MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 128 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 127 | 128 | 129 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 128 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2019-03-30 21:24:01 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-03-13 07:47:25, jolantina napisał(a):
ja nigdy nie miele bo mi sie nie chce, znalazlam odpowiedzni przepis gdzue mielenie maku jest zbedne :)


Nasz organizm nie trawi ziaren. Mak niezmielony przelatuje przez układ pokarmowy nie zostawiając żadnych nutritions ani walorów smakowych.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2019-03-30 21:33:13 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Nigdy nie lubiłam maku, a mój brat wprost przepada. Zresztą przy dzisiejszej technologii i gadżetach kuchennych z mieleniem maku nie powinno być problemu


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #3 Ocena: 0

2019-03-31 08:07:40 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-03-30 21:24:01, andyopole napisał(a):
Cytat:

2019-03-13 07:47:25, jolantina napisał(a):
ja nigdy nie miele bo mi sie nie chce, znalazlam odpowiedzni przepis gdzue mielenie maku jest zbedne :)


Nasz organizm nie trawi ziaren. Mak niezmielony przelatuje przez układ pokarmowy nie zostawiając żadnych nutritions ani walorów smakowych.


Przecież nasz organizm GRYZIE pokarm zanim go połknie. :-8
Nie jadłeś nigdy maku prosto z makówki?
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZosiaS

Post #4 Ocena: 0

2019-03-31 10:18:01 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Mak można zmielić w młynku do kawy.
Namoczony w dobrym blenderze też powinien się zmielić.

Kupiłam ostatnio mak suchy mielony, ale nie użyłam go jeszcze, więc nie polecam narazie.

Ciasto z niezmielonego maku dla mnie nie bardzo. Raz, że jak pisał Andyopole przeleci (taki peeling dla jelit 😉 ), a dwa, w moim odczuciu smak zostanie "uwięziony" w ziarenkach.

[ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 31-03-2019 10:18 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2019-03-31 11:08:43 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-03-31 08:07:40, ZlotaPerla1 napisał(a):
Cytat:

2019-03-30 21:24:01, andyopole napisał(a):
Cytat:

2019-03-13 07:47:25, jolantina napisał(a):
ja nigdy nie miele bo mi sie nie chce, znalazlam odpowiedzni przepis gdzue mielenie maku jest zbedne :)


Nasz organizm nie trawi ziaren. Mak niezmielony przelatuje przez układ pokarmowy nie zostawiając żadnych nutritions ani walorów smakowych.


Przecież nasz organizm GRYZIE pokarm zanim go połknie. :-8
Nie jadłeś nigdy maku prosto z makówki?


Owszem, ale jaki procent ziarenek jesteś w stanie zmiazdzyc zębami?
Jestem z pokolenia, ,które wie skąd się bierze mak. Mama zawsze siala mak i mlocenie go, czyli wydobywanie ziarenek z makowek to była zawsze robota dla dzieci. *YAHOO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

gosian

Post #6 Ocena: 0

2019-04-06 19:47:15 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

W Lidlu kupiłam super silikonową foremke na babkę z dziurą. Za całe £2.99. Przynajmniej w tym roku nie będę się męczyć z wyciąganiem z metalowej formy
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZosiaS

Post #7 Ocena: 0

2019-04-06 19:58:22 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-04-06 19:47:15, gosian napisał(a):
W Lidlu kupiłam super silikonową foremke na babkę z dziurą. Za całe £2.99. Przynajmniej w tym roku nie będę się męczyć z wyciąganiem z metalowej formy


Nie uwierzysz, ale ja mam dokładnie odwrotnie. Boję się, że jak mi przywrze, to ją zgniotę, rozkruszę etc. przy próbie wyjęcia. 🤭
A niektóre mają takie piękne kształty, np. kwiaty.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #8 Ocena: 0

2019-04-06 20:22:10 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-04-06 19:47:15, gosian napisał(a):
W Lidlu kupiłam super silikonową foremke na babkę z dziurą. Za całe £2.99. Przynajmniej w tym roku nie będę się męczyć z wyciąganiem z metalowej formy


Lubię te silikonowe. Smaruje odrobinę masłem. Jedynie co, to czekam aż dobrze wystygnie, żeby ładnie wyszła z foremki.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #9 Ocena: 0

2019-04-06 20:34:24 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ja mam na zwykłe, prostokątne babki silikonowe i sa ok. w porównaniu z metalowymi.
Cieszę się z zakupu.. Będę miała super babe drożdżową na święta
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

gosian

Post #10 Ocena: 0

2019-05-08 22:54:04 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Uuuuu cisza nastała.. Ewka czyżbyś nic nie piekła?

Foremka silikonowa to strzał w dziesiątkę. Udany zakup..

A teraz coś dla miłośników sernika.
Sernik gotowy dosłownie w 10 minut. Domownicy wręcz nie mogli się doczekać i co niektórzy zjedli jeszcze ciepły. Sama jestem zdziwiona, że sernik może być tak prosty do zrobienia. Wyszedł przepyszny i myślę, że każdy laik da sobie doskonale z tym przepisem radę.

https://przepisyjoli.com/2019/05/sernik-z-mlekiem-skondensowanym-najlepszy-przepis/

Ja użyłam serek quark. Zawsze, wszystkie serniki robię z tego sera.
Dajcie znać jak ktoś zrobi. Jestem ciekawa waszej opini.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 128 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 127 | 128 | 129 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,