hehe, korba współczuje mieszkania na wschodzie, ja tam na zlecenie jade jak za kare.
I masz racje polska kuchnia jest wspaniała, ale kurcze troche uboga, zwłaszcza w zioła.
Wspaniałym pomysłem jest po prostu mieszanie smaków, nie ustawianie się ze dziś azja czy mexyk.
zwykły kotlet, można tylko go popieprzyć.
mozna go naczosnkować
można dodać pieprzu ziołowego
- bazylii
-rozmarynu
i nagle zwykły schabowy pachnie inaczej, pachnie dziczyzną.
zwykły gulasz wołowy
tradycyjnie z dodatkiem tyloo cebulki i kaparów
można dodać tymianku, troche grzybów, kilka zgrilowanych papryk garść malutkich marynowanych cebulek
możesz zmacerowac mieso wołowe przez kilka godzin w occie winnym, albo Vinegre balsamico mięso skruszeje i nie spłukiwać go ponownie.
wrzucasz kostki na mocno rozgarną patelnie i przypalasz delikatnie potem zalewasz oliwą sporą ilość i wsyujesz cebule oraz ew grzyby podsmażasz, gdy już jest usmażone zalewasz szklanką wody teraz czas ma zioła, 1 marchewka pietruszka, kawałek zepy, selera drobno skrojone, można kawałek pora dodać, pieprz, jak papryka to można dodac chili drobno zsiekane nie więcej jak 1/2
gotujesz od 60 do 90 minut.
potem wg uznania można zagęścić lub zrobić naturalnie gesty sos.
jeszcze nie spotkałem żeby komuś nie smakowało, nawet kiedyś wielki sceptyk co mu "żołądek nie pozwala" spróbował od żony a potem nie bacząc na zdrowie wtrynił sporą michę
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
I to lubie najbardziej... gdy kuchnia pustoszeje w mgnieniu oka
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.