MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 55 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 54 | 55 | 56 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 55 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: +1

2015-03-14 10:52:23 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Najprostszy na swiecie plesniak , ktory zapewne wszyscy znaja . Tym razem oprocz dzemu porzeczkowego dodalam jeszcze podsmazone jablka

Obrazek

Korzystalam z tego przepisu

3 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
kostka margaryny
powidła z jabłek ( ja zuzylam 2 kg jablek )
pol sloiczka dzemu porzeczkowego

Mąkę, żółtka, margarynę, łyżkę cukru i proszek do pieczenia polączyć i zagnieść ciasto. Uformować 3 kule, jedna z nich musi być odrobinę większa, ponieważ to będzie spód ciasta. Do jednej kuli dodać kakao i też zagnieść. Wszystkie 3 kule wstawić na jakis czas do zamrażarki. Białka i szklankę cukru ubic na sztywną pianę. Kolejny krok wykladanie na balchę. Na spód zetrzeć na tarce o grubych oczkach największą jasną kulę, potem pol sloika dzemu porzeczkowego a na to wylozyć powidła, na to ciemna kula kakaowa. Kolejny krok to sztywna piana i na to zetrzeć jasną kulę. Piec w piekarniku o temp 200 stopni ok. 45 minut.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2015-03-14 11:00:49 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ewa, to jest po prostu niepoprawne :).
Cudo ciacho, wychodzi tez niezle ze swiezymi truskawkami (ale nie tymi 'plastikowymi' marketowymi).

Do góry stronyOnline

EFKAKONEFKA33

Post #3 Ocena: 0

2015-03-14 11:13:40 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2015-03-14 11:00:49, karjo1 napisał(a):
Cudo ciacho, wychodzi tez niezle ze swiezymi truskawkami (ale nie tymi 'plastikowymi' marketowymi).

Mnie przed chwila podpowiedziano zeby sprobowac zrobic z agrestem lub rabarbarem . To juz przy innej okazji *THUMBS UP*
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #4 Ocena: 0

2015-03-14 12:06:23 (10 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Cytat:

2015-03-14 11:13:40, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2015-03-14 11:00:49, karjo1 napisał(a):

Mnie przed chwila podpowiedziano zeby sprobowac zrobic z agrestem lub rabarbarem . To juz przy innej okazji *THUMBS UP*

Ja robiłam i z tym i z tym. Z rabarbarem uwielbiam ciacha:-)
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2015-03-28 21:31:31 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Obrazek

"Pozyczylam" przepis Littleflower i musialam lekko zmodyfikowac do zawartosci lodowki...

Cytat:
Ciasto leśny mech
Ciasto:
650 g mrożonego szpinaku ( dałam z puszki ok. 730 g)
1,5 szklanki cukru
5 dużych jaj
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki ( dalam ryzowa bo nie miałam krupczatki)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2x Krem karpatka + 800 ml mleka ( ja dałam masę na sernik i tez bylo ok )
oraz
1 - 2 owoce granatu
Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i ponownie mieszamy.
Blachę (40x25) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, odcinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszki.
Przygotowujemy krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy przygotować np. bitą śmietanę. W takiej wersji ciasto też na pewno będzie bardzo dobre:)
Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto i obficie posypujemy okruszkami, lekko dociskamy.
Wierzch ciasta posypujemy pestkami granatu.

Moje modyfikacje to 2 szklanki (a raczej kubki) maki, bo nie mialam krupczatki.

Pierwszym razem dalam 5 jaj, drugim 4 i nie zauwazylam roznicy w jakosci ciasta.

Ja nie mialam ani kremu Karpatki, ani smietany do ubicia, to zmieszalam za pierwszym podejsciem galaretke (tylko truskawkowa byla w domu) i Quark serek

Obrazek

Za drugim podejsciem w lodowce byl tylko jogurt naturalny, i tez zmieszalam z galaretka. Najpierw wydawala sie masa byc bardzo wodnista, chociaz dalam 1/4 wody tylko, ale po pol godziny w lodowce bylo juz prawie stezone zupelnie. Wylozylam w sumie lyzka to prawie zupelnie stezone (ja nigdy nie moge dopilnowac galaretki) ale na ciescie sie pieknie zlaczylo.

Ja mialam tylko swiezy szpinak, zmiksowalam recznym blenderem (wrzucilam do miski i dodalam oliwe do szpinaku zamiast oleju do ucieranych jaj, bo na sucho za nic nie chcial sie zmiksowac).

Na Wielkanosne zakaski wykorzystam ten pomysl ze szpinakowym ciastem do zrobienia pieknej zakaski z lososiem, i bedzie bardzo wiosenna. Sama tego nie wymyslilam, przyznaje sie podpatrzylam w necie przystawka z lososiem na szpinaku

Szpinakowe ciasto bylo wielkim hitem w pracy. Kazdy sie psychodylicznym kolorem zachwycal i dziwil i podziwial pomysl...i smak oczywiscie.
Ada

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2015-03-28 21:42:39 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Przymierzam sie do tego ciasta juz od jakiegis czasu .Moze za jakis czas wreszcie sie zmobilizuje . Szpinak jadam ...a w zasadzie tylko pijam jak robie smoothie z dodatkiem kiwi , banana i mrozonych malin . W innej postaci az sie boje probowac . To ciasto ma rzeczywiscie nieziemskie barwy

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2015-03-28 21:45:54 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Wlasnie u nas szpinaku w domu nigdy nie brakuje, ja nawet nie bawilam sie w obrywanie ogonkow bo i tak bylo wszystko zmiksowane. Mnie przekonalo to, ze sie szybko robi, cierpliwosc nie zawsze jest moim drugim imieniem. Za piewrszym razem najwiecej czasu zajelo mi zmiksowanie szpinaku, a wlasciwie znalezienie sposobu bez wyciagania z dna szafki robota kuchennego, bo w maszynie do smoothie za nic nie dalo rady, nawet z olejem, tylko sie slizgalo w dzbanku...

