MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 14 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosia090307

Post #1 Ocena: 0

2011-07-06 22:35:32 (14 lat temu)

gosia090307

Kobieta

Z nami od: 21-10-2010

efkakonefka33 ja tez mam jeszcze pytanie dotyczace tego miodownika :)

zaczełam sobie spisywac przepis i wole sie upewnic co do składników na ciasto
ile to ma byc słoiczek miodu, czy mogłabys mi napisac ile gram albo jaki to jest słoiczek ?!?

z góry dziekuje :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2011-07-07 07:20:09 (14 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2011-07-06 22:27:58, nanetka napisał(a):
mam pytanie bo przepis super,czy może być ser ten z wiaderka ?

Mysle , ze moze .Ja do tej pory robilam z twarogu poltlustego , ktory mielilam .Zawsze jednak byly jakies grudki co nie odejmowalo smaku ciastu ale nastepnym razem sama tez zrobie z tego sera w wiaderku ,powinien byc delikatniejszy

Cytat:
efkakonefka33 ja tez mam jeszcze pytanie dotyczace tego miodownika :)

zaczełam sobie spisywac przepis i wole sie upewnic co do składników na ciasto
ile to ma byc słoiczek miodu, czy mogłabys mi napisac ile gram albo jaki to jest słoiczek ?!?

z góry dziekuje :*

Gosiu ja kupuje w tesco maly sloiczek miodu-honey clear ,nie mam pojecia prawde powiedziawszy jaka jest jego gramatura , cos chyba okolo 340 gram jezeli mnie pamiec nie myli
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

zielono_mi

Post #3 Ocena: 0

2011-07-29 23:13:29 (14 lat temu)

zielono_mi

Kobieta

Z nami od: 29-06-2011

Tort kawowy.

Ciasto:
8 żółtek
25 dag cukru
sok z 1 cytryny
tłuszcz do smarowania formy
9 białek (piana)
16 dag mąki

Nadzienie:
4 żółtka
20 dag cukru
3 dag kawy ziarnistej palonej lub 1 łyżka ekstraktu kawowego Nesca lub Marago
25 dag masła deserowego

Dno tortownicy wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wszystkie składniki lekko wymieszać, ciasto wyłożyć do tortownicy i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (około 3/4 godziny). Gdy powierzchnia ciasta jest sucha i tort odchodzi od boków tortownicy, tort wyjąć, wyłożyć i zdjąć papier. Sporządzić nadzienie: kawę zemleć miałko, zaparzyć zalewając ją 1 szklanką wrzącej wody. Żółtka z cukrem ubić na parze, gdy zgęstnieją, dodawać po trochu napar z kawy, wymieszać i trochę jeszcze ubijać. Zaparzone, gęstniejące żółtka zdjąć i przestudzić ucierając. Utrzeć masło na pianę, dodawać po trochu ostudzone żółtka, rozcierając powoli (jeżeli masa ma słaby zapach, ucierając dodawać jeszcze po parę kropli kawy); gdy masa połączy się, odstawić ją. Placek przekrajać 2 razy i nasączyć silnie osłodzonym naparem z kawy. Placki smarować masą przekładając tort 2 razy; układać na nadzieniu starannie, dopasowując je. Gdy cały tort złożony, wyrównać jego boki, omieść z okruszyn i całą powierzchnię oraz boki posmarować masą kawową lub polukrować; boki posypać okruchami ciasta, siekanymi migdałami itp. Następnego dnia tort zsunąć nożem na podstawę tortową, przybrać. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

zielono_mi

Post #4 Ocena: 0

2011-08-01 08:46:24 (14 lat temu)

zielono_mi

Kobieta

Ciastka rumowe

Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.
Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.
Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

Do góry stronyOffline

zielono_mi

Post #5 Ocena: 0

2011-08-02 11:39:45 (14 lat temu)

zielono_mi

Kobieta

Dziś proponuję Ptasie mleczko:)

