MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wielkanoc - jak spędzacie i co gotujecie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 24 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 23 | 24 | 25 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 24 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maat17

Post #1 Ocena: 0

2021-03-27 18:52:27 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6718

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Jutro? Mi z Amazona wychodzi 2 tygodnie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2021-03-27 19:00:37 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Tak jutro, za dodatkową opłatą.
Mnie czasami idzie 2,3 dni standardowa dostawa, jeśli wysyłka jest z UK.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2021-03-27 19:09:13 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5723

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

'Jutro' to taki specyficzny dzień, który nigdy nie nadchodzi i zawsze jest przed nami.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2021-03-27 19:16:00 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

U mnie jutro zawsze jest po dzisiaj, a wczoraj zazwyczaj przed :-]
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2021-03-28 14:43:30 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Przyszło moje masło pistacjowe, pachnie obłędnie, żebym tylko teraz nie spartoliła tego placka :-]
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #6 Ocena: 0

2021-03-28 14:49:28 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

How much, za masło z dostawą? :-p
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #7 Ocena: 0

2021-03-28 14:53:50 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6718

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2021-03-28 14:49:28, ZlotaPerla1 napisał(a):
How much, za masło z dostawą? :-p


Ja znalazlam za 17.83£. Dwa sloiczki 190g, razem 380g, ale dostwa 13-17 kwiecien.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2021-03-28 14:57:33 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2021-03-28 14:49:28, ZlotaPerla1 napisał(a):
How much, za masło z dostawą? :-p

Niecałe 15 funi za 190 gr
Dwa, trzy słoiczki wyszłyby taniej, ale ja poszukam na miejscu w wolnej chwili.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ListyzArni

Post #9 Ocena: 0

2021-03-28 15:03:42 (4 lata temu)

ListyzArni

Posty: n/a

Konto usunięte

PRZEPIS NA BIGOS
Wczoraj zrobiłem mój pierwszy bigos na Wyspie 🙂 Przepis naprawdę Polecam, bo jest chyba taki na wypasie 🙂 Opis jest moj, wg. tego co krok po kroku robiłem . Powstał na bazie 4-5 przepisów , plus kilka rad Pan z obsługi ,,Mleczko,, i dzięki WAM Forumowicze z MW.

,,ŁADNY BIGOS ,,

(maslo nie bralo udziału w tym procederze)
Kiedy zjawiłem sie w sklepie i sprzedawczyni szykowała i mięso i wędliny wg .początkowych proporcji , ja prosilem o mniejsze bo uznałem ,ze wojska nie będę karmił . ( w nawiasie podaje ile ja :czego użyłem w moim bigosie)
2,5 kg kiszonej kapusty
1/2 główki białej kapusty (około 1 kg)
500 g boczku wędzonego (250g)
500g łopatki bez kości (300g)
500 g wołowiny (450g)
4 laski kiełbasy (podwawelskiej) (Ja:Jedna ok 40 cm dl)
4 cebule ,pokrojone w półplasterki (Ja :Jedna dużą i potem jeszcze mala )
Garść grzybów suszonych
Śliwki suszone (około 15 sztuk)
Garść rodzynek
4 jabłka winne (dwa)
5 pomidorów (dwa)
Przecier pomidorowy ( ja jedynie użyłem jedną łyżkę stołową)
1/2 kostki smalcu
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
1 łyżka majeranku
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka papryki słodkiej ( zapomniałem i nie dałem ;) )
Sól, pieprz (do smaku)
Moj jest bez Wina ale mozna :
Czerwone wytrawne wino (około 1 szklanka)
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąłem, pokroiłam i wrzuciłem do większego garnka. Zalałam wodą (około 1,5 l), kapustę białą poszatkowałem i dorzuciłam do kapusty kiszonej. Cebulę obrałem, pokroiłem w półplasterki, i różne takie fiki miki, kiełbasę w kostkę i podsmażyłem na dwóch łyżkach smalcu, następnie dorzuciłem do garnka z kapustą. Wołowinę pokroiłem na mniejsze kawałki i też podsmażyłem na dwóch łyżkach smalcu i dodałem do kapusty. Boczek wędzony pokroiłem w kostkę wielkości kostek cukru i wrzuciłem do bigosu. Grzyby zalałem woda i potem je tez dodałem.Jabłka obrałem, pokroiłem w plastry (0,5 cm), pomidory sparzyłem,obrałem ze skórki, też pokroiłem w plastry (właściwie to mi sie w łapach rozleciały :) i wszystko dorzuciłem do bigosu. Dodałem liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, śliwki suszone i rodzynki.
Wszystko gotowałem cały czas na małym ogniu.
Pod koniec dodałem przecier pomidorowy, oraz resztę przypraw (sól, pieprz do smaku, paprykę słodką w proszku, majeranek, lubczyk suszony).

Mój bigos gotował się około 4 godziny, podsmażanie bigosu będę powtarzał jeszcze przez kilka dni, ale już tylko przez chwilę.
Na marginesie dodam,ze Śliwki dały delikatną nutę słodyczy do bigosu . Mnie ten smak zaskoczył , wczoraj był dosyć intensywny , ale dziś ,,przegryzł sie . Tak czy siak, nieskromnie napisze ,ze jestem zaskoczony,ze ten bigos jest tak smaczny 🙂
Ktos z Londynu chętny na bigos ? Jednej, dwom osobom mogę dac 1/3 z widocznej zawartości na zdjęciu

Reszta pójdzie do zamrażalnika .😉
Byłem tak zaoferowany tym bigosem,ze nawet ze sklepu po zapakowaniu zakupów do plecaka, wyszedłem sporty kawałek z pustym koszykiem 🙂 Kiedy pichciłem w kuchni fajny nastrój mnie nie opuszczał . Wiem,ze dla wielu zrobić Bigos ,to nic nadzwyczajnego , ale dla mnie Zwyczajne , bywa fantastyczne 🙂


Obrazek


Obrazek
Obrazek
Obrazek[/IMG]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #10 Ocena: 0

2021-03-28 15:27:00 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6718

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Dzieki za zdjecia.... hehe. No to ja mam az 3 skladniki w domu. Sliwki, maslo w zamrazarce I lisc laurowy na krzaku pod blokiem, reszte trza kupic.... lol. Ludzi pelno teraz w sklepach.... a ja we wtorek, srode pojade na podchody.
Bigos mysliwski.....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 24 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 23 | 24 | 25 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,