Ada

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2015-03-28 21:49:48 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Ja mam na chwile obecna w domu zakaz robienia ciast :-] ale pewnie za jakis czas jak silna wola komus peknie to upieke . Bardziej mnie wlasnie przekonuje jako srodek ta masa ze smietany z galaretka niz ten krem karpatkowy .

Do góry stronyOffline

malinowka

Post #9 Ocena: 0

2015-03-28 21:52:09 (10 lat temu)

malinowka

Konto usunięte

Cytat:

2015-03-28 21:31:31, Adacymru napisał(a):
Obrazek

"Pozyczylam" przepis Littleflower i musialam lekko zmodyfikowac do zawartosci lodowki...

Cytat:
Ciasto leśny mech
Ciasto:
650 g mrożonego szpinaku ( dałam z puszki ok. 730 g)
1,5 szklanki cukru
5 dużych jaj
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki ( dalam ryzowa bo nie miałam krupczatki)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2x Krem karpatka + 800 ml mleka ( ja dałam masę na sernik i tez bylo ok )
oraz
1 - 2 owoce granatu
Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i ponownie mieszamy.
Blachę (40x25) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, odcinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszki.
Przygotowujemy krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy przygotować np. bitą śmietanę. W takiej wersji ciasto też na pewno będzie bardzo dobre:)
Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto i obficie posypujemy okruszkami, lekko dociskamy.
Wierzch ciasta posypujemy pestkami granatu.

Moje modyfikacje to 2 szklanki (a raczej kubki) maki, bo nie mialam krupczatki.

Pierwszym razem dalam 5 jaj, drugim 4 i nie zauwazylam roznicy w jakosci ciasta.

Ja nie mialam ani kremu Karpatki, ani smietany do ubicia, to zmieszalam za pierwszym podejsciem galaretke (tylko truskawkowa byla w domu) i Quark serek

Obrazek

Za drugim podejsciem w lodowce byl tylko jogurt naturalny, i tez zmieszalam z galaretka. Najpierw wydawala sie masa byc bardzo wodnista, chociaz dalam 1/4 wody tylko, ale po pol godziny w lodowce bylo juz prawie stezone zupelnie. Wylozylam w sumie lyzka to prawie zupelnie stezone (ja nigdy nie moge dopilnowac galaretki) ale na ciescie sie pieknie zlaczylo.

Ja mialam tylko swiezy szpinak, zmiksowalam recznym blenderem (wrzucilam do miski i dodalam oliwe do szpinaku zamiast oleju do ucieranych jaj, bo na sucho za nic nie chcial sie zmiksowac).

Na Wielkanosne zakaski wykorzystam ten pomysl ze szpinakowym ciastem do zrobienia pieknej zakaski z lososiem, i bedzie bardzo wiosenna. Sama tego nie wymyslilam, przyznaje sie podpatrzylam w necie <;!-- BBCode Start --><a HREF="wedrowkipokuchni1.wordpress.com/category/przekaski-i-przystawki/na-zimno/page/2/" TARGET="_blank">przystawka z lososiem na szpinaku</A><;!-- BBCode End -->

Szpinakowe ciasto bylo wielkim hitem w pracy. Kazdy sie psychodylicznym kolorem zachwycal i dziwil i podziwial pomysl...i smak oczywiscie.

smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, zostałąm poczestowana tym ciachem w wersji z bitą śmietaną. W życiu bym nie powiedziała, że to ma coś wspólnego ze szpinakiem. Przepyszne*THUMBS UP*
" Płakać trze­ba w spo­koju. Tyl­ko wte­dy ma się z te­go radość."

Do góry stronyOffline

ruuuda

Post #10 Ocena: 0

2015-03-28 21:57:07 (10 lat temu)

ruuuda

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Cytat:

2015-03-28 21:42:39, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Przymierzam sie do tego ciasta juz od jakiegis czasu .Moze za jakis czas wreszcie sie zmobilizuje . Szpinak jadam ...a w zasadzie tylko pijam jak robie smoothie z dodatkiem kiwi , banana i mrozonych malin . W innej postaci az sie boje probowac . To ciasto ma rzeczywiscie nieziemskie barwy

Ewa , sprobuj , naprawde szybkie ciasto i smaczne.
Jajka , cukier , olej, maka i szpinak wszystko mieszasz pokoleji i zawsze wychodzi . Jeszcze niezdarzylo mi sie zrobic zakalca :-].

Ja polecam jeszcze ciasto z marchwi tez dobre . Musze najpierw znalesc przepis , zrobic ciacho i sie pochwalic jakas fotka :-]

Jeszcze lubie ciasto Red Velvet , poprostu pycha . Przepis z neta, tez latwy do zrobienia.
2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.

W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).

Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).

Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem obsypac bulka tart.
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Strona 55 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 54 | 55 | 56 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,