Str 63 z 200 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
zosiasamosia |
Post #1 Ocena: 0 2015-12-06 04:32:49 (10 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2015-12-05 20:28:31, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Niezmiennie mam problem ze zrobieniem dobrego ciasta drozdzowego z kruszonka , takiego jak robila moja babcia . Jeszcze jedna nieudana proba i pierdzielne nim o sciane
Niby taka proscizna a ja sie na nim wykladam . Babci juz nie ma i nie bardzo mam skad zaczerpnac wskazowek
Spróbuj wyrobić ciasto ręką, rób to bardzo długo, aż ciasto biędzie takie, hmmm gładkie, delikatne, odchodzące od ręki i miski.
Drożowe lubi "pieszczoty" i ciepełko
Jak nadal nie będzie jak u Babci, to wyślę Ci przepis, z którego korzystam od lat i drożdżówka ze śliwkami i kruszonką jest obłędna
Ale mi smaka narobiłaś
|
 
|
 |
|
|
andyopole |
Post #2 Ocena: 0 2015-12-06 04:36:12 (10 lat temu) |
 Posty: 13658
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Ja robię kruche z owocami i kruszonka. Kiedyś robiłem drożdżowe ale kruche szybciej i mniej roboty. Chcesz przepis?
Edit: wskazówki Samosi są bardzo trafne. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 06-12-2015 04:38 ]
|
 
|
 
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #3 Ocena: 0 2015-12-06 08:48:18 (10 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2015-12-06 04:32:49, zosiasamosia napisał(a):
Cytat:
2015-12-05 20:28:31, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Niezmiennie mam problem ze zrobieniem dobrego ciasta drozdzowego z kruszonka , takiego jak robila moja babcia . Jeszcze jedna nieudana proba i pierdzielne nim o sciane
Niby taka proscizna a ja sie na nim wykladam . Babci juz nie ma i nie bardzo mam skad zaczerpnac wskazowek
Spróbuj wyrobić ciasto ręką, rób to bardzo długo, aż ciasto biędzie takie, hmmm gładkie, delikatne, odchodzące od ręki i miski.
Drożowe lubi "pieszczoty" i ciepełko
Jak nadal nie będzie jak u Babci, to wyślę Ci przepis, z którego korzystam od lat i drożdżówka ze śliwkami i kruszonką jest obłędna
Ale mi smaka narobiłaś
Dziekuje za podpowiedzi
Przepis poprosze i od Ciebie i od Andego
Za tydzien bede probowac robic ciasto ze slodkich batatow wiec drozdzowka bedzie musiala chwile poczekac Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
zosiasamosia |
Post #4 Ocena: 0 2015-12-07 11:11:58 (10 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2015-12-06 08:48:18, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Przepis poprosze ...
Bardzo proszę, wysłany na PW
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #5 Ocena: 0 2015-12-07 16:49:29 (10 lat temu) |
 Posty: 13658
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2015-12-07 11:11:58, zosiasamosia napisał(a):
Cytat:
2015-12-06 08:48:18, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Przepis poprosze ...
Bardzo proszę, wysłany na PW
Jesli nie zapomne to wysle dzis po pracy. Przepisy mam na domowym kompie. Any way, musze je zgrac na pen drive'a, jesli nie zapomne to I to przy okazji zrobie. Ostatnio nawet moj przepis na domowy chleb wreszcie zdigitalizowalem i z karteluszka przerobilem na Worda z calym opisem procedury.
|
 
|
 
|
|
|
andyopole |
Post #6 Ocena: 0 2015-12-08 04:11:55 (10 lat temu) |
 Posty: 13658
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
To jest pierwszy przepis na ciasto kruche z owocami, wg ktorego robilem wczesniej. Dostalem go od siostry, ktora odpisala go z zeszytu mojej Mamy.
Oto on:
Ciasto:
40 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
6 jajek
1 szklanka mleka
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
Margarynę rozcieramy z cukrem dodając po jednym żółtku i po łyżce mąki z proszkiem oraz mleko. Dodajemy cukier waniliowy
i zapach, a na koniec sztywno ubitą pianę.
Wykładamy ciasto na blachę, układamy owoce.
Pieczemy w temp. 180C ok. 40 minut.
|
 
|
 
|
|
andyopole |
Post #7 Ocena: 0 2015-12-08 04:16:03 (10 lat temu) |
 Posty: 13658
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
To jest przepis, ktory dostalem od kolezanki z miejscowego KGW. Robie teraz wg niego poniewaz wydaje mnie sie mniej pracochlonny bo jak kazdy chlop nie lubie sie narobic.
Oto drugi przepis, wg Renaty:
2,5 sticky masla;
300 g cukru;
650 g maki;
20 g proszku do pieczenia;
4 jaja;
250 ml mleka.
Utrzec maslo z cukrem dodac make z proszkiem i zagniesc reka, odlozyc szklanke tego ciasta na kruszonke.
Ubic osobno jajka z mlekiem dodac do pierwszej czesci ciasta i wymieszac. Ulozyc owoce a z wierzchu posypac odlozona wczesniej kruszonka.
Piec w temp 350F (180C) ok. 35-40 minut.
Pieklem z roznymi owocami, jablka, truskawki, sliwki. Nawet calkiem zamrozona mieszanke roznych jagod wsypalem prosto do ciasta i nie klapnelo.
|
 
|
 
|
|
andyopole |
Post #8 Ocena: 0 2015-12-08 04:18:21 (10 lat temu) |
 Posty: 13658
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Zamiescilem przepisy publicznie bo moze skorzysta ktos jeszcze oprocz @Efki.
|
 
|
 
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #9 Ocena: 0 2015-12-08 07:33:38 (10 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2015-12-08 04:18:21, andyopole napisał(a):
Zamiescilem przepisy publicznie bo moze skorzysta ktos jeszcze oprocz @Efki.
Dzieki za pamiec . Teraz ja wychodze do pracy  Jak wroce , wrzuce do folderu z ciastami  Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
zosiasamosia |
Post #10 Ocena: 0 2015-12-08 10:41:31 (10 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2015-12-08 04:18:21, andyopole napisał(a):
Zamiescilem przepisy publicznie bo moze skorzysta ktos jeszcze oprocz @Efki.
Bardzo miło z Twojej strony, ja skorzystam
|
 
|
 |
|