Str 2 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ciupek77 |
Post #1 Ocena: 0 2009-03-06 17:37:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-03-2008 |
Cytat:
2009-03-06 17:22:50, evasta4 napisał(a):
Cytat:
2009-03-06 17:17:08, ciupek77 napisał(a):
A filet najlepiej macerowac 48 godz.moj taki najprostszy patent to posiekany czosnek,ziola prowansalskie,sol,pieprz(jak ktos lubi mozna dodac Delikat czerwony),troche oleju i odrobina czerwonego wytrawnego wina.Filet zgrillowac,w rondelku podsmazyc cebulke w kosteczke,podsypac maka,zrumienic(zeby sos byl ciemny),wlac to w czym sie filecik moczyl(zalewa)podlac woda lub rosolkiem.Gdy sos ma juz odpowiednia konsystencje doprawic do smaku tym czego brakuje(sol pieprz).Filet pokroic skosnie,podawac z ziemniaczkami,cwikla i sosikiem. [ Ostatnio edytowany przez: <i>ciupek77</i> 06-03-2009 17:17 ]
Mniam  Narobiliscie smaka tylko a kaczki nima
Moze byc poledwiczka wieprzowa,tylko jako dodatek np.szparagi ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Mozna od bidy uzyc kury....Wtedy do macery nie wino,tylko piwo.a jako dodatek taka salatke(u nas sie nazywa Gastro od nazwy lokalu ktory ja serwuje). salata lodowa na wierzch plastry ogorka,pomidora,polane sosem z majonezu i jogurtu z sola i peprzem.Takie male co nieco z tego co przewaznie jest w domu pod reka ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
|

|
 |
|
|
Green75 |
Post #2 Ocena: 0 2009-03-06 18:14:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-09-2007 Skąd: Portsmouth |
O tego pisania i narobieniu smaka, na kolacje lece do super knajpy chińskiej po kaczusie.
|

|
 |
|
ciupek77 |
Post #3 Ocena: 0 2009-03-06 18:34:28 (16 lat temu) |
a tu cos z gornej poly pierozki z kaczki,na gastononie czesto pojawiaja sie ciekawe pozycje wiec warto czasem popatrzec co tam w trawie piszczy jak ktos lubi dobrze pojesc ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) a to.....mnie zabilo i dla zabicia niepewnosci napewno kiedys to sprobuje .Ktos jeszcze sie odwazy? tatar ze sledzia [ Ostatnio edytowany przez: ciupek77 06-03-2009 19:57 ]
|

|
 |
|
krakn |
Post #4 Ocena: 0 2009-03-06 19:29:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
słuchajcie ciupka, bo to kucharz odlotowy zawodowy nie to co ja amator
W każdym bądź razie kaczka w rosole ... nie dla wszystkich bo ma charakterystyczny smaczek i może niektórym nie pasować.
Ale pieczona z ziołami ... czy właśnie z owocami pychotka.
aha, no i właśnie kaczka tak jak większość "dzikich" lubi poleżeć, po macerować. robi się krucha i smaczna.
Do macerowania polecam też ocet balsamico Winegret, zresztą zawsze oblewam nim mięso a zwłaszcza wołowine gdy się rozmraża.
Ale miało być o kaczce  Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
anielka |
Post #5 Ocena: 0 2009-03-06 19:48:07 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Cytat:
2009-03-06 17:05:35, ciupek77 napisał(a):
Z calej kaczki najlepszy jest filet,najlepiej z grilla...mniam.A reszte mozesz zuzyc na rosolki dodajac po kawalku do kury,mozesz tez zdjac delikatnie skore zeby nie porobic dzior.Oddzielic mieso od kosci,zemlec,doprawic wyrobic z jajkiem.~Zawinac w skore i upiec rolade.Podawac z ciemnym sosem....Tylko fileta nie dawaj do rolady,bo to profanacja.filet z kaczki dla mnie nie ustepuje w smaku dziczyznie ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Smacznego
Na pewno sprobuje.
Robie kaczke od kilku lat ale to cos nowego.
Moja kaczka jest faszerowana watrobka drobiowa,kapusta kiszona, do tego cebula,przyprawy i duuuuzo czosnku.
|

|

|
|
|
metodyka |
Post #6 Ocena: 0 2009-03-06 20:03:10 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-01-2009 Skąd: London-Harrow |
nie no litosci ja sil niemam dzis na robienie czgokolwiek a wy tu takie rzeczy piszecie ,ze sama glodna sie zrobilam
dobrze ze mezus nie widzi bo by sie mi tu slinil ,i pladrowal zaraz lodowe ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) dziekuje Bogu ,mamie i tacie za to kim jestem ,choc nie jetem idealem
|

