MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wielkanoc - jak spędzacie i co gotujecie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 6 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

autofan

Post #1 Ocena: 0

2017-04-15 18:43:09 (7 lat temu)

autofan

Posty: 807

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2007

Skąd: Poole

Ale mysmy pare lat temu wrzucili zaproszenia o polowaniu na jajka w ogrodzie rodzinom z dziecmi/my bez/ i imprezka rozkrecila sie.
Milosnik samochodow.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer ICQNumer Skype

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: +1

2017-04-16 19:56:53 (7 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

W tym roku Wielkanoc na rowerze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dopiero weszlam do domu niedawno i bede sie zabierac za robienie jakiegos ciasta . Tym razem bez suszonego mango ;-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

YasminMc

Post #3 Ocena: 0

2017-05-03 19:06:42 (7 lat temu)

YasminMc

Posty: 31

Kobieta

Z nami od: 03-05-2017

Skąd: Harrogate

Cytat:

2017-04-16 19:56:53, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
W tym roku Wielkanoc na rowerze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dopiero weszlam do domu niedawno i bede sie zabierac za robienie jakiegos ciasta . Tym razem bez suszonego mango ;-)


Boże jakie wspaniałe miejsca, mogę zapytać gdzie to?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2017-05-03 19:30:40 (7 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2017-05-03 19:06:42, YasminMc napisał(a):

Boże jakie wspaniałe miejsca, mogę zapytać gdzie to?


Lake District. Cumbria. Okolice St Bees.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2019-04-14 07:27:48 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Jak w tym roku się u was Wielkanoc szykuje? Ja jestem uziemiona, bo nic nie mogę podnosić ani schyłek się nie mogę, więc nawet z szafek produktów bez pomocy nie wyciągnę, a ja lubię sama w kuchni dokonywać eksperymentów. Bez pomocy męża w tym roku się nie obędzie, chociaż mogłabym sobie darować przygotowania kulinarne, bo rodzina przygotuje napewno. Wyśle męża do Lidla, bo ktoś pisał że foremki na babkę mają silikonowe, babkę w mikserze pewnie jednak zrobię w tygodniu a zakwas na żurek nastawie dzisiaj.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #6 Ocena: 0

2019-04-14 07:41:56 (5 lat temu)

Turefu

Posty: 4026

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Skąd: York

Adacymru, robisz sama zakwas na zurek? Jak robisz? U nas zapewne bedzie udzien jagniecy z sosem mietowym i zurek z jajem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2019-04-14 08:17:23 (5 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Zakwas na zurek (z przepisu z bloga Olga Smile), z ktrorego juz korzystalam wczesniej:

• 5 łyżek mąki żytniej 2000
• 500-700 ml wody
• 4 ząbki czosnku
• 3 listki laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego

1. Do słoika wsypuję mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku.
2. Mieszam dokładnie, dostaję listki i ziele. Słoik przykrywam gazą lub lnianą ściereczką i pozostawiam na blacie przez kilka dni.
3. Jeśli chcę przyśpieszyć fermentację dodaję łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków.
4. Zakwas mieszam codziennie. Gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce.


Magda Gesler w swoim przepisie radzi wode miec goraca i dodac drozdzy, ja zrobie na oba sposoby, ale bez dodatku drozdzy i chleba (bo chleb trzeba byloby miec domowy, bez ulepszaczy):

mąka żytnia 250 g
czosnek kilka ząbków
liść laurowy 1
ziele angielskie kilka ziaren
razowy chleb ze skórką 1/2 kromki
drożdże 10 g

Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ciasto ostygnie, wlać 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, włożyć kromkę chleba lub drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce.

Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach.



Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2019-04-14 19:26:40 (5 lat temu)

karjo1

Posty: 20614

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Na razie widze zapowiedzi pieknej pogody, 21-22 stopnie.
Az ciezko uwierzyc.
Bedzie mozna pominac cieple dania :).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2019-04-14 22:56:00 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

U mnie jadlospis tradycyjny wiec nie bede wymieniać.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2019-04-14 23:50:51 (5 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Dziś wracałam z palmami do domu (jedna dla mnie, druga dla koleżanki) i było dość zabawnie :-) jacyś Polacy mnie zaczepili, żeby się dopytać czy dziś jest Niedziela Palmowa, później sąsiadka z zapytaniem co ja takiego niosę bo widziała dużo ludzi z tym czymś i nie wiedziała co to :-) To jej wytłumaczyłam :-]
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 6 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,