MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kiełbaska swojej produkcji

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 30 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 28 | 29 | 30 ] - Skocz do strony

Str 4 z 30

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anielka

Post #1 Ocena: 0

2009-03-21 23:49:16 (16 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

TEMAT DO PRZENIESIENIA DO "KULINARIA"

Dzis zrobilam pierwsza kielbase"dziadka",biala surowa i pasztetowa.
Wszystko pyszota!!!!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

krakn

Post #2 Ocena: 0

2009-11-21 19:41:17 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

A ja zrobiłem pieczeń, nie wychodzi mi tylko kolorek :(

Mianowicie kupiłem w polsce saletre do petlowania niby na 1,5 litra jedna paczka wsypałem 1,5 paczki na 2 litry.
dodałem jeszcze soli.
wsypałem do ciepłego wywaru z ziół, miedzy innymi
ziele angielskie
liść laurowy świeży
papryczka chili
gałązka rozmarynu
gałązka Tymianku
Pieprz świeżo zmielony.
dodałem też czosnek, te zioła gotowałem kilkanaście minut

Gdy przestygła wsypałem sól peklową,

w sainsburym kupiłem łądny kawałek wieprzowiny na pieczeń taki razem ze skórką, około 2,5 KG
moczyło się to przez 3 dni.
Wczoraj wylądowało na 4 godziny w piecu na "grilu" w garnku.
Przed pieczeniem polalem oliwą i jeszcze raz posypałem pieprzem i posiekaną papryczką chili.

Generalnie miesko jest zajebiste w smaku, nawet skóra pięknie się wypiekła i jest chrupka, tylko mam problem z kolorem cały czas mam rózowy wianuszek na około 1cm, reszta szarawa, po prostu nie dotarła sól.
Wiem że w masarniach się wbija igły i szprycuje, ale jak to robić przez moczenie? jak długo powinno i może się moczyć?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #3 Ocena: 0

2009-11-21 21:26:45 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

pajkuhan

Post #4 Ocena: 0

2009-11-21 21:40:07 (15 lat temu)

pajkuhan

Posty: 410

Z nami od: 13-06-2007

Skąd: Rugby

Tak jak pandorka wspomniała,nakłuwanie załatwi sprawę.Mój tato zawsze tak robił,raz czy dwa próbował nie nakłuwać i trzymał długo ale nic to nie dało.Pozdrawiam i smacznego

[ Ostatnio edytowany przez: pajkuhan 21-11-2009 21:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anielka

Post #5 Ocena: 0

2010-06-24 20:13:14 (15 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

Cytat:

2009-02-20 09:39:26, ciupek77 napisał(a):
Cytat:

2009-02-19 23:07:25, stanislawski napisał(a):
Gdzie mozna w Mancheterze kupic jelita i po ile?
jelitka mozna przywiezcf lub kazac przyslac z PL tzw sztuczne.Nawiasem mowiac wiekszosc masarni je stosuje na codzien.Problem tylko zeby porzadna maszynke kupic do mielenia zeby sita grubsze byly i zeby sie nie zapychala,peklosol tez z PL.Dobrze by bylo tez mase miesna porzadnie wykutrowac no i zeby maszynka do mielenia miala koncowke szprycke.Uwazac przy szprycowaniu zeby pecherzy powietrza nie narobic bo sie w parzeniu roz.....leci.z tego co pamietam jak sie parzy szynke to na kazdy kilogram parzymy godzine,czyli jak szynka ma 3 kg to parzyc 3 godz.Do wedzenia beczka bedzie OK,tylko przydalo by sie podkopac dolek pod beczka na palenisko i taki rowek do podlewania woda zeby sie dymilo a nie palilo.Pewnie jeszcze o czyms zapomnialem bo juz daaawno sie u nas nie robilo w domu wyrobow bo braciszek choc masarz to na TIRy sie przesiadl:-]


Ciupek ale sie usmialam czytajac te nasze posty.
Dzis to my juz kielbasiarze i szynkarze(czytaj masarze:-]) "pelna gebom"

A jak tam inni?????
Robi ktos jeszcze swojskie wyroby?????

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2010-06-24 20:23:32 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #7 Ocena: 0

2010-06-24 20:36:12 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

ja juz sobie daruje, jednego masarza Brighton, drugiego na micham, phi :)
żyć nie umierać, po co robić? :)))

Dziś na obiad zjadłem kasze z masełkiem, beacie zostawiłem cały gulasz żeby mieć więcej miejsca na ciupkowe wyroby, miodzio takie że chrzan to sobie dojadam jak już zjem boczek, żeby aromatu nie psuć.
A "nielubiana" przez nas kiełbasa dziwnie niknie w lodówce, mimo że na posiłki jej nie jadamy :)))))))))))
Ok ide po następne kanapki :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

znowu-ciupek

Post #8 Ocena: 0

2010-06-25 00:05:40 (15 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Ale cukrem sypiesz hehe:-]:-]:-]
Jutro też wędzimy,kiełbasa się juz skończyła w sensie poszła w pre-paidzie hehe,Sopocka i baleron też już wyszły chociaż jeszcze do wędzenia parę godzin... ale szynek z 8kg będzie w zapasie;-)ObrazekObrazekObrazek
Kiełbasa powinna być jeszcze lepsza niż poprzednio,bo zrobiłem tą z papryką i zielstwem angielskim(to do Anielki bo ona wie ocoho:-])

BTW za reklame(zwłaszcza taką dobrą)się płaci,także na święta,jak już będziemy na swoim spodziewaj się paczki od mikołaja hehe(to do Kraka)

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 25-06-2010 00:12 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Netta6

Post #9 Ocena: 0

2010-06-25 06:30:18 (15 lat temu)

Netta6

Posty: 1599

Kobieta

Z nami od: 19-01-2006

Skąd: Bridgwater

Ja robiąc pieczenie wlewam do szklanki na tyle ciepłą wodę aby rozpuściła się sól. Czekam aż przestygnie, następnie naciągam do strzykawki i wstrzykuje w mięso grubą igłą. Mięsko jest wtedy równo nasolone. Kiełbasek sama nie robie bo co tylko jestm w Polsce to przywożę sobie i mojej rodzince kiełbaskę z dzika zrobioną przez mojego tatkę myśliwego. Paluszki lizać. Właśnie dwa dni temu przywiozłam szyneczkę i baleronik z dzika i pasztet z zająca. Paluszki lizać. Jak mój mąz był tutaj sam z synem to czasem się bawił w robienie kiełbasy. Wtedy kupowałam mu w Polsce jelita. nacierałam je solą i mroziłam. Mogą wtedy długo polożeć a przy okazji odwiedzin, przywoziłam mu je.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

anielka

Post #10 Ocena: 0

2010-06-25 10:53:41 (15 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

Ciupek daj znac jak smakowala kielbasa.

My tez szykujemy sie do nastepnego wedzenia.
Do niedzieli wieczorem zbieram zamowienia, wiec jesli ktos chetny zapraszam.
Zamowienie powyzej £30 na terenie Londynu dowoz gratis!!!

Ps. Sarcia Twoje zamowienie trafi bezposrednio pod Twoje drzwi, no chyba ze masz ochote mnie odwiedzic:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Strona 4 z 30 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 28 | 29 | 30 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,