

Postów: 78 |
|
---|---|
marcheweczka | Post #1 Ocena: 0 2009-03-13 13:03:04 (16 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿O/M/R✿✿ |
ja wiem,ze do Wielkanocy jeszcze miesiac,ale ja juz zaczelam myslec o tym,co przygotowac,bo czas ucieka a ja lubie robic zakupy troszke wczesniej...moze macie swoje sprawdzone przepisy na ciasta(bez pieczenia najlepsze
![]() ![]() [i] Gdzie dwa trolle się tłuką,tam prędzej czy później
wątek sam zdechnie ...[/i]
|
Post #2 Ocena: 0 2009-03-13 13:07:04 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2009-03-13 13:07:42 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Troche pracochlonny mazurek na biszkoptach podluznych.
Kostka masla, szklanka cukru pudru, utarte, dodawany powoli jogurt (cale opakowanie), na koniec brandy lub koniak. Wszystko razem utarte , nakladane na warstwe biszkoptow, az do wyczerpania skladnikow. Wierzchnia warstwa musi byc z masy, dowolne przybrania, np. bazie z daktyli i rozpuszczonej czekolady. Pyszne! |
bajeczka | Post #4 Ocena: 0 2009-03-13 13:13:08 (16 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2007 Skąd: londyn |
bez pieczenia to Rafaello z krakersami bardzo dobre czesto robie
![]() ![]() - 2 duże paczki krakersów słonych - 200 g kokosu - 1 masło lub margarynę - 2 szklanki mleka - 2 żółtka - 1 niepełna szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 0,5 szklanki mleka + cukier + cukier waniliowy + 2 żółtka + 2 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystko razem zmiksować). Pozostałe mleko zagotować z kokosem (zostawić 1/4 paczki kokosu na posypanie wierzchu ciasta), do gotującego się mleka z kokosem wolnym strumieniem wlewać wcześniej zmiksowaną część mleka z dodatkami --- ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzoną masę. W brytfance rozłożyć wartwę krakersów i rozsmarować powstałą kokosową masą.Na to rozłożyć następną warstwę krakersów i znowu masę. Wierzch ciasta wysypać pozostałą częścią kokosu. CIASTO WŁOŻYĆ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI. Najlepsze jest na drugi dzień. ![]() |
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2009-03-13 14:06:09 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Obowiazkowa potrawa Wielkanocna w moim domu.
Pasztet przez niektorych nazywany pieczenia rzymska. Mieszanina mies chudych: wieprzowina, kurzyna wg uznania i czegos tlusciejszego, np. boczku. Drobno zmielic, przyprawic po swojemu dobrze wyrobic, wlozyc w prostokatne wysokie foremki i do pieca. W miesko mozna utopic dobra polska kielbase polozona wzdluz foremki badz jaja ugotowane na twardo. Z jajami bedzie bardziej wielkanocnie. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do ostygniecia aby rosolek ktory sie wygotuje w jak najwiekszej ilosci wsiakl w miesko z powrotem. Podawac z chrzanem badz z cwikla z chrzanem. Gdy sie nie zje wszystkiego: podzielic na porcje i zamrozic, bedzie po swietach do kanapek do roboty. Uwaga! Te z jajkiem niezbyt nadaja sie do zamrazania, jajo po rozmrozeniu wyglada troszke malo apetycznie. |
|
|
anna69 | Post #6 Ocena: 0 2009-03-13 14:38:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
cos innego a tak efektowne...:
jaja faszerowane: ugotowac 10jaj na tawrdo i przgotowac 2 surowe, posiekac drobniutenko koper, pietrche, szczypior i rzezuche - wszytko zilone.. ugotowane jajka przeciaz razem ze skorupka!!!! zdluz, wydlubac jako delikatnie ze skorupki zeby jej nie uszkodzic...jajka wszytke - gotowane i surowe - wrzucamy do miski razem z sporo lycha masla, zelenina i ugnaitamy jak kartofle na purre...jak juz wyjdzie masa, doprawiamy do smaku sola i przprzem...napelniamy skorunki spowrotem masa, spodnia czesc napelnionego jaja tzn to z odkryta masa obtaczmy w bulce tartej i podsmarzmy na ptelni na MASLE na malutkim opgniu pod przykryciem tak dlugo az po dotknieciu wierchu skorunki bedzi eona ciepla... MOwie wam PYCHA!!!! mozna przygotowac dzien wczesniej..i odsmarzyc tylko na sniadanko wielkanoscne ![]() |
LiLia38 | Post #7 Ocena: 0 2009-03-13 15:12:40 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 15-02-2009 Skąd: luton |
bigos mozna dwa tyg.wczesniej zrobic,jaja faszerowane pieczarkami,zurek z biala kielbaska,salatka jarzynowa,kotleciki z piersi,kotleciki mielone,kurczak pieczony.mniam,itp,itd
|
LiLia38 | Post #8 Ocena: 0 2009-03-13 15:13:58 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 15-02-2009 Skąd: luton |
plus sernik na zimno.polecam !
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2009-03-13 15:46:14 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
jajka ugotowac na twardo, rozciac wzdluz na pol, wyjaz zoltka. Zoltka rozdrobnic, dodac szczypiorek, pietruszke, sol, pieprz lub cokolwiek innego co nam przyjdzie do glowy. powstala masa ponownie wypelnic polowki bialek. Podawac na talerzu z majonezem.
Pieczarki o duzych kapeluszach (tansze) odciac nogi, drobno posiekac, usmazyc na patelni, ostudzic, wypelnic ta masa kapelusze, panierowac w jajku i bulce, usmazyc, podawac. Smacznego. |
evasta4 | Post #10 Ocena: 0 2009-03-13 16:12:32 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2008 Skąd: Hampshire |
Fajna i smaczna salatka wiosenna:
Pokroic w kostke 6jaj wczesniej ugotowanych na twardo,pokroic na srednie kawaleczki usmazone wczesniej i wystudzone pieczarki z cebula(jakies min 70dkg)i dodac cala natke pietruszki.Pololic,popieprzyc wg potrzeb i calosc wymieszac z majonezem.Polecam! "(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|