MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 15 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zielono_mi

Post #1 Ocena: 0

2011-08-02 13:44:49 (14 lat temu)

zielono_mi

Posty: 171

Kobieta

Z nami od: 29-06-2011

Skąd: Birkenhead

Babka śnieżna

20 dag mąki ziemniaczanej,
30 dag cukru,
15 jaj,
10 dag migdałów,
1 cytryna.

Żółtka utrzeć do białości z cukrem i zmielonymi migdałami, dodać sok z cytryny, mąkę, całość dobrze wyrobić, a następnie wmieszać pianę z białek. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i natychmiast wstawić do gorącego piekarnika na 30-40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu wyjąć z formy i oblać dowolną polewą.



Babka podolska

1 kg mąki,
30 dag cukru,
30 dag masła,
30 żółtek,
5 białek,
0,75 I mleka,
10 dag drożdży,
sól,
2 dag gorzkich migdałów,
pół laski wanilii,
10 dag rodzynków,
pół łyżeczki szafranu,
1 kieliszek spirytusu.

Połowę mąki zaparzyć połową wrzącego mleka. Dodać trzecią część mleka (schłodzonego), wyrobić i zostawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w reszcie mleka i wlać do zaparzonego ciasta. Żółtka utrzeć z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 1 godziny. Pod koniec wsypać posiekane migdały, utłuczoną wanilię, rodzynki, wlać kieliszek spirytusu, w którym moczył się przez 2 dni szafran, i wmieszać pianę z 5 białek. Ciasto wkładać do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę w gorącym piekarniku. Wyjmować po ostygnięciu i lukrować białą polewą.


Baba drożdżowa z rodzynkami

1 kg mąki,
30 dag cukru,
0,5 I stopionego masła,
15 żółtek,
0,5 l mleka,
8 dag drożdży,
pół kieliszka rumu,
5 dag migdałów,
15 dag rodzynków,
skórka pomarańczowa,
pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego,
sól.

3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie - piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.

Smacznego:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

cebuleczka

Post #2 Ocena: 0

2011-08-02 15:07:53 (14 lat temu)

cebuleczka

Posty: 239

Kobieta

Z nami od: 14-04-2009

Skąd: londynek

rafaello pychaaaa

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dagus912

Post #3 Ocena: 0

2011-08-07 14:17:48 (14 lat temu)

dagus912

Posty: 335

Kobieta

Z nami od: 22-11-2008

Skąd: Tu

przepis na sernik prosze, ale nie na zimno. Moze byc z ciastem lub bez. ASAP :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

zielono_mi

Post #4 Ocena: 0

2011-08-07 23:10:13 (14 lat temu)

zielono_mi

Posty: 171

Kobieta

Z nami od: 29-06-2011

Skąd: Birkenhead

Sernik brzoskwiniowy-straciatella

na spód:
4 paczki herbatników
2 lyzki kakao
1/2 kostki maslaHerbatniki wlozyć do woreczka i zmiażdżyć walkiem. Maslo utrzeć z kakaem i dosypać utłuczone herbatniki, wymieszać.Tortownicę o średnicy 28cm wylozyc masa z herbatników, ubijając ją palcami. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki do stężenia.
masa serowa:
800 ml serka homogenizowanego (jeśli niesłodzony dodac 2 lyzki cukru)
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Odłożyć 4 polówki brzoskwiń do dekoracji, resztę pokroić drobno i razem z płynem zagrzać w garnuszku. Jak zacznie wrzeć wsypać galaretki, wymieszać i wyłączyć gaz. Ostudzoną masę brzoskwiniową wymieszać z serkami i wyłożyć na spód z herbatników. Ponownie włożyć do lodówki.

masa śmietanowa:
800ml smietany 30%
1 lyzka cukru
cukier waniliowy
1 galaretka brzoskwiniowa
100 g czekolady deserowej

Czekoladę drobno pokruszyć.Przygotować galaretkę z 1 szklanką wody.Ubić smietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, a na końcu zmiksować z galaretką. Do masy dodać potluczoną czekoladę i wymieszać. Wyłożyć smietanę na warstwę serową i wlożyć ciasto do lodówki.

polewa:
3 lyzki kakao
3 lyzki cukru
2 lyżki mleka
1/2 kostki masla

Rozpuścić kakao z cukrem i mlekiem, zagotować i odstawic z gazu. Wlożyc maslo i energicznie mieszając rozetrzeć aż calkiem się rozpuści i połączy z kakaem. Ostudzona masa polać sernik, udekorować brzoskwiniami i uprażonymi orzechami włoskimi.
Wlozyć do lodówki na co najmniej 4 godziny. Smacznego.


Sernik z rosą

Niezwykle delikatny i puszysty serniczek ...przykryty kołderką z piany nakrapianej rosą.

Składniki:

- 30 dkg mąki

- 10 dkg margaryny

- 1 jajko

- 7 dkg cukru pudru

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Masa serowa:

- 1 kg sera twarożku

- 2 paczki cukru wanilinowego

- 2 budynie śmietankowe

- 3 szkl. mleka

- 0,5 szkl. oleju

- 2 całe jajka

- 4 żółtka / 4 białka

- 3/4 szkl. cukru

- 0,5 paczki rodzynek



Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.

Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C.(piekłam bez teroobiegu).

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.

Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

Smacznego!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

maciekliverpool

Post #5 Ocena: 0

2011-08-08 02:27:18 (14 lat temu)

maciekliverpool

Posty: 133

Mężczyzna

Z nami od: 10-07-2011

Skąd: Liverpool

U nas jest sporo cukierni, w których naprawdę dobre i niedrogie torciki robią - ale domyślam się, że północny Liverpool to trochę za daleko dla Ciebie . A jeśli miałbym polecić Ci coś sprawdzonego to w centrum tez jest jedna fajna cukiernia prowadzona przez polke
Zerknij Tutaj

[ Ostatnio edytowany przez: maciekliverpool 08-08-2011 02:29 ]

Maciek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

zielono_mi

Post #6 Ocena: 0

2011-08-08 08:09:40 (14 lat temu)

zielono_mi

Posty: 171

Kobieta

Z nami od: 29-06-2011

Skąd: Birkenhead

Jeśli o mnie chodzi to ja sama piekę i nie korzystam z cukierni ale zajrzałam i same pyszności.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

Samurajka

Post #7 Ocena: 0

2011-08-13 11:09:31 (14 lat temu)

Samurajka

Posty: 3554

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Skąd: Marden

Wyszperalam gdzies przepis,moze sie przydac :)W razie 'ataku slodyczolubnych niezapowiedzianych gosci' :-] Babka dziecinnie prosta i baaaaardzo szybka,do tego zawsze wychodzi:-]

( Przepis Makusi )





Składniki:

- 4 jajka

- 1 szkl cukru

- 1 szl. mąki pszennej

-1 szkl. mąki ziemniaczanej

- 1 szkl. oleju

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- dowolny aromat do ciasta

Wykonanie:

Jajka z cukrem zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej miksować. Na koniec dolać olej i aromat i również zmiksować. Można dodać rodzynki.

Ciasto wylać do formy , nasmarowanej wcześniej tłuszcze i posypanej bułką.

Piec w piekarniku 1 godz. w tem 180 stopni C.

Autorka przepisu podaje ,że w termoobiegu należy tę babę piec 30 min. w 180 stopniach C. ( Ja piekłam bez termoobiegu 1 godzinę.)

Po wyjęciu z pieca polewamy lukrem lub polewą.

Smacznego!





[ Ostatnio edytowany przez: Samurajka 13-08-2011 11:10 ]

Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

szczurp

Post #8 Ocena: 0

2011-08-13 12:50:46 (14 lat temu)

szczurp

Posty: 85

Kobieta

Z nami od: 12-09-2007

Skąd: juz w Polsce

podaje link z przepisem na sernik bez spodu, w smaku rewelacyjny robiony w 10-15 minut plus pieczenie 1 godzina:)

http://mojewypieki.blox.pl/2007/02/Sernik-wiedenski.html

ps. serniczek gosci na naszym stole baaardzo czesto :-]


nie umiem klikanego linka :-(

[ Ostatnio edytowany przez: szczurp 13-08-2011 12:52 ]

pat.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

nedieee

Post #9 Ocena: 0

2011-08-13 12:54:48 (14 lat temu)

nedieee

Posty: 3734

Kobieta

Z nami od: 27-07-2008

Skąd: Londyn

Cytat:

2011-08-13 12:50:46, szczurp napisał(a):
podaje link z przepisem na sernik bez spodu, w smaku rewelacyjny robiony w 10-15 minut plus pieczenie 1 godzina:)

http://mojewypieki.blox.pl/2007/02/Sernik-wiedenski.html

ps. serniczek gosci na naszym stole baaardzo czesto :-]


nie umiem klikanego linka :-(

[ Ostatnio edytowany przez: <i>szczurp</i> 13-08-2011 12:52 ]


klikany
"Radocha największa na świecie jest nie z bogactwa a z tego że żyjesz jak chcesz ......mam załoge co płynie i miłośc też : )"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosia090307

Post #10 Ocena: 0

2011-08-13 21:00:29 (14 lat temu)

gosia090307

Posty: 733

Kobieta

Z nami od: 21-10-2010

Skąd: uk

Cytat:

2011-08-13 11:09:31, Samurajka napisał(a):
Wyszperalam gdzies przepis,moze sie przydac :)W razie 'ataku slodyczolubnych niezapowiedzianych gosci' :-] Babka dziecinnie prosta i baaaaardzo szybka,do tego zawsze wychodzi:-]

( Przepis Makusi )





Składniki:

- 4 jajka

- 1 szkl cukru

- 1 szl. mąki pszennej

-1 szkl. mąki ziemniaczanej

- 1 szkl. oleju

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- dowolny aromat do ciasta

Wykonanie:

Jajka z cukrem zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej miksować. Na koniec dolać olej i aromat i również zmiksować. Można dodać rodzynki.

Ciasto wylać do formy , nasmarowanej wcześniej tłuszcze i posypanej bułką.

Piec w piekarniku 1 godz. w tem 180 stopni C.

Autorka przepisu podaje ,że w termoobiegu należy tę babę piec 30 min. w 180 stopniach C. ( Ja piekłam bez termoobiegu 1 godzinę.)

Po wyjęciu z pieca polewamy lukrem lub polewą.

Smacznego!





[ Ostatnio edytowany przez: <i>Samurajka</i> 13-08-2011 11:10 ]





ja też czesto robie t babke tylko zamiast szklanki mąki ziemniaczanej dodaje trzy sztuki kisielu (proszek) np. truskawkowego wtedy babka wychodzi różowa dla odmiany :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 15 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,