MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Potrawy Wielkanocne :)

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Postów: 78

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcheweczka

Post #1 Ocena: 0

2009-03-13 13:03:04 (16 lat temu)

marcheweczka

Posty: 9607

Kobieta

Z nami od: 27-07-2007

Skąd: ✿✿O/M/R✿✿

ja wiem,ze do Wielkanocy jeszcze miesiac,ale ja juz zaczelam myslec o tym,co przygotowac,bo czas ucieka a ja lubie robic zakupy troszke wczesniej...moze macie swoje sprawdzone przepisy na ciasta(bez pieczenia najlepsze ;)) i na dania z miesa?...chcialabym w te swieta troszke poszalec w kuchni i podac cos pysznego dla przyjaciol ;)
[i] Gdzie dwa trolle się tłuką,tam prędzej czy później wątek sam zdechnie ...[/i]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2009-03-13 13:07:04 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2009-03-13 13:07:42 (16 lat temu)

karjo1

Posty: 21207

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Troche pracochlonny mazurek na biszkoptach podluznych.
Kostka masla, szklanka cukru pudru, utarte, dodawany powoli jogurt (cale opakowanie), na koniec brandy lub koniak. Wszystko razem utarte , nakladane na warstwe biszkoptow, az do wyczerpania skladnikow. Wierzchnia warstwa musi byc z masy, dowolne przybrania, np. bazie z daktyli i rozpuszczonej czekolady. Pyszne!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

bajeczka

Post #4 Ocena: 0

2009-03-13 13:13:08 (16 lat temu)

bajeczka

Posty: 352

Kobieta

Z nami od: 24-10-2007

Skąd: londyn

bez pieczenia to Rafaello z krakersami bardzo dobre czesto robie:-D:-D
- 2 duże paczki krakersów słonych
- 200 g kokosu
- 1 masło lub margarynę
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM:
0,5 szklanki mleka + cukier + cukier waniliowy + 2 żółtka + 2 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystko razem zmiksować). Pozostałe mleko zagotować z kokosem (zostawić 1/4 paczki kokosu na posypanie wierzchu ciasta), do gotującego się mleka z kokosem wolnym strumieniem wlewać wcześniej zmiksowaną część mleka z dodatkami --- ugotować budyń. Wystudzić.
Utrzeć masło i dodać wystudzoną masę.
W brytfance rozłożyć wartwę krakersów i rozsmarować powstałą kokosową masą.Na to rozłożyć następną warstwę krakersów i znowu masę. Wierzch ciasta wysypać pozostałą częścią kokosu.

CIASTO WŁOŻYĆ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI. Najlepsze jest na drugi dzień.
;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2009-03-13 14:06:09 (16 lat temu)

andyopole

Posty: 13524

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Obowiazkowa potrawa Wielkanocna w moim domu.

Pasztet przez niektorych nazywany pieczenia rzymska. Mieszanina mies chudych: wieprzowina, kurzyna wg uznania i czegos tlusciejszego, np. boczku. Drobno zmielic, przyprawic po swojemu dobrze wyrobic, wlozyc w prostokatne wysokie foremki i do pieca. W miesko mozna utopic dobra polska kielbase polozona wzdluz foremki badz jaja ugotowane na twardo. Z jajami bedzie bardziej wielkanocnie. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do ostygniecia aby rosolek ktory sie wygotuje w jak najwiekszej ilosci wsiakl w miesko z powrotem. Podawac z chrzanem badz z cwikla z chrzanem. Gdy sie nie zje wszystkiego: podzielic na porcje i zamrozic, bedzie po swietach do kanapek do roboty. Uwaga! Te z jajkiem niezbyt nadaja sie do zamrazania, jajo po rozmrozeniu wyglada troszke malo apetycznie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

anna69

Post #6 Ocena: 0

2009-03-13 14:38:12 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

cos innego a tak efektowne...:
jaja faszerowane:
ugotowac 10jaj na tawrdo i przgotowac 2 surowe, posiekac drobniutenko koper, pietrche, szczypior i rzezuche - wszytko zilone..
ugotowane jajka przeciaz razem ze skorupka!!!! zdluz, wydlubac jako delikatnie ze skorupki zeby jej nie uszkodzic...jajka wszytke - gotowane i surowe - wrzucamy do miski razem z sporo lycha masla, zelenina i ugnaitamy jak kartofle na purre...jak juz wyjdzie masa, doprawiamy do smaku sola i przprzem...napelniamy skorunki spowrotem masa, spodnia czesc napelnionego jaja tzn to z odkryta masa obtaczmy w bulce tartej i podsmarzmy na ptelni na MASLE na malutkim opgniu pod przykryciem tak dlugo az po dotknieciu wierchu skorunki bedzi eona ciepla...

MOwie wam PYCHA!!!! mozna przygotowac dzien wczesniej..i odsmarzyc tylko na sniadanko wielkanoscne:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

LiLia38

Post #7 Ocena: 0

2009-03-13 15:12:40 (16 lat temu)

LiLia38

Posty: 124

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 15-02-2009

Skąd: luton

bigos mozna dwa tyg.wczesniej zrobic,jaja faszerowane pieczarkami,zurek z biala kielbaska,salatka jarzynowa,kotleciki z piersi,kotleciki mielone,kurczak pieczony.mniam,itp,itd

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

LiLia38

Post #8 Ocena: 0

2009-03-13 15:13:58 (16 lat temu)

LiLia38

Posty: 124

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 15-02-2009

Skąd: luton

plus sernik na zimno.polecam !

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2009-03-13 15:46:14 (16 lat temu)

andyopole

Posty: 13524

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

jajka ugotowac na twardo, rozciac wzdluz na pol, wyjaz zoltka. Zoltka rozdrobnic, dodac szczypiorek, pietruszke, sol, pieprz lub cokolwiek innego co nam przyjdzie do glowy. powstala masa ponownie wypelnic polowki bialek. Podawac na talerzu z majonezem.
Pieczarki o duzych kapeluszach (tansze) odciac nogi, drobno posiekac, usmazyc na patelni, ostudzic, wypelnic ta masa kapelusze, panierowac w jajku i bulce, usmazyc, podawac. Smacznego.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

evasta4

Post #10 Ocena: 0

2009-03-13 16:12:32 (16 lat temu)

evasta4

Posty: 1948

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Skąd: Hampshire

Fajna i smaczna salatka wiosenna:
Pokroic w kostke 6jaj wczesniej ugotowanych na twardo,pokroic na srednie kawaleczki usmazone wczesniej i wystudzone pieczarki z cebula(jakies min 70dkg)i dodac cala natke pietruszki.Pololic,popieprzyc wg potrzeb i calosc wymieszac z majonezem.Polecam!
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,