Właśnie skończyłam robić ciasto na jutro...truskawkowo-czekoladowe.
Potrzebujemy cienki biszkopt(ja upiekłam ciemny z kakao)
2 duże kremówki
1 puszka truskawek lub świeże truskawki
żelatyna
ok.pół soiczka nutelli.
Żelatyne rozpuszczamy.
Truskawki rognieść bardzo drobno.Jeżeli to są z puszki można dolać połowe soku.Wlewamy około pół szklanki żelatyny i pozostawiamy do ściągnięcia.Nutelle mieszamy z niewielką ilością gorącej wody.Śmietanę ubijamy dodajemy cukier(według uznania).Jak nam zaczną ściągać truskawki dodajemy mniej niż połowe śmietany,mieszamy i wylewamy na biszkopt.Do pozostałej części ubitej śmietany wlewamy nutellę,delikatnie mieszamy i na końcu żelatnę.Taką czekoladową śmietaną pokrywamy truskawkową.Na wierzch można zetrzeć na tarce czekoladę...
Ciasto jest wyśmienite.Fajnie się komponuje lekko kwaskowy smak truskawek ze słodką czekoladową śmietaną.
Smacznego!!!
[ Ostatnio edytowany przez: gosian 25-09-2009 22:05 ]
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.