
zaczełam sobie spisywac przepis i wole sie upewnic co do składników na ciasto
ile to ma byc słoiczek miodu, czy mogłabys mi napisac ile gram albo jaki to jest słoiczek ?!?
z góry dziekuje

Str 14 z 200 |
|
---|---|
gosia090307 | Post #1 Ocena: 0 2011-07-06 22:35:32 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2010 Skąd: uk |
efkakonefka33 ja tez mam jeszcze pytanie dotyczace tego miodownika
![]() zaczełam sobie spisywac przepis i wole sie upewnic co do składników na ciasto ile to ma byc słoiczek miodu, czy mogłabys mi napisac ile gram albo jaki to jest słoiczek ?!? z góry dziekuje ![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2011-07-07 07:20:09 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-07-06 22:27:58, nanetka napisał(a): mam pytanie bo przepis super,czy może być ser ten z wiaderka ? Mysle , ze moze .Ja do tej pory robilam z twarogu poltlustego , ktory mielilam .Zawsze jednak byly jakies grudki co nie odejmowalo smaku ciastu ale nastepnym razem sama tez zrobie z tego sera w wiaderku ,powinien byc delikatniejszy Cytat: efkakonefka33 ja tez mam jeszcze pytanie dotyczace tego miodownika
![]() zaczełam sobie spisywac przepis i wole sie upewnic co do składników na ciasto ile to ma byc słoiczek miodu, czy mogłabys mi napisac ile gram albo jaki to jest słoiczek ?!? z góry dziekuje ![]() Gosiu ja kupuje w tesco maly sloiczek miodu-honey clear ,nie mam pojecia prawde powiedziawszy jaka jest jego gramatura , cos chyba okolo 340 gram jezeli mnie pamiec nie myli Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
zielono_mi | Post #3 Ocena: 0 2011-07-29 23:13:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2011 Skąd: Birkenhead |
Tort kawowy.
Ciasto: 8 żółtek 25 dag cukru sok z 1 cytryny tłuszcz do smarowania formy 9 białek (piana) 16 dag mąki Nadzienie: 4 żółtka 20 dag cukru 3 dag kawy ziarnistej palonej lub 1 łyżka ekstraktu kawowego Nesca lub Marago 25 dag masła deserowego Dno tortownicy wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wszystkie składniki lekko wymieszać, ciasto wyłożyć do tortownicy i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (około 3/4 godziny). Gdy powierzchnia ciasta jest sucha i tort odchodzi od boków tortownicy, tort wyjąć, wyłożyć i zdjąć papier. Sporządzić nadzienie: kawę zemleć miałko, zaparzyć zalewając ją 1 szklanką wrzącej wody. Żółtka z cukrem ubić na parze, gdy zgęstnieją, dodawać po trochu napar z kawy, wymieszać i trochę jeszcze ubijać. Zaparzone, gęstniejące żółtka zdjąć i przestudzić ucierając. Utrzeć masło na pianę, dodawać po trochu ostudzone żółtka, rozcierając powoli (jeżeli masa ma słaby zapach, ucierając dodawać jeszcze po parę kropli kawy); gdy masa połączy się, odstawić ją. Placek przekrajać 2 razy i nasączyć silnie osłodzonym naparem z kawy. Placki smarować masą przekładając tort 2 razy; układać na nadzieniu starannie, dopasowując je. Gdy cały tort złożony, wyrównać jego boki, omieść z okruszyn i całą powierzchnię oraz boki posmarować masą kawową lub polukrować; boki posypać okruchami ciasta, siekanymi migdałami itp. Następnego dnia tort zsunąć nożem na podstawę tortową, przybrać. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia. |
zielono_mi | Post #4 Ocena: 0 2011-08-01 08:46:24 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2011 Skąd: Birkenhead |
Ciastka rumowe
Ciasto: 8 jajek 15 dag mąki krupczatki 15 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1,5 dag cukru waniliowego sól do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki bułki tartej krem: 25 dag masła 2 jajka 4 łyżki cukru 1,5 dag cukru waniliowego 75 ml rumu poncz: 75 ml rumu 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej polewa: 10 łyżek cukru 2 łyżki kakao 12 dag margaryny 10 kostek czekolady Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół. Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka. Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa. Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem. Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną. |
