Str 50 z 200 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-01-30 22:44:38 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2013-01-30 23:05:37 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-01-30 22:44:38, Pigula75 napisał(a): Ewa zmiłuj sie!!!!!!!!! Tego typu odruchy sa mi obce ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #3 Ocena: 0 2013-01-30 23:48:33 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2013-02-03 19:37:56 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-01-30 23:48:33, Pigula75 napisał(a): a na zdjęcia czekam i relacje , jak wyszły i czy sa smaczne ![]() No to masz i sie mecz ![]() Mialam robic rogale w tygodniu wykorzystujac tlusty czwartek jako pretekst dla slodkiego szalenstwa .Niestety w srodku tygodnia nie mam czasu na takie atrakcje .Zajelam sie wiec tym dzisiaj i takie sa efekty moich eksperymentow z rogalami marcinskimi: ![]() ![]() Skorzystalam z tego przepisu Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie: 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta) Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechów włoskich 10 dag zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania posiekane orzeszki lub migdały do posypania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Zrodlo Bialy mak (white poppy seeds) znalazlam na ebayu Ps.Mialam dodac jak smakuja .Pierwszy raz mialam okazje jesc te rogale i jestem milo zaskoczona , zwlaszcza miekkoscia i delikatnoscia ciasta.Przepis laduje w ulubionych . [ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 03-02-2013 19:41 ] Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #5 Ocena: 0 2013-02-03 19:42:48 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-05-02 13:11:14 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
jolantina | Post #7 Ocena: 0 2013-05-02 16:08:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Pigułka, powtórzę się, ale co tam
![]() Może nie w roli głównej, ale nieco manny potrzeba. To makowiec, do którego nie trzebas moczyć i trzeć maku, o ciasdto też się nie musisz martwić. prosze bardzo kostka masła 40 dag cukru 7 jajek 9 dag kaszy manny 30 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 dag startych jabłek ewentalnie polewa czekoladowa, ja jeszcze dodaję orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier waniliowy Masło ucieram na puch, wsypuję cukier(daję brązowy) i dodaję po żółtku. Wsypuję mak wymieszany z kaszą i proszkiem, wkładam jabłka, miksuję na wolnych obrotach. Dodaję posiekane orzechy, rodzynki i mieszam z białkami ubitymi na sztywno. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, piekę około 50 minut w 180 stopni. Można polać polewą, ja obywam się bez. Ciasto, o ile nie jest za długo w piekarniku jest przepyszne, mięciutkie i soczyste. Smacznego Diabla oszukac nie grzech
|
Post #8 Ocena: 0 2013-05-02 20:25:45 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
jolantina | Post #9 Ocena: 0 2013-05-02 22:07:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Smacznego
![]() Diabla oszukac nie grzech
|
mohini | Post #10 Ocena: 0 2013-05-02 22:36:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-12-2012 Skąd: blisko lasu :) |
Cytat: 2013-05-02 13:11:14, Pigula75 napisał(a): Poszukuje,potrzebuje,.... niekoniecznie na cito... przepisu na mase do ciast z kaszą manną w roli głównej. Bedę wdzięczna ![]() Proszę przepis od kolezanki z bloga kiedyś w pl często je robiłam teraz trochę zapomniane ale może nie długo się za nie wezmę ( na razie dieta ) ![]() http://przepisnikkuchenny.blogspot.co.uk/2012/02/ciasto-z-kasza-manna-bez-pieczenia.html Zerknij też na przepisy na Stefankę to też jest na kaszy mannej. [ Ostatnio edytowany przez: mohini 02-05-2013 22:59 ] |