slonecznikowy ,roslinny, oliwy z oliwek(rozne rodzaje),oleje z orzeszkow...itp
Postów: 14 |
|
---|---|
chinczyk | Post #1 Ocena: 0 2009-03-17 09:06:10 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2008 Skąd: najpiekniejsze miasto na wyspach!!!! |
ktory olej powinien byc do czego uzywany?
slonecznikowy ,roslinny, oliwy z oliwek(rozne rodzaje),oleje z orzeszkow...itp yyy
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2009-03-17 09:21:08 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
tzw roślinny i rzepakowy jest dobry do gwintowania
![]() jest jeszcze z pestek winigron, ma niesamowicie wysoka temperature. Dokładnie nie pamietam do czego go można stosować, po stosowali go bardzo sporadycznie. A co do oliw z oliwek Jest tego niesamowita ilość, Jedne są nieco mdłe, lub łagodne, zrobione sa z zielonych oliwek. te można stosować do smażenia, np do sałatki z pomidorów, i w ogóle do sałatek Oliwa z oliwek dojrzałych ma bardzo intensywny smak, czasami tak intensywny że trzeba spróbować czy mieszanie go z danym daną sałatką będzie sie komponowało bo potrafi zdominować smak, ale gdzie indziej będzie niesamowitym dodatkiem. Niestety tanie oliwy z oliwek są namiastką zabawy w smaki, ale można oszczędzić szukając wysprzedaży... np w TK MAX często kupuje, bo są na prawdę dobrej jakości za niewielkie pieniądze ![]() ![]() ![]() Tanie oliwy czasami oszukują, miażdżą owoce razem z liśćmi. Na pewno nie nadaje się do smażenia i użytku olej soyowy, niedawno kupiłem puszke 2 litrową, niby mieszanka z oliwkami, ale strasznie "wodnisty" a smak :/ nieciekawy, próbowaliśmy go zużyć do smażenia kotletów, ale psuje smak. Słonecznikowy jest dobry, tani i uniwersalny, nadaje się do sałatek i smażenia, ale brakuje mu charakteru ![]() oleje z orzeszków mają też swój charakterystyczny posmak, dość wysoką temperaturę, nie zastosujesz go wszędzie, nie mam w tym momencie pomysłu.. ale niektóre mięsa gdyby zrobić o tendencji orzechowej to można by go użyć, w sumie to nawet kotleta by na nim usmażył, kwestia spróbowania czy "nuta" będzie smakowała ![]() Generalnie ja używam tylko Oliwe z oliwek w kilkunastu gatunkach i smakach i masło I własnie masło. masło do smażenia nie moze być byle jakie, bo jak zawiera dużą ilość wody, albo TFU oleju to po prostu będzie się pieniło gotowało, przypalało a nie smażyło. Na działach kucharskich można kupić masło odszumowane, czyli kwintesencje tłuszczu, stosowane jest w profesjonalnej kuchni, gdzie potrzebna jest wysoka temperatura a jednocześnie łagodny maślany smak Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #3 Ocena: 0 2009-03-17 12:19:55 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2009-03-17 12:28:20 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2009-03-17 13:15:59 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
zgadza się Virgin, czyli dziewicza
![]() Ale jeszcze smak uzależniony jest od tego czy robiono je tylko z jednego stanu oliwek czy wymieszane, jak wiemy oliwki dojrzewają niemal przez cały rok i nierównomiernie. szczerze mówiąc kupuje różne oliwy i zawsze jest dla mnie niespodzianą ich "smak" właśnie kończy mi się ostatnia puszka starych zapasów ![]() chyba z 10 puszek poszło w 3 lata, teraz musze poszukać sprzedawcy tej oliwy, jest niesamowicie neutralna ale i smaczna ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
reivilo | Post #6 Ocena: 0 2009-03-17 13:17:10 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
No coz ciupek ...chlopaki z tego forum nie koniecznie sa dobrze poinformowani. klarowane maslo czesto stosuje sie w kuchni. Fakt na pewno nie do smazenia schabowego.
