
Ciasto Krowka robione dla Gabrysia
1 litr mleka
2 paczki krakersow( ja kupuje jedna cream crackers , druga savoury crackers)
3/4szkl cukru
500 ml double cream
½ szkl cukru pudru
1o dkg platkow migdalowych
25dkg masla
½ szkl maki pszennej
1 duza lyzka maki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe
1 jajko
2 puszki mleka skondensowanego slodzonego
1.Mleko w puszce gotowac w zamknitej puszce przez ok 3 godz do otrzymania karmelu
2..W brytwance kolo siebie poukladac krakersy
3. W 1 i ½ szl mleka roztrzepac obie maki ,budynie i jajko
Reszte mleka zagotowac z maslem i cukrem.
Roztrzepane maki wlac na gotujace sie mleko , caly czas mieszac az do otrzymania budyniu.
Na pierwsza warstwe krakersow wylac cieply budyn , przykryc druga warstwa krakersow.Posmarowac karmelem .Ulozyc trzecia warstwe krakersow
4. Smietane double cream ubic z ½ szl cukru pudru , dodac rozpuszczona, przestudzona zelatyne w ½ szkl wody .Ubijac .Wylozyc na krakersy
Na patelni podsmazyc platki migdalowe. Przestudzonymi posypac smietane