MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Potrawy szybkie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 2 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anna69

Post #1 Ocena: 0

2009-03-16 13:28:34 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

to ja mam ekspresowa wersje zdrowiego obiadku:)

na 2 osoby:
nastawic piekarnik na jakies 200 na 20min, w czasie jak piekarnik sie nagrzewa solimy i przprzymy 2 dzwonka lososia, mozna zamast tego przyprawic przyprawa do ryb kamisa, wkladamy do rekawa do pieczenia i kladziemy po 1 dorodnym zadbku czosku albo posiekanym albo w plasterkach na kazdym dzwonku i po malenkim wiurku masla. to zamuje jakies 5min i wkladamy do piekarnika...na pozostale 15min...
podajemy to z salatka z np ogorka kiszonego, pomidorka, rukoli i cebulki, z oliwa z oliwek ulubionymi ziolami i pryzprawami...

obiad w 20 min od rozpoczecia przygotowan do jedzenia..mowie wam naprawde bardzo dobre:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #2 Ocena: 0

2009-03-16 14:04:46 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anna69

Post #3 Ocena: 0

2009-03-16 14:27:59 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

ja robie troszki inaczej zapiekanki a tez ekspresowo..
pieczrki pokroic w plasterki, pokroic tez jakas szyneczke i cebulke...wrzucic wszytko razem na patelnie i przyprawic oregano i zilami prowansalskimi i bazylia...jak juz wszytko jest odpowiednio wysmarzone to dodaje ketchum, zeby powastkl taki konkrety sos...dokladam to na bagietkei zasypuje serkiem i do piekarnika az sie serek rozpusci...
prosto z piekarnika szmac:-)

inny pomysl na szybki obiadek to ekspresowa ogorkowa..obrac ziemniaczki i pokroic w dosc dorobna kosteczke, pokroic na male kawalki piers z kuraka, do tego zetrzec na tarce o duzych oczkach kilka marchewek i wrzucic wszytko razem na wrzatek z kosta korosowa i lisciem laurowym i zeleem angielski, jak ziemniaki beda juz miekkie - uwaga nie rozgotowane - wystrarczy 15min do otwieramy sloik z przecierem z ogorkow i wrzucay cala zawartosc do zupki...zmniejszamy ogioen jak sie zagotuje i jeszcze pozwalmy popykac ajjkies 7min..po tym czasie sprawdzamy czy dosc kwasne i slone...dodajemy komerek - najlepiej swietzy i zabek czosku i kilka lyzek smietany...
i zupka gotowa do jedzienia..calosc zajmuje jakies pol godzinki a efekt swietny....:-) mozna ja tez zrobic na rosole z niedzieli:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

perfekcja

Post #4 Ocena: 0

2009-03-16 17:07:47 (16 lat temu)

perfekcja

Posty: 1260

Kobieta

Z nami od: 17-05-2008

Skąd: UK

Cytat:

2009-03-13 14:45:15, vicealigator napisał(a):
Idea jest prosta: mamy tylko pare minut - a trzeba zrobic cos smacznego.

1. Tosty
Rzecz zainspirowana filmem Sprawa Kramerow

Mamy juz niespecjalnie swiezy chleb.
Rozbeltujemy jajka (1 na 3 kromki), doprawiamy (ja dodaje pare kropel sosu sojowego, sol, pieprz i jakas zielenine). Dodajemy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, obtaczamy chleb i smazymy chwile - az sie zrumieni. Po zdjeciu posypuje czosnkiem granulowanym. Jesc gorace !


Ech przywolales piekne wspomnienia...
Takie tosty robila nam nasza Mama i byla w tym mistrzem swiata! :-D Urodzilam sie w koncowce lat 70 i moje dziecinstwo przypadlo na stan wojenny i wiadomo, ze nie bylo niczego. Wtedy taki chlebus w jajku to byl taki rarytas...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2009-03-16 20:36:29 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anna69

Post #6 Ocena: 0

2009-03-31 13:56:40 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

niektorzy to nawa leczem u nas to po prostu paprykowe danie:)

3papryki czerwone i 3 pomaranczowe
2 srednie cebule czerwone
2 duze pomidory
1 maly przecier pomidorowy
pol glowki czosnku
2 grube lub 5 cienkich parowek
2 kole mozarelli
sol, pieprz, ew wegeta moze byc bazylia

pomidory sparzamy obieramy ze skorki i kroimi w mala kosteczke, wszytkie papryki w paseczki i cebule w cwiartki i na pol jeszcze...

rozgrzewamy patelnie i wlewamy odrobine oliwy...wrzucamy paprtyke cebule i pomidora niech sie troszke przesmazy..dolewamy koncentrat/przecier pomidorowy i okolo szklanki wzatku..lekko solimy i przykrywamy...po 5 min mieszamy i 1 raz smakujemy...jesli wazywa beda juz w miare miekkie(mosza byc takie pol twarde) dodajemy pokrojona w kostke parowke i wycisniety przez pracske czonek, doprawimy bazylia sola i przeprzem...jak juz w smaku dobre i wrzace to gasimy ogien wrzucamy pokrojona w kostke mozarelle i przykrywamy pakrywka na 10min...podajemy poki cieple:)

wersja bez arowek jest takze pyszna...jesli nie dodamy pozarelli odrazu to nadaje sie do odgrzania na nastepny dzien:)

mowie wam 4 osoby sie najedza wychodzi niedrogo i pysznie:) a jesli umiecie sprawnie kroic to w 30min spokojnie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #7 Ocena: 0

2011-03-29 11:39:23 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kociefraszki

Post #8 Ocena: 0

2011-03-29 13:29:47 (14 lat temu)

kociefraszki

Posty: 4551

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Skąd: Keadby

Spaghetti al tonno - nastawiamy wode na makaron, w tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pomidory lub przecier pomidorowy. Koncentrat raczej nie. Dusimy kilka minut razem, doprawiamy solą, pieprzem, ziolami. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Jesli byl w oleju, olej nalezy wykorzystac do poczatkowego smazenia. Makaron mial szanse w tym czasie sie ugotowac, koniecznie al dente - wrzucamy go do sosu, mieszamy, podajemy posypane parmezanem. Jadalne. Czas ok 20 minut.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2011-03-29 13:51:00 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

defcon1

Post #10 Ocena: 0

2011-03-29 14:03:47 (14 lat temu)

defcon1

Posty: 761

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Skąd: 

Cytat:

2011-03-29 13:29:47, kociefraszki napisał(a):
Spaghetti al tonno - nastawiamy wode na makaron, w tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pomidory lub przecier pomidorowy. Koncentrat raczej nie. Dusimy kilka minut razem, doprawiamy solą, pieprzem, ziolami. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Jesli byl w oleju, olej nalezy wykorzystac do poczatkowego smazenia. Makaron mial szanse w tym czasie sie ugotowac, koniecznie al dente - wrzucamy go do sosu, mieszamy, podajemy posypane parmezanem. Jadalne. Czas ok 20 minut.


Powiedzialbym ze czosnek tez niz sama cebule, ewentualnie sam czosnek bez cebuli. Smazenienie na oleju z ryby...hmmm nie bardzo, moim zdaniem tylko na oliwie z oliwek.

Dobra wariacja jest gdy doda sie seleru naciowego i ewentualnie marchewki, ktore to podsmaza sie na oliwie z czosnkiem. Sprawia to ze potrawa jest bardziej delikatna.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,