MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Potrawy szybkie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 3 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dwunasty

Post #1 Ocena: 0

2011-03-29 15:15:44 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-03-29 14:03:47, defcon1 napisał(a):
Cytat:

2011-03-29 13:29:47, kociefraszki napisał(a):
Spaghetti al tonno - nastawiamy wode na makaron, w tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pomidory lub przecier pomidorowy. Koncentrat raczej nie. Dusimy kilka minut razem, doprawiamy solą, pieprzem, ziolami. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Jesli byl w oleju, olej nalezy wykorzystac do poczatkowego smazenia. Makaron mial szanse w tym czasie sie ugotowac, koniecznie al dente - wrzucamy go do sosu, mieszamy, podajemy posypane parmezanem. Jadalne. Czas ok 20 minut.

Smazenienie na oleju z ryby...hmmm nie bardzo, moim zdaniem tylko na oliwie z oliwek.

tak, ale koleżanka pisała o tuńczyku z puszki w oleju, a w tym przypadku byłoby to dodawanie oliwy z oliwek to oleju w którym tuńczyk już był. Wiec po co?. Świeżego tuńczyka, czy tego w sosie własnym z puszki to oczywiste ale takiego w oleju to już nie bardzo:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

defcon1

Post #2 Ocena: 0

2011-03-29 15:44:20 (14 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

"w tym przypadku byłoby to dodawanie oliwy z oliwek to oleju w którym tuńczyk już był"

zakladajac ze drugie "to"="do"
Dla mnie byloby to raczej odwrotnie, dodawanie oleju z tunczyka ktory tam byl do oliwy z oliwek ale pomijamy tutaj jedno zalozenie, zakladam ze olej z tunczyka mozna odcedzic wiec po dojeciu zostaje nam nastepujacy algorytm
1. oilwa z oliwek 2. Dodac czosnek i/lub cebule 3. reszta czynnosci 4. Odlac olej z tunczyka 5.Dodac tunczyka ze sladowa iloscia oleju :)

A po co? A po to aby smakowalo lepiej. Nie chodzi tylko o tluszcz ale o walory smakowe. Oliwa z oliwek ze smazonym czosnkiem smakuje specyficznie.
Pewnie ze mozna na takim oleju podobnie jak zamiast parmezanu mozna uzyc sera zoltego.
Nie zrozum mnie zle nie mam nc przeciwko tamtemu przepisowi :) Po prostu lubie gotowac i podalem moja uwage, ktora uwazam minimalnie ale moze wplynac na smak calosci potrawy.

Chodzi o niuanse smaku ktore sprawiaja ze jedna potrawa smakuje lepiej niz druga.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kociefraszki

Post #3 Ocena: 0

2011-03-29 16:01:16 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Defcon, moj blad - zapomnialam o obowiazkowym czosneczku, bez niego nie ma wloskiego zarelka. Natomiast co do oleju z ryby - sprawdzone, dziala. Warto dochlupnac nieco oliwy, ale olej z puszki tez idzie. Jesli tunczyk jest w zalewie, oczywiscie jej nie dodajemy. Wariant z warzywami wydaje sie interesujacy - chetnie przetestuje przy najblizszej okazji. W kwestii dodac czy nie dodac... Coz, akurat ja robie tak, ale nie jest to prawda jedyna i niepodwazalna. Tez lubie pichcic.:-D

[ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 29-03-2011 16:03 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-03-29 18:37:24 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

drobna uwaga, ryby w oleju zazwyczaj są w oleju słonecznikowym.
Zaletą tego oleju jest bardzo delikatny smak, a wręcz brak smaku, więc nie zmienia smaku ryby.

Nic nie stoji na przeszkodzie by wzbogacić , zmienić smak dodając swoją ulubioną oliwe z olivek.

I tu też mamy podobną sytuacje jak z Vinem, są oliwy delikatne, wręcz niel niedostrzegalne w smaku, a są również o bardzo intensywnym, czasami wręcz gorzkim smaku.

Wszystko zależy która do czego.

Np do sałatki z pomidorów, nie głupim pomysłem jest dodać trochę oliwy, ale ważne by była o smaku bardzo neutralnym, natomiast inne sałatki gdzie dominują silne aromaty ziół dobrym pomysłem jest dodanie silnej w smaku oliwy.
i teraz
jeszcze jedna grupa oliw, niestety tu też jest cześć rynku gdzie można mówić o pewnym oszustwie, nie dość że tłoczą podgrzewając to by uzyskać kolor wyciskają oliwki z lisicami.

A jeszcze inny numer to kupując olive o dziwnym smaku, małymi literami doczytujemy się że "oliva" została wytłoczona na gorąco, czyli z tego co już wcześniej zostało raz wytłoczone, i zostało wymieszane z innym olejem, np słonecznikowym, a raz się spotkałem z lnianym!

no cóż świat smaków to istny labirynt, nie łatwy, dla smakoszy :/

A co do oleju słonecznikowego, w sumie nie głupi olej, nie tylko do sałatek, ale można z niego robić dresingi, w połączeniu z wodą ziołami i octem Winegret uzyskujemy niezły "sos" do polania na letnie sałatki.
takie coś często spotyka się w krajach śródziemnomorskich
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kociefraszki

Post #5 Ocena: 0

2011-03-29 18:42:53 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

A jest w tym kraju osiagalny olej lniany? Taki tloczony na zimno oczywiscie.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ROTAREDOM

Post #6 Ocena: 0

2011-03-29 19:42:47 (14 lat temu)

ROTAREDOM

Mężczyzna

Z nami od: 05-02-2011

teraz to nie warto jest jesc ryb morskich bo poziom stezania promieniowania radioaktywnego w okolicach Japonii jest 1000x wiekszy niz normalnie a woda szybko sie miesza a ryby wiadomo tez napromieniowane
______________________________________________________________ گاو نر اینترنتی

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2011-03-30 11:06:05 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #8 Ocena: 0

2011-03-30 11:22:04 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Przepraszam co to jest "mamut? Jesli myslisz o gotowcu w sloiku... To niejadalne przeciez. Jedzie glutasola do bolu - dla mnie obrzydliwe. Ale szybkie - nie da sie ukryc.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

berenika

Post #9 Ocena: 0

2011-03-30 11:42:39 (14 lat temu)

berenika

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

Cytat:

2011-03-29 18:42:53, kociefraszki napisał(a):
A jest w tym kraju osiagalny olej lniany? Taki tloczony na zimno oczywiscie.
jest tutaj
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #10 Ocena: 0

2011-03-30 12:10:44 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Dziekuje. W sklepach nie spotkalam, a potrzebny mi dla futrzakow.:-)Sama tez czasem lubie, ale moge sie obejsc - one musza miec.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,