie halamucowate - ciezkie. Poszukuje dobrego, malopracochlonnego przepisu. Jak kazdy chlop - nie lubie sie narobic niepotrzebnie. ![]() |
BasiaJarecka | Post #4 Ocena: 0 2015-12-10 17:39:20 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2015 Skąd: Londyn |
Mnie nigdy nie wychodziły ciasta z "przepisów cioci" Najbardziej służy mi książka, która kupiłam w polskiej księgarni w Anglii "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji"
![]() |
zosiasamosia | Post #5 Ocena: 0 2015-12-10 21:45:40 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-12-09 23:15:48, andyopole napisał(a): Cytat: 2015-12-08 10:41:31, zosiasamosia napisał(a): Cytat: 2015-12-08 04:18:21, andyopole napisał(a): Zamiescilem przepisy publicznie bo moze skorzysta ktos jeszcze oprocz @Efki. Bardzo miło z Twojej strony, ja skorzystam ![]() A ja z Twojego przepisu na drozdzowe z kruszonka nie skorzystam, a chcialbym.... W ogole moja Mama piekla drozdzowe babki. Slodkie ale puszyste i leciutkie a mnie wychodza takie halamucowate - ciezkie. Poszukuje dobrego, malopracochlonnego przepisu. Jak kazdy chlop - nie lubie sie narobic niepotrzebnie. ![]() Nosz, zarumieniłam się ze wstydu ![]() Naprawiam swój błąd. ----------------------------- Placek drożdżowy wielkopolski Rozczyn Szklanka letniego mleka 8 dag drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki Rozcieramy drożdże z cukrem, rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki i stawiamy w ciepłym miejscu by wyrósł. Ciasto 75 dag mąki krupczatki – przesiewamy do dużej miski. Rozpuszczamy w rondelku pół kostki masła. Do mąki dodajemy szklankę cukru, mieszamy Wlewamy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jaja i 5 żółtek. Wszystko mieszamy łopatką lub mikserem. Dodajemy szczyptę soli, 2.5 łyżki oliwy z oliwek, paczkę cukru waniliowego, dalej mieszamy. Po trochu wlewamy masło, cały czas mieszając. Wrzucamy garść rodzynek. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę: 1/3 kostki masła, 1 całe jajko, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, otarta skórka z jednej cytryny. Siekamy kruszonkę nożem i zagniatamy szybko końcami palców. Smarujemy spora blachę masłem i posypujemy mąką. Wykładamy cisto na blachę, posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę z ciastem stawiamy w pobliżu nagrzewającego się piekarnika – ciasto musi jeszcze trochę podrosnąć. Wstawiamy placek na 20 minut do nagrzanego piekarnika – powinien mieć złoty kolor. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – powinien być suchy. Jeśli nie jest, zostawiamy ciasto na jeszcze parę minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Instrukcje oryginalne. Niestety nie pamiętam autora tego ciasta, przepis pochodzi bodajże z rec.kuchnia. Mam od wielu lat tylko wydruk. Powodzenia i smacznego! |
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2015-12-10 21:59:26 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
No!!!
![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2016-01-09 10:22:01 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Tarta z czekoladowym nadzieniem ,malinami , owocami granatu i pistacjami
![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2016-01-09 11:10:33 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
A dla mnie samej , zdrowsza wersja . Domowej roboty granola bars
![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
ruuuda | Post #9 Ocena: 0 2016-01-09 16:55:05 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Cytat: 2016-01-09 11:10:33, EFKAKONEFKA33 napisał(a): A dla mnie samej , zdrowsza wersja . Domowej roboty granola bars ![]() ![]() ewa wyglada smakowicie i chyba tez tak smakuje (?). Ja odjakiegos czasu nic nie pieke , nie kupuje slodczy, ale takie cos moze by sprobowac ? Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2016-01-09 17:09:46 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-01-09 16:55:05, ruuuda napisał(a): ewa wyglada smakowicie i chyba tez tak smakuje (?). Ja odjakiegos czasu nic nie pieke , nie kupuje slodczy, ale takie cos moze by sprobowac ? Mnie smakuje ![]() Staram sie nie jesc slodyczy . Biegam , cwicze . Jak juz potrzeba slodkiego mnie przerasta robie wlasnie cos takiego . Swietne do kawy czy zeby zabrac na wedrowke do plecaka ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|