Składniki
3 szklanki mleka
3 małe kubeczki śmietany
4 galaretki różnokolorowe
1 paczka biszkoptów lub herbatników
Owoce do dekoracji(truskawki pokrojone na połówki)
1)Na spodzie blaszki wyłożyć biszkopty lub herbatniki.
2)Pierwszą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do ostudzenia.
Do miski wlać 1 śmietankę i ubić na sztywno,jak galaretka zacznie tężeć zmiksować ją z bitą śmietaną.Masę wylać na biszkopty lub herbatniki.Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie żeby ciastka nie popłynęły do góry.Wstawić do lodówki do stężenia.
3)Jak pierwsza masa stężeje można na nią wylać drógą i trzecią przygotowaną w ten sam sposób.
4)Ostanią galaretkę sporządzić wedle przepisu na opakowaniu,na górnej warstwie piankowej ułożyć pokrojone owoce(truskawki) i wylać na nie ostatnią galaretkę.
Całość schłodzić.
Należy przechowywać w lodówce.

Do góry stronyOffline

roztocz

Post #6 Ocena: 0

2011-08-02 12:00:03 (14 lat temu)

roztocz

Mężczyzna

Z nami od: 23-05-2007

w domu czeka dzis na mnie Sachertorte nie moge sie doczekac kiedy skosztuje jak smakuje legenda :-)
Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.

Do góry stronyOffline

zielono_mi

Post #7 Ocena: 0

2011-08-02 12:07:50 (14 lat temu)

zielono_mi

Kobieta

Mmmmm pychota.

A oto i przepisik:

Sachertorte - Tort Sachera

SKŁADNIKI:

Ciasto
150 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
6 żółtek
6 białek
50 g cukru
150 g mąki
szczypta soli
dobrej jakości konfitura morelowa
Polewa czekoladowa
200 g dobrej, gorzkiej czekolady
200 g cukru
100 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy. Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć. Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.

Do góry stronyOffline

zielono_mi

Post #8 Ocena: 0

2011-08-02 12:34:44 (14 lat temu)

zielono_mi

Kobieta

wielbicielka,a może to?

Rafaello

BISZKOPT: 1 szklanka cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
5 jaj

Ubić białka + cukier + cukier waniliowy + żółtka + mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

MASA: 1 ½ śmietany kremówki 30 %
4 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki duże płatków migdałowych
1 czekolada biała
2 śnieżki

Biszkopt upiec, odciąć górę. Wybrać środek i pokruszyć. Ubić śmietanę ze śnieżkami, dodać rozpuszczoną czekoladę(w odrobinie mleka), wiórki, migdały i pokruszony biszkopt. Do środka rozłożyć masę i posypać wiórkami. Włożyć biszkopt do tortownicy i wstawić do lodówki.

Pomysł- Biszkopt upiec.......do środka rozłożyć masę i przykryć odciętą częścią biszkopta. Polać polewą z mleka w proszku i posypać dużą ilością wiórek kokosowych.

POLEWA Z MLEKA W PROSZKU- W rondelku zagotować ½ kostki margaryny, ¾ szklanki mleka w proszku, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki wody. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wsypać mleko. Dokładnie wymieszać by nie było grudek, ciepłym polać ciasto.

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #9 Ocena: 0

2011-08-02 12:42:08 (14 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Przepis na rafaelo mam, ale zapomnialam o nim, zrobie na wekend :)
Dzieki

Do góry stronyOffline

nanetka

Post #10 Ocena: 0

2011-08-02 13:35:29 (14 lat temu)

nanetka

Kobieta

Z nami od: 24-08-2007

Ja z mężem lubimy ciacha ale zazwyczaj duza blacha to dla nas za dużo,potem połowa idzie do kosza.Fajnie jak sie trafią znajomi to ich wtedy obdarujemy.Większość przepisów jest własnie na wieksze blaszki,wiem że można składniki podzielić na pół ale wtedy czasami coś mi nie wychodzi tak jak z normalnego przepisu.
Temat rewelacja bo nudno jest jeść ciągle te same ciasta.
Pogoda teraz dopisuje to może jakieś przepisy na cista bez kremów np. babki które można spokojnie zabrać do auta i na piknik :-D

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,