Str 163 z 200 |
|
---|---|
Misia13 | Post #1 Ocena: 0 2020-07-14 16:12:59 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Mozna poprawic ten link na klikany?
.....bez pieczenia? To cos dla mnie. |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2020-07-22 18:15:15 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
A na deser
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2020-07-26 08:12:14 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Sernik ze śliwkową żelką
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2020-08-01 12:18:23 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Gofry belgijskie z bitą śmietaną i jagodami w syropie
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2020-08-07 20:58:04 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Sezon jezynowy w pełni, u mnie oblężenie,wiec wczoraj na szybko upiekłam ciasto z tego przepisu. Pyszne wyszło, pomimo rezerwacji używania gotowych proszków budyniowych, wykorzystałam czym mnie obdarowano. Troche dla mnie zbyt slodka pianka wyszła, ale napewno jeszcze upiekę, tylko zmniejsze proporcje cukru.
https://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2013/08/ciasto-jezynowe-z-pianka.html?m=1
Ada
|
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2020-08-08 16:17:24 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-08-07 20:58:04, Adacymru napisał(a): Sezon jezynowy w pełni, u mnie oblężenie,wiec wczoraj na szybko upiekłam ciasto z tego przepisu. Pyszne wyszło, pomimo rezerwacji używania gotowych proszków budyniowych, wykorzystałam czym mnie obdarowano. Troche dla mnie zbyt slodka pianka wyszła, ale napewno jeszcze upiekę, tylko zmniejsze proporcje cukru. https://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2013/08/ciasto-jezynowe-z-pianka.html?m=1 Robiłam cos takiegi ale z malinami. Następnym razem jak będę jechac rowerem w moje krzaki zabiorę torebkę, bo obrodziły jeżyny. Nazbieram i do czegoś wykorzystam. A u mnie drożdżówki z lemon curd i truskawkami Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2020-08-15 08:42:57 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym i bezową pianką.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2020-08-16 21:15:26 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Buleczki z jezynami i serowym nadzieniem upieklam dzisiaj, bo nazbierałam ogrom jeżyn, pyszne wyszły. Sąsiad mnie podpytywał przy zbieraniu owoców co będę z nimi robić, to podzieliłam się z nimi. Dzieci piszczały jak zobaczyły słodkości i dostalam później ręcznie zrobiona kartkę zatytułowaną "To the Kind Lady at No1"
Dodalam przepis, znaleziony w necie: Drozdzowki z serem i owocami: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży albo 10g suchych 5 łyżek cukru 250 ml mleka 2 żółtka (bialka beda uzyte do nadzienia serowego i do smarowania buleczek do pieczenia) 100 g masła Na nadzienie: 300 g twarogu półtłustego 3 łyżki cukru pudru laska wanilii 1 jajko 1 białko 2 łyżki mąki ziemniaczanej (albo proszku budyniowego) 2 szklanki jezyn albo innych owocow (świeżych lub mrożonych) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do smarowania buleczek do pieczenia: 1 roztrzepane białko + 1 łyżka mleka lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego, lub smietany, lub mleka 1 kropla aromatu waniliowego Jesli z suchych drozdzy, to wsyp drozdze do maki. W rondelku rozpusc maslo i dodaj polowe mleka, cukier i mieszaj do rozpuszczenia cukru i roztopnienia masla. Zdejmij z ognia, dodaj reszte mleka, zeby schlodzic i mieszaj az bedzie cieple, ale nie gorace. Do maki i drozdzy dodaj zoltka, i dodajac powoli mleko z maslem wyrabiaj ciasto. Ja to robie w stojacym mikserze z hakiem jakies 5 minut. Jak nie masz, to wyrabiaj recznym mikserem, albo reka w misce. Jak robisz ze swiezych drozdzy to: w letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki na rozczyn, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, żółtka, pozostały cukier. Wyrabiaj przez kilka minut, następnie dodaj rozpuszczone masło, ponownie wyrabiaj przez kilka chwil do uzyskania jednolitej masy. Wyrobiona kule ciasta pozostaw w cieplym miejscu na 60 minut do wyrośnięcia, przykryte sciereczka. Nadzienie: Do miski przełóż wszystkie składniki na nadzienie i utrzyj je mikserem lub widelcem. Mozesz dodac kilka owocow do nadzienia i wymieszac. Wyrosniete ciasto przełóż na blat oprószony mąką, wyrabiaj jeszcze chwilę ręcznie. Jeżeli klei się do dłoni dodaj odrobinę więcej mąki. Wlacz piekarnik na 180 stopni C. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży i cienki placek w kszatlcie prostokata. Rozwalkowany duży placek ciasta posmaruj na całej powierzchni przygotowanym serowym nadzieniem. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną rozsyp na warstwie serowej. Ciasto zawijaj w długą roladę, a następnie pokrój w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na blasze w lekkich odstępach. Każdą drożdżówkę posmaruj rozkłóconym białkiem z mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20 - 25 minut, aż drożdżówki sie przyrumienią. Zmieszaj cukier ze smietana na lukier. Bułeczki wyciągnij z piekarnika, przełóż na metalową kratkę - ruszt do ostygnięcia. Udekoruj gęstym lukrem.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2020-08-21 12:23:09 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Jeżeli ktoś lubi domowe ciasto ale już nie koniecznie lubi piec, lub ma do tego dwie lewe łapki, to to ciasto będzie dla tej osoby idealne. 5 minut roboty i można wstawiać do piekranika. Wystarczy tylko ubic na puszytą masę jajka z cukrem, dodać mąke i wymieszać. Wylać do tortownicy, na wierzch wysypać rabarbar, wyłożyć plasterki masła i posypac brązowym cukrem ( ja zapomniałam, że nie mam i posypałam normalnym ) To tyle. Po upieczeniu ciasto jest pulchniutkie i cudownie maślane. Tu link do przepisu, który podpowiedziała mi Jolantina. Ja swoje zrobiłam z póltorej porcji i nie obierałam rabarbaru rabarbareka Jestem ciekawa czy wyjdzie z innymi owocami, czy coś nie przekombinuje Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2020-08-30 09:46:46 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Powyższe ciasto robiłam juz z czerwoną porzeczką i węgierkami. Za kazdym razem jest świetne.
A miedzyczasie zrobiłam serniczek ( uwielbiam zdrobnienia ) Sernik na zimno z dodatkiem mleka kokosowego plus mus śliwkowy z pieczonych śliwek węgierek w piekarniku Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|