MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 48 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 47 | 48 | 49 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 48 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-12-02 15:45:31 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Samurajka

Post #2 Ocena: 0

2012-12-03 12:16:18 (13 lat temu)

Samurajka

Posty: 3554

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Skąd: Marden

A moze komus sie przyda przepis na saksońskie ciasto stollen.

Osobiscie nie bede miala czasu na jego zrobienie,a te sklepowe nie sa zbyt smaczne,wiec poprosilam zaprzyjazniona cukierniczke.

SKŁADNIKI
250–375 g rodzynek sułtanek
125 g rodzynek koryntek
2 łyżki rumu
84 g drożdży
2 łyżki cukru
250 ml letniego mleka
750 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
125 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
6 kropli aromatu z gorzkich migdałów
po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i mielonego kwiatu muszkatołowego
250 g roztopionego masła
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g obranych mielonych migdałów
75 g masła do posmarowania ciasta z wierzchu
cukier puder do posypania

WYKONANIE
1. Zalać rodzynki rumem i moczyć 20 minut. Odcedzić na sitku. Rozkruszyć drożdże w miseczce, dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mleka, zamieszać i poczekać 15 minut, aż wyrosną w temperaturze pokojowej.
2. Wsypać dwie trzecie mąki do dużej miski. Zrobić wgłębienie na środku. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, otartą skórkę cytryny, aromat migdałowy, przyprawy i masło.
3. Wlać zaczyn we wgłębienie w mące. Zmieszać mąkę z resztą mleka, zaczynem i pozostałymi dodatkami. Potem dodać resztę mąki i całość ciasta wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do miski. Wtedy dodać rodzynki, skórkę cytrynową oraz migdały i wszystko jeszcze raz dokładnie zagnieść.
4. Przykryć ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat kuchenny cienko posypać mąką. Intensywnie zagniatać i ubijać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy około 35 cm. Złożyć ciasto.
5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć na nim ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać tak długo, żeby powiększyło się o połowę zarówno wszerz, jak wzwyż. Nagrzać piekarnik do 250°C.
6. Wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec ciasto 45–55 minut.
7. Stopić masło w małym rondelku. Wyjąć ciasto z piekarnika i obficie posmarować masłem, używając pędzla, a potem grubo posypać cukrem pudrem.

Zrodło:http://allrecipes.pl

Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #3 Ocena: 0

2012-12-04 17:18:48 (13 lat temu)

jolantina

Posty: 3965

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Cytat:

2012-12-02 14:18:55, Pigula75 napisał(a):
Poszukuje sprawdzonego, dobrego i prostego przepisu na makowiec :)
Jesli ktos takowy posiada bylabym wdzieczna :-]


prosze bardzo
kostka masła
40 dag cukru
7 jajek
9 dag kaszy manny
30 dag maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 dag startych jabłek
ewentalnie polewa czekoladowa, ja jeszcze dodaję orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier waniliowy
Masło ucieram na puch, wsypuję cukier(daję brązowy) i dodaję po żółtku.
Wsypuję mak wymieszany z kaszą i proszkiem, wkładam jabłka, miksuję na wolnych obrotach. Dodaję posiekane orzechy, rodzynki i mieszam z białkami ubitymi na sztywno.
Ciasto wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, piekę około 50 minut w 180 stopni.
Można polać polewą, ja obywam się bez. Ciasto, o ile nie jest za długo w piekarniku jest przepyszne, mięciutkie i soczyste.
Smacznego
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

betty82

Post #4 Ocena: 0

2012-12-04 17:51:07 (13 lat temu)

betty82

Posty: 160

Mężczyzna

Z nami od: 19-05-2011

Skąd: wigan

Cytat:

2012-12-02 14:18:55, Pigula75 napisał(a):
Poszukuje sprawdzonego, dobrego i prostego przepisu na makowiec :)
Jesli ktos takowy posiada bylabym wdzieczna :-]

ja korzystam zawsze z tego przepisu.pyszny i wyglada super:))
http://www.wielkiezarcie.com/recipe32037.html

[ Ostatnio edytowany przez: betty82 04-12-2012 17:53 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

kusmir67

Post #5 Ocena: 0

2012-12-07 09:02:44 (13 lat temu)

kusmir67

Posty: 5

Kobieta

Z nami od: 07-12-2012

Skąd: Londyn

ja polecam przepis na piernik na piwie guiness, jest przepyszny, przynajmniej u mnie wszyscy się nim zachwycają przepis jest dosyć prosty, ale najpierw lista składników:

160 ml ciemnego piwa Guinness
260 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
130 g cukru
160 ml melasy
180 ml oleju

po pierwsze piwo trzeba zagotować, a następnie ostudzić,

wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, czyli mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon, w innej misce ubić jajka, cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut. Po ostygnięciu można polać gotową polewą czekoladową

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Sawanna

Post #6 Ocena: 0

2012-12-07 20:45:57 (13 lat temu)

Sawanna

Posty: 1261

Kobieta

Z nami od: 24-05-2011

Skąd: z Kosmosu

A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pierników.
Jak już ich tak napieczecie pół tony to jak je przechowujecie?
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Sawanna

Post #7 Ocena: 0

2012-12-08 20:31:50 (13 lat temu)

Sawanna

Posty: 1261

Kobieta

Z nami od: 24-05-2011

Skąd: z Kosmosu

Dziewczyny!!!
Co z tymi piernikami? Upiekłam, kiedy je mogę lukrować i jak je przechować żeby do świąt się utrzymały?
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Dwunasty

Post #8 Ocena: 0

2012-12-08 20:36:17 (13 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-12-08 20:31:50, Sawanna napisał(a):
Dziewczyny!!!
Co z tymi piernikami? Upiekłam, kiedy je mogę lukrować i jak je przechować żeby do świąt się utrzymały?


Lukrować mrzesz jak ostygną:)) a trzymać najlepiej w zamkniętym pudełku. U nas się sprawdza metalowe po cuksach Quality Street.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2012-12-08 20:38:15 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Sawanna

Post #10 Ocena: 0

2012-12-08 20:39:59 (13 lat temu)

Sawanna

Posty: 1261

Kobieta

Z nami od: 24-05-2011

Skąd: z Kosmosu

Dzięki, dzięki, dzięki!
Czyli lukrowanie zostawiam na jutro - nie mam już dzisiaj siły stać w kuchni.
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Strona 48 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 47 | 48 | 49 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,