Str 10 z 32 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
andyopole |
Post #1 Ocena: 0 2019-04-19 14:38:43 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Śledzie, żurek, cwikła, gotowe.
Wczoraj kolega obdarzył mnie jeszcze ciepłymi wedzonkami. Tak na oko z 5 kg, dziś zwaze i zapakuje vacuum.
Dziś ogarnę chałupę, jutro jajka, babka, chleb a w niedzielę w gości.
edit: pora wstawać do roboty. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 19-04-2019 14:39 ]
|

|

|
|
|
Adacymru |
Post #2 Ocena: +1 2019-04-19 17:15:39 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Musialam podjechac do sklepu, bo jednak cos zapomnialam, i spokojnie jakos dzisiaj i na drodze (w miescie) i w sklepie. Ludzie na grilowanie sie szykuja, bo u nas teraz jest 25*C, i ma byc piekna pogoda caly weekend.
Upieklam sernik na biszkoptach, bo nie mialam energii do wyrabiania ciasta, i ja mysle jaka zrobic polewe do tego, moglabym w sumie ubic bialka i zrobic taka bezowa gore, bo akurat bialek mam troche luznych.
Drodze rosna na babke... prawie mi z garnuszka uciekly, tak je ruszylo. Z tego przepisu pieke: https://aniastarmach.pl/przepis/babka-drozdzowa/
Ada
|

|
 |
|
Twinkle |
Post #3 Ocena: 0 2019-04-19 23:06:07 (6 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2011 Skąd: Somerset |
Wow ale dajecie po robocie,Andy nie wierze normalnie ze facet takie rzeczy pichci,takie smakolyki
U nas Ada tez pieknie i od poludnia na osiedlu unosil sie zapach grilla.
Ja dzis mialam gosci i zaserwowalam dobry obiad,malutkie ziemniaczki z koprem i maselkiem,pieczony schab,karkowke i udka do wyboru i do tego salatke z roznych salat,feta,mocarella,prazony slonecznik,pomidor,ogorek i polane oliwa chili i garlic.pychota.aha i upieklam sama 1 raz babke kakaowo-jasna,tez wyszla.
jutro i pojutrze wyjazd do Cardiff.
A w poniedzialek taraaaaam car boot🙂
Dzis jeszcze bylismy w parku do wieczora bo pogoda cudna🙂 [ Ostatnio edytowany przez: Twinkle 19-04-2019 23:43 ] lake...
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #4 Ocena: 0 2019-04-19 23:39:46 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja jutro jadę ze święconką w międzynarodowym towarzystwie bo ”oni słyszeli o tej tradycji, ale nigdy nie widzieli”
Swoją drogą, dziś dopiero odkryłam, że jajka gotowane w kapuście brunatnej farbują się na ... niebiesko
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
andyopole |
Post #5 Ocena: +1 2019-04-20 03:58:35 (6 lat temu) |
Cytat:
2019-04-19 23:06:07, Twinkle napisał(a):
Wow ale dajecie po robocie,Andy nie wierze normalnie ze facet takie rzeczy pichci,takie smakolyki
U nas Ada tez pieknie i od poludnia na osiedlu unosil sie zapach grilla.
Ja dzis mialam gosci i zaserwowalam dobry obiad,malutkie ziemniaczki z koprem i maselkiem,pieczony schab,karkowke i udka do wyboru i do tego salatke z roznych salat,feta,mocarella,prazony slonecznik,pomidor,ogorek i polane oliwa chili i garlic.pychota.aha i upieklam sama 1 raz babke kakaowo-jasna,tez wyszla.
jutro i pojutrze wyjazd do Cardiff.
A w poniedzialek taraaaaam car boot🙂
Dzis jeszcze bylismy w parku do wieczora bo pogoda cudna🙂
Teraz pyka sobie na wolnym ogniu schab w wywarze warzywnym pokrojony w plastry. Jutro zrobie w galarecie. Nie ma go na liscie w moim poprzednim poscie bo mi sie o schabie rano nie pamiętało. Sparzylem skorki z pomaranczy, zaraz bede smażył bo na jutro do babki trza!
Chałupę z lekka ogarnąłem, śmieci przymiotłem. Z mycia okien zwolniony bo deszcz pada.
edit: więcej wiary kobieto.
Jeśli ktoś chce, to potrafi więcej niż leżenie na kanapie pilotem w ręku, zresztą to moje ulubione zajęcie, no ale ile można gnojkować. Jutro babkę parzoną będę próbował, siostra mi przepis podeslala. Z chleba może zrezygnuje na rzecz sernika bo mi się fajny twaróg znalazł w lodówce, jutro się zobaczy czy sernik wygra z kanapą i pilotem. Prześpię się z tematem.  [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 20-04-2019 04:06 ]
|

|

|
|
|
Twinkle |
Post #6 Ocena: 0 2019-04-20 07:28:49 (6 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2011 Skąd: Somerset |
Super tak trzymaj
A tak w ogole to mezczyzni sa podobno lepszymi kucharzami od nas.Mam wujka ktory tez gotuje i jego zona nawet sie z nim nie rowna.
Moj maz nie bardzo sie zna ale cos tam zrobi jak juz naprawde musi.A jezeli chodzi o pilot,tv i kanape to tez jestem przeciwna,moj maz zamienil tv na rafe koralowa
Ja dzis nie robie nic ale skosztuje dzis Afrykanskich potraw u znajomych  lake...
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #7 Ocena: 0 2019-04-20 10:19:48 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
@ Twinke, nie bez powodu najlepszymi kucharzami na świecie są właśnie mężczyźni. Mój siostrzeniec gotuje tak, że mojej Mamie szczęka opada skąd on to potrafi bo przecież nikt go nie uczył. Ma to już chyba w genach po ojcu, bo na pewno nie po mojej siostrze, dla której zagadką zawsze pozostanie ile to jest ”szczypta”
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
stanislawski |
Post #8 Ocena: 0 2019-04-20 13:28:28 (6 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Pytanie w kwestii parzenia szynki... jeśli ktoś parzy?
Peklowała się oczywiście, a teraz - parzyć w czystej wodzie? Czy znów dodać choć trochę soli, czy czegoś tam?
|

|

|
|
andyopole |
Post #9 Ocena: 0 2019-04-20 15:02:17 (6 lat temu) |
Cytat:
2019-04-20 13:28:28, stanislawski napisał(a):
Pytanie w kwestii parzenia szynki... jeśli ktoś parzy?
Peklowała się oczywiście, a teraz - parzyć w czystej wodzie? Czy znów dodać choć trochę soli, czy czegoś tam?
To zależy jaka Ci wyszła. Jeśli przesoliles to woda czysta, jeśli mięso wyszlo niedosolone dodaj soli do wody. W ten sposób możesz nieco naprawić popełnione wcześniej błędy.
Bardzo ważne! Wrzucasz szynke na wrzatek! A potem na wolnym ogniu tak jak rosół, woda ma pykać. Długość parzenia zależna od wielkości szynki, pół godziny, czasem D luzej. Gotowa jest wtedy gdy mięso podniesie się z dna i zacznie pływać. Są różne szkoły, ja zostawiam w wodzie aż trochę przestygnie, jest bardziej soczysta. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 20-04-2019 15:09 ]
|

|

|
|
andyopole |
Post #10 Ocena: 0 2019-04-20 15:07:32 (6 lat temu) |
A ja wczoraj walnąłem babola, jasna doopa. Nastawiłem skórkę pomarańczową do parzenia i przysnąłem. Ale się wq.... Dziś mam garnek do skrobania zalalem na noc wodą może odmoknie. Na szczęście mam jeszcze pomarańcze w domu, zaraz powtórka, tylko wstać mi się nie chce.
|

|

|
|