Str 7 z 200 |
|
---|---|
nowaMa | Post #1 Ocena: 0 2009-11-20 13:52:33 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2008 Skąd: UK |
ja też ostatnio mam ochotę na sernik
![]() |
Post #2 Ocena: 0 2009-11-20 13:56:15 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2009-11-20 13:58:06 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2009-11-20 16:55:12 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
violcia2403 | Post #5 Ocena: 0 2009-11-20 16:58:18 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Mmm... sernik...
Ja tu nie mam dostepu do białego sera niestety ![]() Odszedłeś... zanim tak naprawdę się pojawiłeś...
![]() |
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2009-11-20 17:49:11 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2009-11-20 16:55:12, joannna napisał(a): A jaki ser w UK nadaje sie na polski serniczek?? szczerze ja probowalam kilku innych serow typu QUARK czy ![]() lub ![]() ale jak dla mnie zaden z tych serow ne jest taki jak byc powinien...innych przezornie balam sie probowac ze strachu,ze znow spieprze sernik. na szczescie tu gdzie mieszkam dostep do bialego sera polskiego mam wiec nie wiem co ci doradzic ,moze inni maja lepsze doswiadczenia z serem bialym niepolskiego pochodzenia Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #7 Ocena: 0 2009-11-20 18:36:52 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2009-11-21 17:52:14 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
tak sobie sluchajcie mysle o tym serniku i przyszlo mi do glowy,ze przeciez moja babcia jak bylam mala sama robila twarog w domu i to byl niezapomniany smak ...to byl dopiero twarog,nie pamietam co prawda jak moja bacia robila to cudo,szczegoly mgliscie pamietam wiec postanowilam powertowac w necie i oto co znalazlam
----------------Potrzebujemy:------------------------------------ - 1 litr mleka słodkiego - 1 litr mleka zsiadłego Mleko trzeba 2 - 3 dni wcześniej "postawić na zsiadłe", jak to się u nas mówi. Najlepsze byłoby oczywiście świeże mleko - takie "prosto od krowy". Ale o to coraz trudniej. Każde mleko dostępne w sklepie jest w jakiś sposób przetworzone, zabezpieczone. Mleko UHT nie nadaje się do zsiadania. Ja kupuję mleko pasteryzowane - u nas (w środku Polski) nazywane "mleko w folii"", czyli w miękkich torebkach z grubej folii, o pojemności 1 litra. Kupując mleko zwracajmy uwagę na jego świeżość - ostatnio kupiłam w pośpiechu takie mleko w supermarkecie i owszem , zsiadło się, ale było gorzkie i nie do użycia. Pamiętajmy również o zabezpieczeniu tego mleka prze muchami i innymi zanieczyszczeniami - ja przykrywam dzbanek i kubki spodeczkami. Istotne dla smaku serka jest upilnowanie najlepszego momentu, kiedy mleko już się zsiadło i można je użyć. Jak za długo je przetrzymamy to też niedobrze. Bezpośrednio przed robieniem twarożku trzeba je dokładnie rozbełtać. Mleko słodkie zagotować w dużym garnku - wtedy łatwiej je upilnować, żeby nie uciekło. Wyłączyć płomień i natychmiast wlać do niego mleko zsiadłe, zamieszać kilka razy. Pozostawić w garnku ok. 1 godziny. Następnie całą zawartość garnka przelać przez bardzo gęste sito lub gazę położoną na sitku i pozostawić, niech sobie odcieknie. Serwatki nie wylewamy, może się jeszcze przydać. Twarożek uzyskany z tej ilości mleka ważył 45 dkg. Smakuje wspaniale - w sklepie się takiego nie kupi. ------------------------------------------------------------------- to tyle o przepisie,ktory zamiescilam dla osob majacych problem ze znalezieniem sera polskiego w sklepach,rowniez zamiescilam dla siebie.zdaje sobie sprawe ,ze jest to troche pracochlonne ale ja napewno pewnego pieknego dnia zmierze sie z tym zadaniem i z tegoz sera sprobuje zrobic sernik...jak juz sie uporam podziele sie swoimi spotrzezeniami.ciekawa jestem czy znajdzie sie jeszcze jeden desperat jak ja wyprobowania tej metody na bialy serek.... desperatom zycze milych eksperymentow ,trzymam kciuki i pewnie bynajmniej w moim przypadku nie obedzie sie bez kilku soczystych przeklenstw jak mi cos nie wyjdzie ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #9 Ocena: 0 2009-11-21 18:24:09 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kksiezniczka | Post #10 Ocena: 0 2009-11-21 19:23:42 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Moja Babcia też robiła sama twaróg.Pycha był.A ostatnio jak byłam w Polsce mama co drugi dzień zamawiała swojski twaróg ze wsi.Po prostu rewelacja.Sama jeszcze sie nie odważyłam,ale może kiedys sie zbiorę
![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|