MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 39 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 38 | 39 | 40 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 39 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2012-06-15 00:17:17 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Obrazek

Ciasto Krowka robione dla Gabrysia

1 litr mleka
2 paczki krakersow( ja kupuje jedna cream crackers , druga savoury crackers)
3/4szkl cukru
500 ml double cream
½ szkl cukru pudru
1o dkg platkow migdalowych
25dkg masla
½ szkl maki pszennej
1 duza lyzka maki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe
1 jajko
2 puszki mleka skondensowanego slodzonego

1.Mleko w puszce gotowac w zamknitej puszce przez ok 3 godz do otrzymania karmelu
2..W brytwance kolo siebie poukladac krakersy
3. W 1 i ½ szl mleka roztrzepac obie maki ,budynie i jajko
Reszte mleka zagotowac z maslem i cukrem.
Roztrzepane maki wlac na gotujace sie mleko , caly czas mieszac az do otrzymania budyniu.
Na pierwsza warstwe krakersow wylac cieply budyn , przykryc druga warstwa krakersow.Posmarowac karmelem .Ulozyc trzecia warstwe krakersow
4. Smietane double cream ubic z ½ szl cukru pudru , dodac rozpuszczona, przestudzona zelatyne w ½ szkl wody .Ubijac .Wylozyc na krakersy

Na patelni podsmazyc platki migdalowe. Przestudzonymi posypac smietane


Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosiaczek3006

Post #2 Ocena: 0

2012-06-15 09:27:45 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Posty: 2554

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Skąd: Crewe

Cytat:

2012-06-15 00:17:17, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Obrazek

Ciasto Krowka robione dla Gabrysia

1 litr mleka
2 paczki krakersow( ja kupuje jedna cream crackers , druga savoury crackers)
3/4szkl cukru
500 ml double cream
½ szkl cukru pudru
1o dkg platkow migdalowych
25dkg masla
½ szkl maki pszennej
1 duza lyzka maki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe
1 jajko
2 puszki mleka skondensowanego slodzonego

1.Mleko w puszce gotowac w zamknitej puszce przez ok 3 godz do otrzymania karmelu
2..W brytwance kolo siebie poukladac krakersy
3. W 1 i ½ szl mleka roztrzepac obie maki ,budynie i jajko
Reszte mleka zagotowac z maslem i cukrem.
Roztrzepane maki wlac na gotujace sie mleko , caly czas mieszac az do otrzymania budyniu.
Na pierwsza warstwe krakersow wylac cieply budyn , przykryc druga warstwa krakersow.Posmarowac karmelem .Ulozyc trzecia warstwe krakersow
4. Smietane double cream ubic z ½ szl cukru pudru , dodac rozpuszczona, przestudzona zelatyne w ½ szkl wody .Ubijac .Wylozyc na krakersy

Na patelni podsmazyc platki migdalowe. Przestudzonymi posypac smietane





To ciasto uzaleznia:-]W Pl mam sasiadke ,ktora zajmuje sie zawodowo pieczeniem ciast i wlasnie krowke najczesciej u niej zamawialam ;-) Tylko ,ze nie robila karmelu tylko kupowalam dla niej zawsze taki w puszkach juz gotowy,tez pyszny:-) Ale ja po jednym kawalku ciasta wysiadalam,jest starsznie slodkie:-)uwielbiam tez ciasto "Kubus" ,z waflami "Grzeski" i niewiem jak sie nazywa...ale jest makowe i w srodku ma kosteczki galaretki z masa budyniowa....mniam:-]:-]:-]a ja sie pochwale ,ze po niedzieli robie szarlotke:-] A tort dopiero na 30 czerwca,takze sie rozkrecam;-)
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kksiezniczka

Post #3 Ocena: 0

2012-06-15 12:13:21 (13 lat temu)

kksiezniczka

Posty: 12103

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Skąd: Już nie Essex

Chciałam cos prostego i łatwego ,więc ciasto kokosowe się juz piecze:-D
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2012-07-07 17:49:38 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzis serwujemy Ptysie

Obrazek

Skorzystalam z tego przepisu



SKŁADNIKI:
20 dkg maki
250 ml wody
10 dkg masla
4 jajka

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę trzeba przesiać. Nie dodajemy żadnego proszku - ciasto urośnie dzięki wytworzonej parze wodnej. W rondlu zagotowujemy wodę dodając masło i sól - jeśli będziemy robić słodkie nadzienie to do wody dodajemy jeszcze 1 op. cukru wanilinowego. Kiedy płyn się zagotuje zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek - ciasto zmieni nam się w kluchę, ale tak ma być. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok.2-3 min., aby mąka dobrze się zaparzyła, ciasto powinno stać się lśniące i nieco szkliste. Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut aby troszkę przestygło, ale tylko trochę. Do jeszcze gorącego wbijamy jedno jajko i cały czas energicznie mieszamy - można łyżką drewnianą albo gałką, albo mikserem. Cały czas ubijając dodajemy kolejno pozostałe jajka. Po dodaniu każdego jajka ciasto nam się najpierw jakby rozwarstwi i rozrzedzi aby po chwili znów zgestnieć. Będzie kleiste. Po wmieszaniu wszystkich jaj ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę dowolne kształy. Można też spróbować nałożyć je łyżką maczaną w zimnej wodzie, ale to trudne i nie wychodzą ładne. Wyciskamy podłużne porcje 8-10 cm na eklerki; okrągłe, spiralne śr. ok. 5cm na ptysie, można też wycisnąć duży wieniec po okręgu albo małe krople na groszek ptysiowy do zup. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy bo urosną m/w 3-krotnie. Blaszkę, przed wyciśnięciem ciasta, smarujemy cienko olejem albo wykładamy papierem do pieczenia, można ją też płukać zimną wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C i pieczemy tak 10 min. po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy dalsze 15-20 min.. Im mniejsze porcje ciasta wycisnęliśmy tym krócej pieczemy - ciastka mają być wyrośnięte i rumiane. Nie wolno otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie i zakalec murowany!!! Gotowe ciastka wyjmujemy i, jeśli chcemy je nadziać, jeszcze gorące przekrawamy w poprzek nożem z piłkowanym ostrzem.


Jedne zrobilam z bita smietana i truskawkami
Drugie czekaja zeby nadziac nadzieniem miesnym z pieczarkami. Bede podawane na cieplo. Posypane serem zoltym wstawie do piekranika i podam z surowka lub salatka .
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2012-07-07 18:00:48 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

berenika

Post #6 Ocena: 0

2012-07-07 18:01:29 (13 lat temu)

berenika

Posty: 2392

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

Skąd: EM

Cytat:

2012-07-07 17:49:38, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Dzis serwujemy Ptysie

Obrazek




Ewka, kobieto niedobra zabraniam ci wklejania takich zdjęć!! Człowiek na chwilę zapomni o słodyczach, a ta wyskakuje z taaaaakimi cudami:-P
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2012-07-07 18:03:21 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-07-07 18:01:29, berenika napisał(a):


Ewka, kobieto niedobra zabraniam ci wklejania takich zdjęć!! Człowiek na chwilę zapomni o słodyczach, a ta wyskakuje z taaaaakimi cudami:-P


Masz rzut beretem 8-)Przyjezdzaj :-P
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

berenika

Post #8 Ocena: 0

2012-07-07 18:11:41 (13 lat temu)

berenika

Posty: 2392

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

Skąd: EM

Cytat:

2012-07-07 18:03:21, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2012-07-07 18:01:29, berenika napisał(a):


Ewka, kobieto niedobra zabraniam ci wklejania takich zdjęć!! Człowiek na chwilę zapomni o słodyczach, a ta wyskakuje z taaaaakimi cudami:-P


Masz rzut beretem 8-)Przyjezdzaj :-P


Uważaj co piszesz, bo pózniej się mnie nie pozbędziesz:-]
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zaczarowany_pan

Post #9 Ocena: 0

2012-07-07 18:12:43 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Posty: 1942

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Skąd: South

A juz czulam sie bezpieczna, otwieram mw, a tu takie kwiatki atakuja? Litoooosci.
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosiaczek3006

Post #10 Ocena: 0

2012-07-07 18:15:05 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Posty: 2554

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Skąd: Crewe

Cale szczescie ,ze jestem na diecie bo juz jutro bym pewnie robila:-]
A ptysie uwielbiam,w mojej ukochanej cukierni w Pl sa pyszne , z nadzieniem ciezko okrescic jakim ,ale lekko czuc i budyn i smietanke ...poprostu przepyszne:)
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 39 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 38 | 39 | 40 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,