Str 2 z 5 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-03-13 16:15:15 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
chinczyk | Post #2 Ocena: 0 2009-03-13 16:16:42 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2008 Skąd: najpiekniejsze miasto na wyspach!!!! |
Cytat: 2009-03-13 15:43:03, jolantina napisał(a): dziwi mnie, że jeszcze nie widziałm grubego Chińczyka trzeba dbac o linie ![]() yyy
|
anielka | Post #3 Ocena: 0 2009-03-13 16:32:14 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Cytat: 2009-03-13 16:05:42, evasta4 napisał(a): A ja to sie zawsze boje eksperymentowac smakowo,a szkoda...Chyba ze jak juz to jak ktos zrobi,ja gotuje tradycyjnie ![]() Wiec moze na poczatek mojego eksperymentu ![]() Na starter polecam King Prawns with Salt&Pepper Ribs with salt&pepper Crispy Aromatic duck zupy Won ton Dania Sweet & Sour Chicken Beef with green peppers in black bean sauce Beef in Oyster Sauce Beef with Mixed vegetables Duck z takimi samymi dodatkami jak wolowina. Do tego polecam sobie dobrac ryz(bez dodatkow lub z jajkiem) lub jak kto woli noodle(chinski makaron) Generalnie z chinskich dan lubie prawie wszystko.Nie trawie tylko curry dishes ale jak ktos lubi ta przyprawe to pewnie dania tez beda mu smakowaly. |
Post #4 Ocena: 0 2009-03-13 16:56:37 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Rrrr | Post #5 Ocena: 0 2009-03-13 18:59:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: 2009-03-13 15:43:03, jolantina napisał(a): Nie będę oryginalna, jak napiszę że kuchnia chińska jest najlepsza w świecie, dziwi mnie, że jeszcze nie widziałm grubego Chińczyka, jakbym ja miała taie frykasy 3 razy dziennnie to bym wyglądała jak większość Angielek zajadających się FISH&CHIPS bo Chinczycy nie jedza tego co serwuja w take-away tylko "normalne" jedzenie ![]() a w fish & chips jest mniej tluszczu (podobno) i chemii (to juz na pewno) niz w chinskich potrawach barowych... ja nie trawie zadnego zarcia typu takeaway, wole sama ugotowac ![]() najbardziej mi odpowiada kuchnia meksykanska i wszystko co na ostro. |
|
|
anielka | Post #6 Ocena: 0 2009-03-13 19:10:23 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Cytat: 2009-03-13 18:59:13, Rrrr napisał(a): Cytat: 2009-03-13 15:43:03, jolantina napisał(a): Nie będę oryginalna, jak napiszę że kuchnia chińska jest najlepsza w świecie, dziwi mnie, że jeszcze nie widziałm grubego Chińczyka, jakbym ja miała taie frykasy 3 razy dziennnie to bym wyglądała jak większość Angielek zajadających się FISH&CHIPS bo Chinczycy nie jedza tego co serwuja w take-away tylko "normalne" jedzenie ![]() a w fish & chips jest mniej tluszczu (podobno) i chemii (to juz na pewno) niz w chinskich potrawach barowych... Jezu Rrrr nie strasz mnie.Ja tu zyje w swiadomosci ze chinska kuchnia jest zdrowa,chude miesko,duzo warzyw a tu taka opinia ![]() |
Post #7 Ocena: 0 2009-03-13 19:31:35 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2009-03-13 19:59:06 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
no tak, ale rybę powinno się w sumie tylko posypać solą ziołami i mąką i nic więcej to wystarczy by zapobiec wysychaniu mięsa, ładowanie w ciasto to barbarzyństwo
no chyba ze ryba śmieć chińszczyzna to tak samo jak z naszymi daniami, niejedna osoba zachęcona naszą kuchnią Polską strasznie się zawodziła kupując jedzenie w polskim sklepie... no cóż tak samo jest z jedzeniem chińskim, czy jest to chińszczyzna/ japońszczyzna, czy jest to zupka chińska "z Radomia" która wcale nie smakuje jak Chińska ![]() Hm, jak już wiecie lubię bawić się w kuchni, zawsze towarzyszy mi butelka wina którą otwieram w tym samym momencie gdy gary lądują na kuchnie a produkty na stole, wino nabiera powietrza, no i jest czym przepłukać usta miedzy próbami kolejnych dań. Co lubię? hm, co prawda jadłem w życiu wiele, nie zawsze mnie zachwyciło, tak jak nie zachwycają mnie nawet najlepiej zrobione flaczki domowej roboty z "domowej" świnki. Ale generalnie zawsze tęsknie za kuchnią śródziemno morską, moja kochania pełna jest różnych octów, oliw, i przypraw. Angielski klimat pozwala na hodowle wielu ziół w ogródku czy nawet na parapecie, to wspaniałe, bo przecież choć by nie wiem jaką technologią suszyć to nigdy nie będzie tak samo smakować. Bo przecież w czasie suszenia ulotnią się olejki ... aromatyczne, tak jest z mięta która ma zupełnie inny smak niż guma miętowa ![]() Azjatycka kuchnia kojarzy na się z chińszczyzną, fakt ma coś w sobie.. ale jakoś mi w niej czegoś brak w domowej kuchni mieszam kuchnie włoską z Chińskimi japońskimi przyprawami ![]() Często oprócz oliwy w różnych smakach, stosuje miód, np spaghetti z kurczakiem, chili miód olej sojowy, ocet balsamiczny, czosnek ... Czasami szczerze mówiąc mam ochotę na coś ekstremalnego i bliższego Polsce, kuchnie z Syberii w myślach wraca tamten spędzony w tajdze czas, ale nie wiem czy w tym momencie w tym klimacie było by to dla mnie dobre ![]() ech kuchnia potrafi być na prawdę fajną zabawą ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #9 Ocena: 0 2009-03-13 20:08:44 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2009-03-13 20:15:09 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
mieso węża ... zależy jakiego, ale generalnie smakuje normalnie...
w sumie dobre, jadłem w Tanzanii, natomiast jak ktoś lubi delikatność mięsa z ozorków, połączonych ze smakiem golonki, to gdyby spróbował przednie łapy niedziwedzia... byłby w siódmym niebie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do małż, escalop czyli potęzna wielkosci pięsci małża nie zrobiła na mnie wrazenia, normalnie "wali rybą" ![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|