zielono_mi | Post #5 Ocena: 0 2011-08-02 11:39:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2011 Skąd: Birkenhead |
Dziś proponuję Ptasie mleczko
![]() Składniki 3 szklanki mleka 3 małe kubeczki śmietany 4 galaretki różnokolorowe 1 paczka biszkoptów lub herbatników Owoce do dekoracji(truskawki pokrojone na połówki) 1)Na spodzie blaszki wyłożyć biszkopty lub herbatniki. 2)Pierwszą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do ostudzenia. Do miski wlać 1 śmietankę i ubić na sztywno,jak galaretka zacznie tężeć zmiksować ją z bitą śmietaną.Masę wylać na biszkopty lub herbatniki.Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie żeby ciastka nie popłynęły do góry.Wstawić do lodówki do stężenia. 3)Jak pierwsza masa stężeje można na nią wylać drógą i trzecią przygotowaną w ten sam sposób. 4)Ostanią galaretkę sporządzić wedle przepisu na opakowaniu,na górnej warstwie piankowej ułożyć pokrojone owoce(truskawki) i wylać na nie ostatnią galaretkę. Całość schłodzić. Należy przechowywać w lodówce. |
|
|
roztocz | Post #6 Ocena: 0 2011-08-02 12:00:03 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2007 Skąd: Greenford |
w domu czeka dzis na mnie Sachertorte nie moge sie doczekac kiedy skosztuje jak smakuje legenda
![]() Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.
|
zielono_mi | Post #7 Ocena: 0 2011-08-02 12:07:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2011 Skąd: Birkenhead |
Mmmmm pychota.
A oto i przepisik: Sachertorte - Tort Sachera SKŁADNIKI: Ciasto 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 50 g cukru 150 g mąki szczypta soli dobrej jakości konfitura morelowa Polewa czekoladowa 200 g dobrej, gorzkiej czekolady 200 g cukru 100 ml wody PRZYGOTOWANIE: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy. Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć. Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie. |
zielono_mi | Post #8 Ocena: 0 2011-08-02 12:34:44 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2011 Skąd: Birkenhead |
wielbicielka,a może to?
Rafaello BISZKOPT: 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 5 jaj Ubić białka + cukier + cukier waniliowy + żółtka + mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180-200 stopni C. MASA: 1 ½ śmietany kremówki 30 % 4 łyżki wiórek kokosowych 4 łyżki duże płatków migdałowych 1 czekolada biała 2 śnieżki Biszkopt upiec, odciąć górę. Wybrać środek i pokruszyć. Ubić śmietanę ze śnieżkami, dodać rozpuszczoną czekoladę(w odrobinie mleka), wiórki, migdały i pokruszony biszkopt. Do środka rozłożyć masę i posypać wiórkami. Włożyć biszkopt do tortownicy i wstawić do lodówki. Pomysł- Biszkopt upiec.......do środka rozłożyć masę i przykryć odciętą częścią biszkopta. Polać polewą z mleka w proszku i posypać dużą ilością wiórek kokosowych. POLEWA Z MLEKA W PROSZKU- W rondelku zagotować ½ kostki margaryny, ¾ szklanki mleka w proszku, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki wody. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wsypać mleko. Dokładnie wymieszać by nie było grudek, ciepłym polać ciasto. |
wielbicielka | Post #9 Ocena: 0 2011-08-02 12:42:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Przepis na rafaelo mam, ale zapomnialam o nim, zrobie na wekend
![]() Dzieki |
nanetka | Post #10 Ocena: 0 2011-08-02 13:35:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-08-2007 Skąd: zagranica |
Ja z mężem lubimy ciacha ale zazwyczaj duza blacha to dla nas za dużo,potem połowa idzie do kosza.Fajnie jak sie trafią znajomi to ich wtedy obdarujemy.Większość przepisów jest własnie na wieksze blaszki,wiem że można składniki podzielić na pół ale wtedy czasami coś mi nie wychodzi tak jak z normalnego przepisu.
Temat rewelacja bo nudno jest jeść ciągle te same ciasta. Pogoda teraz dopisuje to może jakieś przepisy na cista bez kremów np. babki które można spokojnie zabrać do auta i na piknik ![]() |