Klarowanie masla jest zmudne. Mozna kupic klarowane profesjonalnie maslo przez Hindusow pod nazwa: "ghee" (czyt. gi). Czasteczki mleka zawarte w masle powoduja po pewnym czasie jego jelczenie i to jest glownym powodem klarowania masla, a nie przypalanie. Maslo klarowane nie psuje sie i nie trzeba go trzymac w lodowce, jedynie w zacienionym miejscu. Sloiki klarowanego masla w sklepach stoja na polkach nawet w temp. +30 C. Metoda klarowania masla zostala wynaleziona ponad 4.000 lat temu w Indiach, zeby maslo sie nie psulo w goracym klimacie, poniewaz maslo (ghee) odgrywa zasadnicza role w kuchni hinduskiej, jest uzywane w wiekszosci potraw. Naturalnie nie bylo wtedy na swiecie lodowek i maslo trzymano w pokojowej wysokiej temp. jak kiedys tak i teraz. Maslo klarowane ma nieco inny smak i nadaje sie do gotowania raczej niz do chleba. Jesli juz ktos chce sam klarowac, to musi to byc czyste maslo 100% bez zadnych dodatkow, jak teraz robia. A w temacie - oliwa - ma duzo bardziej wyrazisty smak i nie kazdemu smakuje aczkolwiek z dodatkami - ziola, przyprawy potrafi kazda salatke zmienic w orgie smakow. Olej np slonecznikowy - polecam dla amatorow lagodniejszego smaku. Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Post #7 Ocena: 0 2009-03-17 14:00:34 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2009-03-17 19:36:24 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2009-03-20 13:57:15 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2009-03-20 14:17:44 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2009-03-17 13:17:10, reivilo napisał(a): No coz ciupek ...chlopaki z tego forum nie koniecznie sa dobrze poinformowani. klarowane maslo czesto stosuje sie w kuchni. Fakt na pewno nie do smazenia schabowego. Klarowanie masla jest zmudne. Mozna kupic klarowane profesjonalnie maslo przez Hindusow pod nazwa: "ghee" (czyt. gi). Czasteczki mleka zawarte w masle powoduja po pewnym czasie jego jelczenie i to jest glownym powodem klarowania masla, a nie przypalanie. Maslo klarowane nie psuje sie i nie trzeba go trzymac w lodowce, jedynie w zacienionym miejscu. Sloiki klarowanego masla w sklepach stoja na polkach nawet w temp. +30 C. Metoda klarowania masla zostala wynaleziona ponad 4.000 lat temu w Indiach, zeby maslo sie nie psulo w goracym klimacie, poniewaz maslo (ghee) odgrywa zasadnicza role w kuchni hinduskiej, jest uzywane w wiekszosci potraw. Naturalnie nie bylo wtedy na swiecie lodowek i maslo trzymano w pokojowej wysokiej temp. jak kiedys tak i teraz. Maslo klarowane ma nieco inny smak i nadaje sie do gotowania raczej niz do chleba. Jesli juz ktos chce sam klarowac, to musi to byc czyste maslo 100% bez zadnych dodatkow, jak teraz robia. A w temacie - oliwa - ma duzo bardziej wyrazisty smak i nie kazdemu smakuje aczkolwiek z dodatkami - ziola, przyprawy potrafi kazda salatke zmienic w orgie smakow. Olej np slonecznikowy - polecam dla amatorow lagodniejszego smaku. Pamietam z lt 60-tych gdy bylem malym chlopacvzkiem puszki klarowanego masla z UNRRA'y. Mialy po 5,5 funta wagi i jedna z takich puszek sluzy do dzis mojej mamie jako pojemnik na make. Niestety nie potrafie wkleic fotki, chyba mi to maslo zaszkodzilo w mlodosci. ![]() ![]() ![]() |