Str 197 z 200 |
|
---|---|
Maat17 | Post #1 Ocena: 0 2022-08-13 20:30:32 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Te musy, to z pudelka, czy ze skladnikow robisz?
Tak pytam. |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2022-08-13 20:51:57 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Nie robię z pudełek.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2022-09-03 17:36:52 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Rolada bezowa z bitą śmietaną i curdem z czarnej porzeczki
![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2022-09-17 08:08:16 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Rolada biszkoptowa nasączona limoncello z panna cottą i czereśniowym curdem
![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #5 Ocena: 0 2022-09-17 09:15:23 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
U mnie dzisiaj będzie Napoleonka. Trochę oszukana, bo tylko będzie spód z ciasta francuskiego a na wierzch krem budyniowy z bitą śmietaną.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2022-10-09 09:51:57 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Sernik pistacjowy na zimno
|
ZlotaPerla2 | Post #7 Ocena: 0 2022-10-09 10:44:14 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Łłłooooo 🤪
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2022-10-09 17:13:01 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Jeśli to sernik to poproszę przepis. Mam nadzieję że niezbyt pracochłonny.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2022-10-15 08:52:25 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2022-10-09 17:13:01, andyopole napisał(a): Jeśli to sernik to poproszę przepis. Mam nadzieję że niezbyt pracochłonny. Dopiero teraz zauważyłam Twój wpis. Przepraszam. Na ciasteczkowy spód 160 g ciastek typu Oreo waga bez nadzienia 50 g masła roztopionego Na sernik 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 250 g serka mascarpone 370 g kremu pistacjowego 300 ml śmietany kremówki schłodzonej 7 listków żelatyny /11.5 g żelatyny w proszku Na ciasteczkowy spód Ciastka zmiksować w blenderze do całkowitego pokruszenia. Dodać masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Na sernik Twaróg, serek mascarpone i krem pistacjowy – powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone. W następnej kolejności dodać krem pistacjowy i utrzeć, do połączenia. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć. Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. (W przypadku żelatyny w proszku: Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak przygotowaną żelatynę dodać do masy pistacjowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. W osobnej misce umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce Udekorować bezami i pistacjami U mnie deser na zimno o smaku kremu ciasteczkowego biscoff ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #10 Ocena: 0 2022-10-15 09:21:30 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Krem pistacjowy można kupić bez problemu?
U mnie dzisiaj ciasto Sawanna, ale nie do końca trzymałam się przepisu, więc Sawanna po mojemu ![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|