Str 48 z 200 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2012-12-02 15:45:31 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Samurajka | Post #2 Ocena: 0 2012-12-03 12:16:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
A moze komus sie przyda przepis na saksońskie ciasto stollen.
Osobiscie nie bede miala czasu na jego zrobienie,a te sklepowe nie sa zbyt smaczne,wiec poprosilam zaprzyjazniona cukierniczke. SKŁADNIKI 250–375 g rodzynek sułtanek 125 g rodzynek koryntek 2 łyżki rumu 84 g drożdży 2 łyżki cukru 250 ml letniego mleka 750 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu 125 g cukru 1 torebka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 6 kropli aromatu z gorzkich migdałów po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i mielonego kwiatu muszkatołowego 250 g roztopionego masła 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g obranych mielonych migdałów 75 g masła do posmarowania ciasta z wierzchu cukier puder do posypania WYKONANIE 1. Zalać rodzynki rumem i moczyć 20 minut. Odcedzić na sitku. Rozkruszyć drożdże w miseczce, dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mleka, zamieszać i poczekać 15 minut, aż wyrosną w temperaturze pokojowej. 2. Wsypać dwie trzecie mąki do dużej miski. Zrobić wgłębienie na środku. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, otartą skórkę cytryny, aromat migdałowy, przyprawy i masło. 3. Wlać zaczyn we wgłębienie w mące. Zmieszać mąkę z resztą mleka, zaczynem i pozostałymi dodatkami. Potem dodać resztę mąki i całość ciasta wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do miski. Wtedy dodać rodzynki, skórkę cytrynową oraz migdały i wszystko jeszcze raz dokładnie zagnieść. 4. Przykryć ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat kuchenny cienko posypać mąką. Intensywnie zagniatać i ubijać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy około 35 cm. Złożyć ciasto. 5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć na nim ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać tak długo, żeby powiększyło się o połowę zarówno wszerz, jak wzwyż. Nagrzać piekarnik do 250°C. 6. Wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec ciasto 45–55 minut. 7. Stopić masło w małym rondelku. Wyjąć ciasto z piekarnika i obficie posmarować masłem, używając pędzla, a potem grubo posypać cukrem pudrem. Zrodło:http://allrecipes.pl Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
jolantina | Post #3 Ocena: 0 2012-12-04 17:18:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Cytat: 2012-12-02 14:18:55, Pigula75 napisał(a): Poszukuje sprawdzonego, dobrego i prostego przepisu na makowiec ![]() Jesli ktos takowy posiada bylabym wdzieczna ![]() prosze bardzo kostka masła 40 dag cukru 7 jajek 9 dag kaszy manny 30 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 dag startych jabłek ewentalnie polewa czekoladowa, ja jeszcze dodaję orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier waniliowy Masło ucieram na puch, wsypuję cukier(daję brązowy) i dodaję po żółtku. Wsypuję mak wymieszany z kaszą i proszkiem, wkładam jabłka, miksuję na wolnych obrotach. Dodaję posiekane orzechy, rodzynki i mieszam z białkami ubitymi na sztywno. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, piekę około 50 minut w 180 stopni. Można polać polewą, ja obywam się bez. Ciasto, o ile nie jest za długo w piekarniku jest przepyszne, mięciutkie i soczyste. Smacznego Diabla oszukac nie grzech
|
betty82 | Post #4 Ocena: 0 2012-12-04 17:51:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 19-05-2011 Skąd: wigan |
Cytat: 2012-12-02 14:18:55, Pigula75 napisał(a): Poszukuje sprawdzonego, dobrego i prostego przepisu na makowiec ![]() Jesli ktos takowy posiada bylabym wdzieczna ![]() ja korzystam zawsze z tego przepisu.pyszny i wyglada super ![]() http://www.wielkiezarcie.com/recipe32037.html [ Ostatnio edytowany przez: betty82 04-12-2012 17:53 ] |
kusmir67 | Post #5 Ocena: 0 2012-12-07 09:02:44 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-12-2012 Skąd: Londyn |
ja polecam przepis na piernik na piwie guiness, jest przepyszny, przynajmniej u mnie wszyscy się nim zachwycają przepis jest dosyć prosty, ale najpierw lista składników:
160 ml ciemnego piwa Guinness 260 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka 130 g cukru 160 ml melasy 180 ml oleju po pierwsze piwo trzeba zagotować, a następnie ostudzić, wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, czyli mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon, w innej misce ubić jajka, cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut. Po ostygnięciu można polać gotową polewą czekoladową |
|
|
Sawanna | Post #6 Ocena: 0 2012-12-07 20:45:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2011 Skąd: z Kosmosu |
A ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pierników.
Jak już ich tak napieczecie pół tony to jak je przechowujecie? Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
![]() |
Sawanna | Post #7 Ocena: 0 2012-12-08 20:31:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2011 Skąd: z Kosmosu |
Dziewczyny!!!
Co z tymi piernikami? Upiekłam, kiedy je mogę lukrować i jak je przechować żeby do świąt się utrzymały? Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
![]() |
Dwunasty | Post #8 Ocena: 0 2012-12-08 20:36:17 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-12-08 20:31:50, Sawanna napisał(a): Dziewczyny!!! Co z tymi piernikami? Upiekłam, kiedy je mogę lukrować i jak je przechować żeby do świąt się utrzymały? Lukrować mrzesz jak ostygną ![]() |
Post #9 Ocena: 0 2012-12-08 20:38:15 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Sawanna | Post #10 Ocena: 0 2012-12-08 20:39:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2011 Skąd: z Kosmosu |
Dzięki, dzięki, dzięki!
Czyli lukrowanie zostawiam na jutro - nie mam już dzisiaj siły stać w kuchni. Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
![]() |