Jeśli chodzi o ciasta z olejem, którego jeszcze nigdy nie udało się zepsuć. Jest wilgotne, puszyste i ja nie czuję w tym jednym przypadku, żeb było bardziej tłuste.
Wypróbuj kiedyś przepis i daj znać co myślisz
Ciasto ze śliwkami
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśniej śmietany
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zastępstwie można użyć budyniu)
700 gr świeżych (odpestkowanych śliwek węgierek)
Śliwki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część śliwek. Na śliwki wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Możesz użyć innych owoców.