|
 |
|
ciupek77 |
Post #7 Ocena: 0 2009-03-06 20:13:05 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-03-06 20:03:10, metodyka napisał(a):
nie no litosci ja sil niemam dzis na robienie czgokolwiek a wy tu takie rzeczy piszecie ,ze sama glodna sie zrobilam
dobrze ze mezus nie widzi bo by sie mi tu slinil ,i pladrowal zaraz lodowe
Zrob mu szybka paste....Cebulka,portobello mushrooms,bekon na maselku podsmazyc,sol pieprz,zalac smietanka double cream,dodac makaron(penne najlepsze),posypac parmezanem i do stolu.Taki stary patent na nygusa(len ze mnie straszny) jak sie chce cos dobrego na zab a nie chce mi sie gnic przy garach.10 minut wlacznie z gotowaniem makaronu i mozna jesc.Jedyna wada to ze jedzac czesto mozna przytyc(jak ja hehe)bo czlowiek je i je a to lekkostrawne nie jest:-Y ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
|

|
 |
|
evasta4 |
Post #8 Ocena: 0 2009-03-06 20:23:50 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2008 Skąd: Hampshire |
Cytat:
2009-03-06 20:13:05, ciupek77 napisał(a):
Cytat:
Zrob mu szybka paste....Cebulka,portobello mushrooms,bekon na maselku podsmazyc,sol pieprz,zalac smietanka double cream,dodac makaron(penne najlepsze),posypac parmezanem i do stolu.Taki stary patent na nygusa(len ze mnie straszny) jak sie chce cos dobrego na zab a nie chce mi sie gnic przy garach.10 minut wlacznie z gotowaniem makaronu i mozna jesc.Jedyna wada to ze jedzac czesto mozna przytyc(jak ja hehe)bo czlowiek je i je a to lekkostrawne nie jest:-Y
Takiego meza chcialabym miec
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|

|
 |
|
ciupek77 |
Post #9 Ocena: 0 2009-03-06 20:47:41 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-03-06 19:48:07, anielka napisał(a):
Cytat:
2009-03-06 17:05:35, ciupek77 napisał(a):
Z calej kaczki najlepszy jest filet,najlepiej z grilla...mniam.A reszte mozesz zuzyc na rosolki dodajac po kawalku do kury,mozesz tez zdjac delikatnie skore zeby nie porobic dzior.Oddzielic mieso od kosci,zemlec,doprawic wyrobic z jajkiem.~Zawinac w skore i upiec rolade.Podawac z ciemnym sosem....Tylko fileta nie dawaj do rolady,bo to profanacja.filet z kaczki dla mnie nie ustepuje w smaku dziczyznie ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Smacznego
Na pewno sprobuje.
Robie kaczke od kilku lat ale to cos nowego.
Moja kaczka jest faszerowana watrobka drobiowa,kapusta kiszona, do tego cebula,przyprawy i duuuuzo czosnku.
Watrobka to druga najlepsza czesc kaczki zaraz po filecie,tylko kurde z jednej kaczki to tej watrobki co kot naplakal.Jak ktos sie lubi babrac w garach to jest taki patent na opadajace kopary przy stole.Skrzydelka z kurczaka,wycinamy kostke ze srodka ostrym nozem zeby skorki nie podziorawic,obcinamy kostke przy samej lotce.Faszerujemy miesem mielonym doprawionym na ostro,z wierzchu obsypujemy przyprawa i pieczemy.Czasem mnie nachodzi(lo) jak jakas impreze sie robilo i rozne kombinacje alpejskie sie robilo dla zmylenia przeciwnika(jak to moj kumpel mawia).Ludziska lubia jak sie ich zaskakuje.Czesto a gesto jedza i pytaja jak to sie nazywa....a ja kurde nie wiem,bo albo to wymyslilem niedawno,albo gdzies cos widzialem i przekombinowalem po swojemu,z tego co pod reka bylo .Ale tu to nie przejdzie,tu sie nie robi komunii,wesel(takich normalnych a nie talerzowka).Czlowiek sie nie rozwija,a jak to sie mawia"albo sie rozwijac,albo sie zwijac".A szkoda bo tu na prawde jest tyle rzeczy niedostepnych w PL i mozna robic niesamowite cuda w kuchni...[ Ostatnio edytowany przez: ciupek77 06-03-2009 20:48 ]
|

|
 |
|
ciupek77 |
Post #10 Ocena: 0 2009-03-06 20:53:34 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-03-06 20:23:50, evasta4 napisał(a):
Cytat:
2009-03-06 20:13:05, ciupek77 napisał(a):
Cytat:
Zrob mu szybka paste....Cebulka,portobello mushrooms,bekon na maselku podsmazyc,sol pieprz,zalac smietanka double cream,dodac makaron(penne najlepsze),posypac parmezanem i do stolu.Taki stary patent na nygusa(len ze mnie straszny) jak sie chce cos dobrego na zab a nie chce mi sie gnic przy garach.10 minut wlacznie z gotowaniem makaronu i mozna jesc.Jedyna wada to ze jedzac czesto mozna przytyc(jak ja hehe)bo czlowiek je i je a to lekkostrawne nie jest:-Y
Takiego meza chcialabym miec
Ale ja w domu rzadko gotuje...pisalem juz ze len jestem?Musi mnie cos nawiedzic.zona dobrze gotuje,niektore rzeczy nawet lepiej ode mnie.Tyle ze ona takie tradycyjne potrawy raczej.
|

|
 |
|