Str 143 z 200 |
|
---|---|
ZosiaS | Post #1 Ocena: 0 2019-12-15 11:36:24 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Sugerowałam się informacją, że ciasto pięknie wyrosło, więc uznałam, że tylko zbyt twarde jabłka mogą uniemożliwiać krojenie.
Zawsze zwracam uwagę na jabłka, bo deserowe są zwyczajnie mdłe w wypiekach. |
gosian | Post #2 Ocena: 0 2019-12-15 13:20:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Zosiu, mdle czyli zbyt słodkie? Wystarczy dobrze doprawić do smaku. Naprawdę nie spotkałam się z mdlymi jabłkami w żadnym cieście. A uwierz mi pojadlam ich trochę w swoim życiu
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
ZosiaS | Post #3 Ocena: 0 2019-12-15 13:51:50 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-12-15 13:20:16, gosian napisał(a): Zosiu, mdle czyli zbyt słodkie? Nie, za mało kwaśne. 😊 Ciasto jest słodkie i to wystarczy. |
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2019-12-15 20:00:43 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Dzisiaj wpadlo mi w oczy to ciasto, tak przy okazji dyskusji o jablkowym salcesonie pomyslalam, ze wstawie link do czekoladowego salami
https://www.theguardian.com/food/2019/dec/14/christmas-snacks-yotam-ottolenghi-hush-puppies-crostinis-chocolate-salami#img-3
Ada
|
gosian | Post #5 Ocena: 0 2019-12-15 20:56:48 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ada, nie otwiera mi się link a wygląda ciekawie. Ja lubię wszystko co z czekoladą jest
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2019-12-17 00:01:08 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Poprawilam link.
Upieklam wczoraj ciasto do napoleonki, ale na mase i skladanie braklo mi motywacji. Dzisiaj zrobilam mase, dokladnie wg przepisu, tzn to nic niezwyklego - masa budyniowa. Wyszla w smaku troche za slodka, ale rowniez zbyt lejaca. Dorobilam troche gestej masy budyniowej i wymieszalam, studzi sie teraz i moze cos z tego wyjdzie.
Ada
|
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2019-12-17 05:46:53 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-12-15 11:36:24, ZosiaS napisał(a): Sugerowałam się informacją, że ciasto pięknie wyrosło, więc uznałam, że tylko zbyt twarde jabłka mogą uniemożliwiać krojenie. Zawsze zwracam uwagę na jabłka, bo deserowe są zwyczajnie mdłe w wypiekach. Nie ma jabłka takie czy takie. Kwaśne? Dodać miodu albo brown sugar. Mdłe? Ostatnio takie miałem - dodałem cranberry. Jabłka twarde? Lekko obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia - zmiękną napewno. Albo przed pieczeniem przesypać cukrem i niech postoją trochę. Ciasto suche dodać śmietany. Soda w składzie? Musi być coś "mlekowego", śmietana, byle jakie kwaśne mleko czy choćby maślanka. Dlaczego? Ponieważ backing soda chemicznie potrzebuje tego do dobrego zadziałania. Nie są to dla praktyka żadne arkana. |
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2019-12-17 05:52:43 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-12-15 20:00:43, Adacymru napisał(a): Dzisiaj wpadlo mi w oczy to ciasto, tak przy okazji dyskusji o jablkowym salcesonie pomyslalam, ze wstawie link do czekoladowego salami :- https://www.theguardian.com/food/2019/dec/14/christmas-snacks-yotam-ottolenghi-hush-puppies-crostinis-chocolate-salami#img-3 Ciekawy przepis ale... co to jest Golden syrup? edit: zamiast się bawić pergaminem mam gotowe celulozowe grube jelita na kiełbasę, można wykorzystać. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 17-12-2019 06:00 ] |
ZosiaS | Post #9 Ocena: 0 2019-12-17 08:04:33 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-12-17 05:46:53, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-12-15 11:36:24, ZosiaS napisał(a): Sugerowałam się informacją, że ciasto pięknie wyrosło, więc uznałam, że tylko zbyt twarde jabłka mogą uniemożliwiać krojenie. Zawsze zwracam uwagę na jabłka, bo deserowe są zwyczajnie mdłe w wypiekach. Nie ma jabłka takie czy takie. Kwaśne? Dodać miodu albo brown sugar. Mdłe? Ostatnio takie miałem - dodałem cranberry. Jabłka twarde? Lekko obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia - zmiękną napewno. Albo przed pieczeniem przesypać cukrem i niech postoją trochę. Ciasto suche dodać śmietany. Soda w składzie? Musi być coś "mlekowego", śmietana, byle jakie kwaśne mleko czy choćby maślanka. Dlaczego? Ponieważ backing soda chemicznie potrzebuje tego do dobrego zadziałania. Nie są to dla praktyka żadne arkana. Te porady są dobre, nawet bardzo dobre, jeśli nie ma wyboru. Gdybym musiała wykorzystać nadmiar jabłek (nie mam sadu, nie mam nadmiaru). Tymczasem wolę kupić kwaśne jabłka i dodać je do ciasta, a deserowe schrupać że smakiem. |
ZlotaPerla1 | Post #10 Ocena: 0 2019-12-17 09:01:47 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Gatunków jabłek jest setki, nie każde nadaje się na dodatek do ciasta bo jaki by miało sens kreowanie specjalnych gatunków przemysłowych
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|