Str 2 z 8 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2009-03-13 16:44:47 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Pamietajmy o Wielkim Piatku - Sledz na slodko. moj patent.
Kupujemy matjasy, kroimy w takie kawaleczki jak lubimy, dodajemy duzo cebuli, angielskie ziele, pieprz, lisc laurowy, rodzynki ew. dla lubiacych doswiadczenia ekstremalne inne slodkie bakalie, orzechy wloskie ale sparzone i obrane ze skorki, kwasne jablko pokrojone w kostke ok. 1 cm. zalewamy MIODEM pakujemy w sloik i zalewamy olejem zeby sledzie nie wystawaly ponad powierzchnie zalewy. Proporcje przypraw kazdy ustala doswiadczalnie wg indywidualnych upodoban. Ach, dodajemy straczek papryczki chili, czasem trzeba uszlachetnic smak sokiem z cytryny. Przepis moze dziwny ale najwieksi tradycjonalisci zostali przekonani. |
Post #2 Ocena: 0 2009-03-13 19:20:27 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2009-04-11 17:16:18 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2009-04-11 18:46:33 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kroliczek432 | Post #5 Ocena: 0 2011-04-20 09:22:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: manchester |
w zwiazku z tym ,ze czas odpowiedni
![]() prosilabym o jakies fajne pomysly na pieczenie ,miecha... wiem ,ze krolik...ale strasznie miesozerny ![]() no i jajeczny ,ale przepisy na jaja juz tu fajne znalazlam |
|
|
Dwunasty | Post #6 Ocena: 0 2011-04-20 09:34:29 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Królik w śmietanie :
# tuszka królika # oliwa # cebula # czosnek # ½ szklanki dobrej śmietany Tuszkę królika wypłukać, osuszyć i podzielić na porcje. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do nagrzanego do temperatury 250 stopni piekarnika. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać do piekącego się królika Po kilkunastu minutach podlać wodą, po czym piec do miękkości, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Gdy mięso będzie dostatecznie miękkie podlać śmietaną, przyprawić i pogotować jeszcze kilka minut. Pasztet z zająca. Przednia część zająca oraz zajęcze podroby 30 g tłustej wieprzowiny Tarta bułka Masło 2 jajka 10 g słoniny 1 cebulka Sucha kajzerka Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie Zajęcze mięso dusimy w osolonej wodzie, a podroby wrzucamy w ostatniej fazie duszenia. W międzyczasie możemy przygotować słoninę, krojąc ją w kostkę. To samo zrobimy z mięsem wieprzowym. Tak przyrządzone, dusimy z cebulką, a potem dodajemy do mięsa zajęczego, mieszamy z namoczoną wcześniej bułką kajzerką i dwukrotnie mielimy w maszynce. Gdy masa mięsna będzie już gotowa, dodajemy jajko i przyprawy i co ważne: dokładnie rozprowadzamy po całości. Teraz pozostaje nam tylko włożyć masę do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Drewnianym przyrządem dopasujmy jej kształt do naczynia i wstawmy do piekarnika na około godzinę. Po wyjęciu pasztet trzeba wystudzić, bo inaczej nie wyjmiemy go z formy. A potem tylko nie pozostaje nam nic innego, jak najmilszy etap – przyjemność ucztowania. Skopiowane ale raczej smaczne ![]() |
kroliczek432 | Post #7 Ocena: 0 2011-04-20 09:37:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: manchester |
spodziewalam sie tego po Tobie ,powaznie
![]() zajaca dusili w szpitalu 2 dni i sie nie udalo ,wiec pasztetu pewnie nie bedzie ![]() |
ROTAREDOM | Post #8 Ocena: 0 2011-04-20 09:54:22 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2011 Skąd: 英國 |
Szukam jakiegos przepisu na kołacz?
______________________________________________________________ گاو نر اینترنتی
|
kociefraszki | Post #9 Ocena: 0 2011-04-20 10:44:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Taki normalny? Drozdzowe ciasto umiesz? Ser z jajkiem, na slodko, z wanilia umiesz? No to drozdzowe na placek, na to ser i w piekarnik. Chyba ze chcesz cos innego, to moze:
www.wielkiezarcie.com/recipe47440.html |
Vivienne | Post #10 Ocena: 0 2011-04-21 09:21:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Bedzie pascha wielkanocna i mazurek z karmelem i czekolada, moze upieke babeczki (jesli uda mi sie kupic odpowiednie foremki).
Nie jadlam slodyczy przez caly post, wiec teraz sobie nie odmowie. Poza tym dzisiaj zamowie szynke, ktora sama upieke. W pierwszy dzien Swiat bedzie zurek z jajkiem i biala kielbasa. A potem przez kilka miesiecy nie spojrze na wieprzowine. Wesolego Alleluja! |