MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kuchnie świata

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-03-13 16:15:15 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

chinczyk

Post #2 Ocena: 0

2009-03-13 16:16:42 (16 lat temu)

chinczyk

Mężczyzna

Z nami od: 09-07-2008

Cytat:

2009-03-13 15:43:03, jolantina napisał(a):
dziwi mnie, że jeszcze nie widziałm grubego Chińczyka

trzeba dbac o linie:-D
yyy

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

anielka

Post #3 Ocena: 0

2009-03-13 16:32:14 (16 lat temu)

anielka

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Cytat:

2009-03-13 16:05:42, evasta4 napisał(a):
A ja to sie zawsze boje eksperymentowac smakowo,a szkoda...Chyba ze jak juz to jak ktos zrobi,ja gotuje tradycyjnie;-)
Wiec moze na poczatek mojego eksperymentu;-)-co polecacie dobrego w chinskiej restauracji? (zeby mozna sie bylo tez najesc)

Na starter polecam
King Prawns with Salt&Pepper
Ribs with salt&pepper
Crispy Aromatic duck

zupy
Won ton

Dania
Sweet & Sour Chicken
Beef with green peppers in black bean sauce
Beef in Oyster Sauce
Beef with Mixed vegetables
Duck z takimi samymi dodatkami jak wolowina.

Do tego polecam sobie dobrac ryz(bez dodatkow lub z jajkiem) lub jak kto woli noodle(chinski makaron)

Generalnie z chinskich dan lubie prawie wszystko.Nie trawie tylko curry dishes ale jak ktos lubi ta przyprawe to pewnie dania tez beda mu smakowaly.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2009-03-13 16:56:37 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #5 Ocena: 0

2009-03-13 18:59:13 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

Nie będę oryginalna, jak napiszę że kuchnia chińska jest najlepsza w świecie, dziwi mnie, że jeszcze nie widziałm grubego Chińczyka, jakbym ja miała taie frykasy 3 razy dziennnie to bym wyglądała jak większość Angielek zajadających się FISH&CHIPS

bo Chinczycy nie jedza tego co serwuja w take-away tylko "normalne" jedzenie :-]

a w fish & chips jest mniej tluszczu (podobno) i chemii (to juz na pewno) niz w chinskich potrawach barowych...

ja nie trawie zadnego zarcia typu takeaway, wole sama ugotowac
:-P
najbardziej mi odpowiada kuchnia meksykanska i wszystko co na ostro.

Do góry stronyOffline

anielka

Post #6 Ocena: 0

2009-03-13 19:10:23 (16 lat temu)

anielka

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Cytat:

2009-03-13 18:59:13, Rrrr napisał(a):
Cytat:

Nie będę oryginalna, jak napiszę że kuchnia chińska jest najlepsza w świecie, dziwi mnie, że jeszcze nie widziałm grubego Chińczyka, jakbym ja miała taie frykasy 3 razy dziennnie to bym wyglądała jak większość Angielek zajadających się FISH&CHIPS

bo Chinczycy nie jedza tego co serwuja w take-away tylko "normalne" jedzenie :-]

a w fish & chips jest mniej tluszczu (podobno) i chemii (to juz na pewno) niz w chinskich potrawach barowych...

Jezu Rrrr nie strasz mnie.Ja tu zyje w swiadomosci ze chinska kuchnia jest zdrowa,chude miesko,duzo warzyw a tu taka opinia:-o

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #7 Ocena: 0

2009-03-13 19:31:35 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2009-03-13 19:59:06 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no tak, ale rybę powinno się w sumie tylko posypać solą ziołami i mąką i nic więcej to wystarczy by zapobiec wysychaniu mięsa, ładowanie w ciasto to barbarzyństwo
no chyba ze ryba śmieć

chińszczyzna to tak samo jak z naszymi daniami, niejedna osoba zachęcona naszą kuchnią Polską strasznie się zawodziła kupując jedzenie w polskim sklepie... no cóż

tak samo jest z jedzeniem chińskim, czy jest to chińszczyzna/ japońszczyzna, czy jest to zupka chińska "z Radomia" która wcale nie smakuje jak Chińska :)))
Hm, jak już wiecie lubię bawić się w kuchni, zawsze towarzyszy mi butelka wina którą otwieram w tym samym momencie gdy gary lądują na kuchnie a produkty na stole, wino nabiera powietrza, no i jest czym przepłukać usta miedzy próbami kolejnych dań.

Co lubię?
hm, co prawda jadłem w życiu wiele, nie zawsze mnie zachwyciło, tak jak nie zachwycają mnie nawet najlepiej zrobione flaczki domowej roboty z "domowej" świnki.
Ale generalnie zawsze tęsknie za kuchnią śródziemno morską, moja kochania pełna jest różnych octów, oliw, i przypraw.
Angielski klimat pozwala na hodowle wielu ziół w ogródku czy nawet na parapecie, to wspaniałe, bo przecież choć by nie wiem jaką technologią suszyć to nigdy nie będzie tak samo smakować.
Bo przecież w czasie suszenia ulotnią się olejki ... aromatyczne, tak jest z mięta która ma zupełnie inny smak niż guma miętowa :)) tak jest z bazylia, tymiankiem itd.
Azjatycka kuchnia kojarzy na się z chińszczyzną, fakt ma coś w sobie.. ale jakoś mi w niej czegoś brak w domowej kuchni mieszam kuchnie włoską z Chińskimi japońskimi przyprawami :)

Często oprócz oliwy w różnych smakach, stosuje miód, np spaghetti z kurczakiem, chili miód olej sojowy, ocet balsamiczny, czosnek ...

Czasami szczerze mówiąc mam ochotę na coś ekstremalnego i bliższego Polsce, kuchnie z Syberii w myślach wraca tamten spędzony w tajdze czas, ale nie wiem czy w tym momencie w tym klimacie było by to dla mnie dobre :) zbyt dużo ciężkiego tłuszczu, słoniny no i gdzie tu kupić rombanke? (mięso cięte razem od skóry ze słoniną aż po żeberka)

ech kuchnia potrafi być na prawdę fajną zabawą :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #9 Ocena: 0

2009-03-13 20:08:44 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2009-03-13 20:15:09 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

mieso węża ... zależy jakiego, ale generalnie smakuje normalnie...
w sumie dobre, jadłem w Tanzanii, natomiast jak ktoś lubi delikatność mięsa z ozorków, połączonych ze smakiem golonki, to gdyby spróbował przednie łapy niedziwedzia... byłby w siódmym niebie :) ech, Syberia... mięso galaretka i tak niezwykła i tak delikatna... nie mam porównani... :-] no mam ale sprośne by wyszło :-P:-]:-]

co do małż, escalop czyli potęzna wielkosci pięsci małża nie zrobiła na mnie wrazenia, normalnie "wali rybą" :)) natomiast lubię małże w occie lub w oliwie, jako dodatek do sałatki ale nie takiej "tradycyjnej" polskiej :) ale z dresingami ziołowymi
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,