
Str 2 z 200 |
|
---|---|
violcia2403 | Post #1 Ocena: 0 2009-09-04 17:13:52 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
czyli wystarczy zwykła ubita kremówka z dodatkiem żelatyny tak?
Odszedłeś... zanim tak naprawdę się pojawiłeś...
![]() |
gosian | Post #2 Ocena: 0 2009-09-04 17:19:34 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Cytat: 2009-05-25 15:09:52, EFKAKONEFKA33 napisał(a): czesc mam pytanie odnosnie ciast i tortow.kilkakrotnie w mojej pracy anglicy mieli szanse probowac ciast mojego wypieku.zasmakowaly im i pytaja o mozliwosc zakupu.czy ktos moglby mi powiedziec ile moge policzyc za tort o srednicy 24 cm lub ciasto przy wymiarze blachy40/30 cm? Z tej blachy wychodzi okolo 30 kawalkow.nie uzywam iceing do dekoracji ciast bo oprocz wygladu wazny jest dla mnie smak .dziekuje za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam Ja jak komuś pieke ciasta to liczę ile wychodzą surowce+ 2-3F za energie+10F za robociznę... A co do kremu śmietankowego to właśnie dodać żelatynę.Najlepiej taki tort podawac na nastepny dzien,wtedy krem sie ładnie sciagnie.Ale pomysł z super glue tez jest niezły ![]() Tak,wystarczy ubita kremówka z dodatkiem rozpuszczonej zelatyny. [ Ostatnio edytowany przez: gosian 04-09-2009 17:20 ] Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
violcia2403 | Post #3 Ocena: 0 2009-09-04 17:28:45 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
no prosze... a ja tak kombinowałam
![]() ![]() ![]() ![]() Odszedłeś... zanim tak naprawdę się pojawiłeś...
![]() |
Post #4 Ocena: 0 2009-09-24 17:14:49 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Stella10 | Post #5 Ocena: 0 2009-09-24 22:19:39 (16 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2009 Skąd: B... |
EFKAKONEFKA33 i GOSIAN podajcie jakies ciekawe zestawienia, albo przepisy, ja bardzo lubie piec, ale niestety moje ciasta juz mi pobrzydly i chcialabym poprobowac czegos nowego
Moje serce może być jak małe niebo, ale piekło też można w nim urządzic.
|
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2009-09-25 15:38:24 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Ciasto jagodowo-waniliowe
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temp. 180oC na jasno brązowy kolor. Ostudzić. Z podanych składników ugotować budyń i gorący wylać na przestudzony biszkopt. Masa: Galaretkę z żelatyną rozpuścić w szklance wody. Jagody przeznaczone na mase zmiksować z cukrem na mus i dodać chłodną galaretkę. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo cały czas ubijając dodawać twarożek, a następnie tężejący mus jagodowy. Na koniec wsypać pozostałe całe jagody, wymieszać i wylać na budyń. Całość posypać startą białą czekoladą. Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki tortowej, 1 budyń waniliowy bez cukru w proszku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa jagodowa: 0,5 kg jagód /mogą być mrożone/, 0,5 szkl. cukru, 500 gr kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego, 375 ml śmietanki 30%, 1 galaretka o smaku owoców lwśnych, 2 łyżki żelatyny. Budyń: 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka, 2,5 łyżki cukru, 2 szkl. mleka, 1 kopiasta łyżka mąki pszennej. Ponadto: 30 dag jagód, 1 biała czekolada, blaszka o wym. zbliżonych do 20x36 cm. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2009-09-25 15:40:33 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Ciasto meksykańskie
Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić. W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy i śliwki, a obrane jabłka i gruszki pokroić w kostkę. Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące kartoflanej). Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy. Przygotować polewę: składniki rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając (nie gotować). Wyłączyć gaz, poczekać aż polewa nieco zgestnieje i polać jeszcze ciepłe ciasto. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao cukier waniliowy 7 łyżek wody kostka masła albo margaryny 5 dag rodzynek 7 śliwek suszonych kalifornijskich 10 dag orzechów włoskich 1,5 jabłka 1,5 gruszki Polewa: 10 dag masła 10 dag cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka mąki kartoflanej Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2009-09-25 16:05:25 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
nie wiem czu uda mi sie wkleic...zobaczymy
1 ciasto jagodowo waniliowe 2 ciasto Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Stella10 | Post #9 Ocena: 0 2009-09-25 16:29:25 (16 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2009 Skąd: B... |
dziekuje, postaram sie w weekend przygotowac cisto nr 1, mam nadzieje ze znajde jagody. ciasta na fotka wygladaja smakowicie
![]() ![]() ![]() Moje serce może być jak małe niebo, ale piekło też można w nim urządzic.
|
Post #10 Ocena: 0 2009-09-25 16:34:46 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|