MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kuchnie świata

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2009-03-13 21:26:37 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

rany boskie, mix maślany ohyda fuuuuuuuj gorsze niż piwo bezalkoholowe, za margarynę Hitlera powinni skazać pośmiertnie jeszcze raz.
Poza "smakiem" (fuj) nie ma w tym logiki, topić olej który chemicznie został utwardzony :-]:-]

zasada smaków
-masełko miękkie podniebienie i "maślana" łagodność
-Oliwa ostrzejszy bardziej wyrazisty smak

hm, wiecie co? opisywać gotowanie i smak to jak malować obrazy...
chyba załapałem to co mi czasami mówi Beata, że ja w kuchni jestem jak dziecko,
Tylko że ja tego cyca nie widzę :-]:-]:-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Korba102

Post #2 Ocena: 0

2009-03-13 22:17:05 (16 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 16-02-2008

Ja jak tu przybyłem pewnego dnia a było to bardzo dawno temu to troszeczkę schudłem, nic mi nie podchodziło, po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do tego Shit i jak przyjechałem do polandu to jadłem potrawy nawet nie przyprawione, bez różnicy co byle wełna 
Teraz jest przymnie wspaniała Pani która dba godnie o wygląd i smak zawartości na talerzu.
Po prostu mam już dość Cary itp. Mieszkałem w tym shit slumsie jakim był wschodni Londyn obfity w sinioli i ich zapachy kuchni orientalnej od której z biegiem czasu robiło mi się niedobrze – jak można w siebie wrzucać tyle tego karbidu to jak by jeść trawę na 1101 sposobów. Początek wspaniały a finisz niegodny taki gorszy od złego. Gdy otworzysz oczy zauważysz że kuchnia rodzima ma swoją rangę wzniosłą to właśnie ona ma więcej do przekazania z bukietu zapachu i smaku jak kuchnia azjatycka – ostrze na 1101 soposobów.
:-]
Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz

Do góry stronyOffline

Numer AIMNumer gadu-gadu

Post #3 Ocena: 0

2009-03-13 22:33:57 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2009-03-13 22:36:15 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hehe, korba współczuje mieszkania na wschodzie, ja tam na zlecenie jade jak za kare.
I masz racje polska kuchnia jest wspaniała, ale kurcze troche uboga, zwłaszcza w zioła.
Wspaniałym pomysłem jest po prostu mieszanie smaków, nie ustawianie się ze dziś azja czy mexyk.

zwykły kotlet, można tylko go popieprzyć.
mozna go naczosnkować
można dodać pieprzu ziołowego
- bazylii
-rozmarynu
i nagle zwykły schabowy pachnie inaczej, pachnie dziczyzną.

zwykły gulasz wołowy
tradycyjnie z dodatkiem tyloo cebulki i kaparów

można dodać tymianku, troche grzybów, kilka zgrilowanych papryk garść malutkich marynowanych cebulek

możesz zmacerowac mieso wołowe przez kilka godzin w occie winnym, albo Vinegre balsamico mięso skruszeje i nie spłukiwać go ponownie.
wrzucasz kostki na mocno rozgarną patelnie i przypalasz delikatnie potem zalewasz oliwą sporą ilość i wsyujesz cebule oraz ew grzyby podsmażasz, gdy już jest usmażone zalewasz szklanką wody teraz czas ma zioła, 1 marchewka pietruszka, kawałek zepy, selera drobno skrojone, można kawałek pora dodać, pieprz, jak papryka to można dodac chili drobno zsiekane nie więcej jak 1/2
gotujesz od 60 do 90 minut.
potem wg uznania można zagęścić lub zrobić naturalnie gesty sos.

jeszcze nie spotkałem żeby komuś nie smakowało, nawet kiedyś wielki sceptyk co mu "żołądek nie pozwala" spróbował od żony a potem nie bacząc na zdrowie wtrynił sporą michę :-]:-]:-]
I to lubie najbardziej... gdy kuchnia pustoszeje w mgnieniu oka :-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2009-03-13 22:54:41 (16 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Na dobra sprawe, na miejscu nie jadlem tylko dan z Ameryki Poludniowej. No i swinek morskich nigdy nie zjem - chociaz z francuskimi Cyganami jadlem jeza z grilla.
Zawsze lubialem kuchie grecka, choc jest prosta. Lubie tez japonska, ktora laczy prostote skladnikow i perfekcje wykonania. Bogactwo smakow oferuje kuchnia indonezyjska...
ale co bym nie jadl, od czasu do czasu musze po prostu miec srodkowoeuropejski przerywnik: gulasz po wegiersku, bigos, galarete (dzis zrobilem z ryby), czy schabowego (byleby nie nie za czesto).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Rrrr

Post #6 Ocena: 0

2009-03-14 00:39:16 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2009-03-13 19:10:23, anielka napisał(a):

Jezu Rrrr nie strasz mnie.Ja tu zyje w swiadomosci ze chinska kuchnia jest zdrowa,chude miesko,duzo warzyw a tu taka opinia:-o

bo jest duza roznica pomiedzy prawdziwa chinska kuchnia, a tym co gotuja w take-away (mam znajomych Chinczykow).
typowy chinski take-away to duzo tluszczu, duzo soli, barwniki i MSG. smacznego :-]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2009-03-14 01:01:33 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Popieram opinie, ze kuchnia chinska w UK niema wiele wspolnego z originalna kuchnia chinska, wystarczy zostawic w zlewie na noc resztki na talerzu, a okaze sie ile tluszczu sie zbiera.

Japonska kuchnia, oh co za precyzja smakow.

Bardzo lubie wloska kuchnie za prostote i zachowanie smaku indywidualnych skladnikow w koncowym daniu.

Kuchnia grecka, oh, niektore dania niekoniecznie dla odchudzajacych sie, ale jedna z najbardziej ulubionych.

A z kuchni tutejszej schab w winie i jablkach, tzw Somerset Pork, niebo w ustach....

A do gulaszu polecam dodanie gorzkiej czekolady, jaki zapach, i smak.....
Ada

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-03-14 09:39:44 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #9 Ocena: 0

2009-03-14 10:45:26 (16 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Witam. Mam pytanko do smakoszy. Ostatnio w polskim sklepie były produkty z Litwy - Świńskie uszka i ozorki, zakutanie w jakieś folie. Miałam ogromną ocję zakupić taki eksperyment ale mąż się wzdrygał delikatnie mówiąc...czy ktoś z Was próbował i może się wypowiedzieć co do ich smaku? Bo wygląd szczerze mówiąc nie byl zbyt zachecający ale jakoś tak mnie ciągnie...:-D
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-03-14 10:52:06 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »