Str 155 z 200 |
|
---|---|
jolantina | Post #1 Ocena: 0 2020-03-30 20:03:39 (4 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Dzis wzięło mnie na ciasto orzechowo-daktylowe. Przepis dostałam od przyjaciółki, po tym, jak spróbowałam tego u niej i opadła mi szczeka do podłogi.
Zmodyfikowałam go nieco pod siebie, podam dwie wersje,oryginalna i moje modyfikacje w nawiasach. Proponuje zrobić tak jak podano oryginalnie, a potem, jeśli będzie potrzeba można coś tam ewentualnie zmienić SKŁADNIKI 350gr orzechów włoskich (ja daje 300 a 50 to inne orzechy, jak laskowe, nerkowce, brazylijskie ) 350gr daktyli bez pestek(ja daje 300 a 50 inne suszone owoce: np żurawina, morela, śliwka) 320 g cukru pudru ( ja daje 2 łyżki stołowe cukru waniliowego) 6 białek jaj 45gr koniaku (obywam się bez) Filiżanka blanszowanych, prażonych i grubo krojonych migdałów ) Whipping cream masrcapone metoda Rozgrzej piekarnik do 180 ° C przez 15 minut. Kroimy orzechy włoskie i daktyle na kawałki wielkości rodzynek. Nie używamy blendera, ponieważ stają się zbyt małe i papkowate. Staramy się przycinać małe daktyle i wszystkie w tym samym rozmiarze. Ubijamy białka z cukrem pudrem jak na beze. Dodajemy ekstrakt waniliowy i koniak i jeszcze trochę pobijamy. Dodajemy orzechy włoskie i daktyle i delikatnie mieszamy łyżeczką. Wykładamy tacę blachą do pieczenia i wlewamy mieszaninę. Pieczemy przez 20-25 minut. Po 15 minutach pieczenia zaczynamy testować szpikulcem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie, pieczemy przez kolejne 5 minut i dopiekamy w razie potrzeby. Zostawiamy go do ostygnięcia, a następnie kładziemy do góry nogami na talerzu do ciasta. Usuwamy blachę do pieczenia. Przygotowujemy krem. whipping cream i marscapone, ubijam z 1-2 łyżkami cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego . Dekorujemy ciasto płatkami migdałowymi. Przechowujemy ciasto w lodówce. Jest przepyszne Powodzenia! |
gosian | Post #2 Ocena: 0 2020-03-30 20:25:14 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ciasto bez żółtek ma się rozumieć?
Uwielbiam śmietanę połączoną z serkiem mascarpone. Pytanie czy mocno czuć daktyle? Za bardzo nie przepadam za nimi.. [ Ostatnio edytowany przez: gosian 30-03-2020 20:39 ] Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
jolantina | Post #3 Ocena: 0 2020-03-30 22:21:01 (4 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Dlatego ja mieszam z innymi suszkami. Wtedy nie są dominujące. Bardziej czuć orzechy moim zdaniem. W takim razie dodaj troszkę więcej zamienników daktyli. Zgadza się, bez żółtek i maki tez. Ciasto jest przepyszne. Niestety
|
gosian | Post #4 Ocena: 0 2020-03-30 22:36:38 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Dzięki. Jak nie zapomnę jutro po pracy kupić wszystkich produktów to zrobię w środę, bo jutro muszę zrobić gofry, bo dzieciaki mi trują głowę od dawna. I jak tu schudnąć
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2020-03-30 22:58:08 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-03-30 22:36:38, gosian napisał(a): Dzięki. Jak nie zapomnę jutro po pracy kupić wszystkich produktów to zrobię w środę, bo jutro muszę zrobić gofry, bo dzieciaki mi trują głowę od dawna. I jak tu schudnąć Sama mowisz ze te gofry to dla dzieci… |
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2020-03-31 08:12:59 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ostatnio przez przypadek nabylam czarne kakao. Mialo byc zwykle, stalo sobie takie na polce, cena bez roznicy, wiec nie przygladajac sie za mocno, wrzucilam do koszyka.
Mlodziez rzucila sie, probujac zrobic sobie napoj i obrazona poszla plujac (jak sie wsypie za duzo, to faktycznie wychodzi niepitne). Natomiast murzynek wyszedl obledny, smoliscie czarny, z dodatkiem wisni i wanilii. Bardzo dobra pomylka . |
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2020-03-31 10:18:23 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Jolantina ten twoj deser, przywiódł mi na myśl ten wypiek
Tort dacquoise z daktylami i orzecahmi Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #8 Ocena: 0 2020-03-31 14:57:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Cytat: 2020-03-30 22:58:08, andyopole napisał(a): Cytat: 2020-03-30 22:36:38, gosian napisał(a): Dzięki. Jak nie zapomnę jutro po pracy kupić wszystkich produktów to zrobię w środę, bo jutro muszę zrobić gofry, bo dzieciaki mi trują głowę od dawna. I jak tu schudnąć Sama mowisz ze te gofry to dla dzieci… Ciiii Andy... Na jednego to jest wręcz wskazane się skusić.. [ Ostatnio edytowany przez: gosian 31-03-2020 14:57 ] Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2020-04-01 20:20:42 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Na prośbę Gosian
Ciasto zrobione z przepisu Joantiny Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #10 Ocena: 0 2020-04-01 20:27:38 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Jolantina zrobiłam. Szkoda, że nie spytałam jakiej dużej blaszki użyć i mi wyszły dwa
Użyłam 200 gr daktyli i 150gr moreli. Zamiast koniaku, nalewkę pomarańczową . Nie wytrzymałam i ukroilam kawałek takiego świeżego i muszę przyznać, że pyszny. Na pewno wyląduje przepis w moim zeszycie. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|