Bardzo lubię szarlotki. Pod każdą postacią.
Str 136 z 200 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2019-09-26 21:57:56 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja własnie robie kombinowane ciasto. Takie warstwowe. Spód kakaowy, na to warstwa sernika na zimno. Na sernik warstwa musu mango i cienutka warstwa galaretki na wierzch.
Bardzo lubię szarlotki. Pod każdą postacią. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2019-09-26 23:50:57 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Ciasto wyszlo swietne, az sie troche sentymentalnie poczulam. Dwa kawalki zjadlam, i nawet nie moge obiecac, ze jutro odplace dyscyplina
Ada
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2019-09-27 00:43:00 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-09-26 21:57:56, EFKAKONEFKA33 napisał(a): ... Bardzo lubię szarlotki. Pod każdą postacią. Czyli jabłka w płynie plus Żubrówka również? |
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2019-09-27 08:24:59 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-09-27 00:43:00, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-09-26 21:57:56, EFKAKONEFKA33 napisał(a): ... Bardzo lubię szarlotki. Pod każdą postacią. Czyli jabłka w płynie plus Żubrówka również? Ha ha nie...alkoholu w zasadzie w ogóle nie piję. Jedynie na Święta kupuje sobie jedna butelka Meloncello i sączę w tym okresie. Na cala pozostałą resztę roku znów alkohol może nie istnieć. Moje ciasto się chłodzi, żeby galaretka stężała. Później zobaczymy co wyszło z tego eksperymentu Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2019-09-27 14:45:27 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Szarlotka podbiła serca czy też żołądki w pracy, słodkie zakończenie tygodnia. Idę kawałek do kawy podać sobie teraz, bo obiad dopiero wieczorem będzie na wychodnym.
Ps miałam tylko pół kostki masła, zamiast całej jak w przepisie, dodałam jedno jajo żeby ciasto zabrało mąkę, i smak i konsystencja bez zauważalnej różnicy, a pół tłuszczy w nim teraz.
Ada
|
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2019-09-28 09:16:48 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Rolada nasączona sokiem ananasowym. Przełożona ananasowym kremem ( pineapple curd) i bitą śmietaną.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
ZosiaS | Post #7 Ocena: 0 2019-09-28 16:43:29 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Lubię rolady, właściwie to w ogóle lubię biszkopty.
Muszę kiedyś sprawdzić czy jest szansa zawinąć bezglutenowy biszkopt w rulon bez szwanku. |
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2019-09-28 16:47:57 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Nigdy jeszcze nie piekłam nic bezglutenowego i nawet nie wiedziałabym od czego zacząć i jak za to się zabrać. W smaku zbliżone do glutenowych wypieków, czy zupełnie inna bajka?
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
ZosiaS | Post #9 Ocena: 0 2019-09-28 17:25:21 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie ma większej różnicy w przygotowaniu takiego ciasta, używam bezglutenowej mąki (Dove Farm - według mnie najlepsza) do dawnych, sprawdzonych przepisów.
Wypiekają się ładnie i są smaczne, ale... (No właśnie, musi być jakieś ale 😉.) Ciasta bezglutenowe są bardziej sypkie/kruche (🤔 jakby delikatnie przesuszone) i w ogóle pozbawione elastyczności. Nie ma szans na pączki czy drożdzówkę, bo można nimi guza nabić, ciasto nie wyrasta. Robię też z powodzeniem racuchy, naleśniki i crepes. Oczywiście mam na myśli domowe wypieki, bo polepszaczami przemysłowymi można mieć całkiem dobre efekty. Nie używam też mąk z wypłukanym glutenem, wolę mieszanki mąk naturalnie bezglutenowych. Jeśli chodzi o smak, nie ma wielkiej różnicy, jak piękę do pracy to ludzie jedzą niedowierzając, że to bez glutenu jest. 😜 [ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 28-09-2019 17:27 ] |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2019-09-28 18:55:33 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Zastanawiałam się dzisiaj czy nie upiec kilku ciast i nie wystawić na sprzedaż na jutrzejszy Food Festival, ale pogoda nie zachęca do stania przy straganie jednak. Pomyślę przy kolejnej okazji.
Ada
|