Str 24 z 32 |
|
---|---|
Maat17 | Post #1 Ocena: 0 2021-03-27 18:52:27 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Jutro? Mi z Amazona wychodzi 2 tygodnie.
|
SweetLiar | Post #2 Ocena: 0 2021-03-27 19:00:37 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Tak jutro, za dodatkową opłatą.
Mnie czasami idzie 2,3 dni standardowa dostawa, jeśli wysyłka jest z UK. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2021-03-27 19:09:13 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
'Jutro' to taki specyficzny dzień, który nigdy nie nadchodzi i zawsze jest przed nami.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
SweetLiar | Post #4 Ocena: 0 2021-03-27 19:16:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
U mnie jutro zawsze jest po dzisiaj, a wczoraj zazwyczaj przed
![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
SweetLiar | Post #5 Ocena: 0 2021-03-28 14:43:30 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Przyszło moje masło pistacjowe, pachnie obłędnie, żebym tylko teraz nie spartoliła tego placka
![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
ZlotaPerla1 | Post #6 Ocena: 0 2021-03-28 14:49:28 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
How much, za masło z dostawą?
![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Maat17 | Post #7 Ocena: 0 2021-03-28 14:53:50 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-03-28 14:49:28, ZlotaPerla1 napisał(a): How much, za masło z dostawą? ![]() Ja znalazlam za 17.83£. Dwa sloiczki 190g, razem 380g, ale dostwa 13-17 kwiecien. |
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2021-03-28 14:57:33 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2021-03-28 14:49:28, ZlotaPerla1 napisał(a): How much, za masło z dostawą? ![]() Niecałe 15 funi za 190 gr Dwa, trzy słoiczki wyszłyby taniej, ale ja poszukam na miejscu w wolnej chwili. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
ListyzArni | Post #9 Ocena: 0 2021-03-28 15:03:42 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
PRZEPIS NA BIGOS
Wczoraj zrobiłem mój pierwszy bigos na Wyspie 🙂 Przepis naprawdę Polecam, bo jest chyba taki na wypasie 🙂 Opis jest moj, wg. tego co krok po kroku robiłem . Powstał na bazie 4-5 przepisów , plus kilka rad Pan z obsługi ,,Mleczko,, i dzięki WAM Forumowicze z MW. ,,ŁADNY BIGOS ,, (maslo nie bralo udziału w tym procederze) Kiedy zjawiłem sie w sklepie i sprzedawczyni szykowała i mięso i wędliny wg .początkowych proporcji , ja prosilem o mniejsze bo uznałem ,ze wojska nie będę karmił . ( w nawiasie podaje ile ja :czego użyłem w moim bigosie) 2,5 kg kiszonej kapusty 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 500 g boczku wędzonego (250g) 500g łopatki bez kości (300g) 500 g wołowiny (450g) 4 laski kiełbasy (podwawelskiej) (Ja:Jedna ok 40 cm dl) 4 cebule ,pokrojone w półplasterki (Ja :Jedna dużą i potem jeszcze mala ) Garść grzybów suszonych Śliwki suszone (około 15 sztuk) Garść rodzynek 4 jabłka winne (dwa) 5 pomidorów (dwa) Przecier pomidorowy ( ja jedynie użyłem jedną łyżkę stołową) 1/2 kostki smalcu 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej ( zapomniałem i nie dałem ![]() Sól, pieprz (do smaku) Moj jest bez Wina ale mozna : Czerwone wytrawne wino (około 1 szklanka) Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąłem, pokroiłam i wrzuciłem do większego garnka. Zalałam wodą (około 1,5 l), kapustę białą poszatkowałem i dorzuciłam do kapusty kiszonej. Cebulę obrałem, pokroiłem w półplasterki, i różne takie fiki miki, kiełbasę w kostkę i podsmażyłem na dwóch łyżkach smalcu, następnie dorzuciłem do garnka z kapustą. Wołowinę pokroiłem na mniejsze kawałki i też podsmażyłem na dwóch łyżkach smalcu i dodałem do kapusty. Boczek wędzony pokroiłem w kostkę wielkości kostek cukru i wrzuciłem do bigosu. Grzyby zalałem woda i potem je tez dodałem.Jabłka obrałem, pokroiłem w plastry (0,5 cm), pomidory sparzyłem,obrałem ze skórki, też pokroiłem w plastry (właściwie to mi sie w łapach rozleciały ![]() Wszystko gotowałem cały czas na małym ogniu. Pod koniec dodałem przecier pomidorowy, oraz resztę przypraw (sól, pieprz do smaku, paprykę słodką w proszku, majeranek, lubczyk suszony). Mój bigos gotował się około 4 godziny, podsmażanie bigosu będę powtarzał jeszcze przez kilka dni, ale już tylko przez chwilę. Na marginesie dodam,ze Śliwki dały delikatną nutę słodyczy do bigosu . Mnie ten smak zaskoczył , wczoraj był dosyć intensywny , ale dziś ,,przegryzł sie . Tak czy siak, nieskromnie napisze ,ze jestem zaskoczony,ze ten bigos jest tak smaczny 🙂 Ktos z Londynu chętny na bigos ? Jednej, dwom osobom mogę dac 1/3 z widocznej zawartości na zdjęciu Reszta pójdzie do zamrażalnika .😉 Byłem tak zaoferowany tym bigosem,ze nawet ze sklepu po zapakowaniu zakupów do plecaka, wyszedłem sporty kawałek z pustym koszykiem 🙂 Kiedy pichciłem w kuchni fajny nastrój mnie nie opuszczał . Wiem,ze dla wielu zrobić Bigos ,to nic nadzwyczajnego , ale dla mnie Zwyczajne , bywa fantastyczne 🙂 ![]() ![]() ![]() ![]() |
Maat17 | Post #10 Ocena: 0 2021-03-28 15:27:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Dzieki za zdjecia.... hehe. No to ja mam az 3 skladniki w domu. Sliwki, maslo w zamrazarce I lisc laurowy na krzaku pod blokiem, reszte trza kupic.... lol. Ludzi pelno teraz w sklepach.... a ja we wtorek, srode pojade na podchody.
Bigos mysliwski..... |