MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 143 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 142 | 143 | 144 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 143 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZosiaS

Post #1 Ocena: 0

2019-12-15 11:36:24 (4 lata temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Sugerowałam się informacją, że ciasto pięknie wyrosło, więc uznałam, że tylko zbyt twarde jabłka mogą uniemożliwiać krojenie.
Zawsze zwracam uwagę na jabłka, bo deserowe są zwyczajnie mdłe w wypiekach.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #2 Ocena: 0

2019-12-15 13:20:16 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Zosiu, mdle czyli zbyt słodkie? Wystarczy dobrze doprawić do smaku. Naprawdę nie spotkałam się z mdlymi jabłkami w żadnym cieście. A uwierz mi pojadlam ich trochę w swoim życiu ;-)
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZosiaS

Post #3 Ocena: 0

2019-12-15 13:51:50 (4 lata temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-12-15 13:20:16, gosian napisał(a):
Zosiu, mdle czyli zbyt słodkie?

Nie, za mało kwaśne. 😊
Ciasto jest słodkie i to wystarczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2019-12-15 20:00:43 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzisiaj wpadlo mi w oczy to ciasto, tak przy okazji dyskusji o jablkowym salcesonie pomyslalam, ze wstawie link do czekoladowego salami :-]

Obrazek

https://www.theguardian.com/food/2019/dec/14/christmas-snacks-yotam-ottolenghi-hush-puppies-crostinis-chocolate-salami#img-3
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #5 Ocena: 0

2019-12-15 20:56:48 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ada, nie otwiera mi się link a wygląda ciekawie. Ja lubię wszystko co z czekoladą jest
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2019-12-17 00:01:08 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Poprawilam link.

Upieklam wczoraj ciasto do napoleonki, ale na mase i skladanie braklo mi motywacji. Dzisiaj zrobilam mase, dokladnie wg przepisu, tzn to nic niezwyklego - masa budyniowa. Wyszla w smaku troche za slodka, ale rowniez zbyt lejaca. Dorobilam troche gestej masy budyniowej i wymieszalam, studzi sie teraz i moze cos z tego wyjdzie.

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2019-12-17 05:46:53 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12798

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-12-15 11:36:24, ZosiaS napisał(a):
Sugerowałam się informacją, że ciasto pięknie wyrosło, więc uznałam, że tylko zbyt twarde jabłka mogą uniemożliwiać krojenie.
Zawsze zwracam uwagę na jabłka, bo deserowe są zwyczajnie mdłe w wypiekach.



Nie ma jabłka takie czy takie. Kwaśne? Dodać miodu albo brown sugar. Mdłe? Ostatnio takie miałem - dodałem cranberry. Jabłka twarde? Lekko obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia - zmiękną napewno. Albo przed pieczeniem przesypać cukrem i niech postoją trochę. Ciasto suche dodać śmietany. Soda w składzie? Musi być coś "mlekowego", śmietana, byle jakie kwaśne mleko czy choćby maślanka. Dlaczego? Ponieważ backing soda chemicznie potrzebuje tego do dobrego zadziałania. Nie są to dla praktyka żadne arkana. *YAHOO*

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2019-12-17 05:52:43 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12798

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-12-15 20:00:43, Adacymru napisał(a):
Dzisiaj wpadlo mi w oczy to ciasto, tak przy okazji dyskusji o jablkowym salcesonie pomyslalam, ze wstawie link do czekoladowego salami :-

https://www.theguardian.com/food/2019/dec/14/christmas-snacks-yotam-ottolenghi-hush-puppies-crostinis-chocolate-salami#img-3


Ciekawy przepis ale... co to jest Golden syrup? *DONT_KNOW*

edit: zamiast się bawić pergaminem mam gotowe celulozowe grube jelita na kiełbasę, można wykorzystać. :-D

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 17-12-2019 06:00 ]

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZosiaS

Post #9 Ocena: 0

2019-12-17 08:04:33 (4 lata temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-12-17 05:46:53, andyopole napisał(a):
Cytat:

2019-12-15 11:36:24, ZosiaS napisał(a):
Sugerowałam się informacją, że ciasto pięknie wyrosło, więc uznałam, że tylko zbyt twarde jabłka mogą uniemożliwiać krojenie.
Zawsze zwracam uwagę na jabłka, bo deserowe są zwyczajnie mdłe w wypiekach.



Nie ma jabłka takie czy takie. Kwaśne? Dodać miodu albo brown sugar. Mdłe? Ostatnio takie miałem - dodałem cranberry. Jabłka twarde? Lekko obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia - zmiękną napewno. Albo przed pieczeniem przesypać cukrem i niech postoją trochę. Ciasto suche dodać śmietany. Soda w składzie? Musi być coś "mlekowego", śmietana, byle jakie kwaśne mleko czy choćby maślanka. Dlaczego? Ponieważ backing soda chemicznie potrzebuje tego do dobrego zadziałania. Nie są to dla praktyka żadne arkana. *YAHOO*


Te porady są dobre, nawet bardzo dobre, jeśli nie ma wyboru. Gdybym musiała wykorzystać nadmiar jabłek (nie mam sadu, nie mam nadmiaru).
Tymczasem wolę kupić kwaśne jabłka i dodać je do ciasta, a deserowe schrupać że smakiem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #10 Ocena: 0

2019-12-17 09:01:47 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Gatunków jabłek jest setki, nie każde nadaje się na dodatek do ciasta ;-) bo jaki by miało sens kreowanie specjalnych gatunków przemysłowych ;-)

Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 143 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 142 | 143 | 144 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,