2015-03-28 21:42:39, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Przymierzam sie do tego ciasta juz od jakiegis czasu .Moze za jakis czas wreszcie sie zmobilizuje . Szpinak jadam ...a w zasadzie tylko pijam jak robie smoothie z dodatkiem kiwi , banana i mrozonych malin . W innej postaci az sie boje probowac . To ciasto ma rzeczywiscie nieziemskie barwy
Ewa , sprobuj , naprawde szybkie ciasto i smaczne.
Jajka , cukier , olej, maka i szpinak wszystko mieszasz pokoleji i zawsze wychodzi . Jeszcze niezdarzylo mi sie zrobic zakalca
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Ja polecam jeszcze ciasto z marchwi tez dobre . Musze najpierw znalesc przepis , zrobic ciacho i sie pochwalic jakas fotka
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Jeszcze lubie ciasto Red Velvet , poprostu pycha . Przepis z neta, tez latwy do zrobienia.
2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem obsypac bulka tart.