MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wielkanoc - jak spędzacie i co gotujecie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 21 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 21 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ListyzArni

Post #1 Ocena: 0

2021-03-20 21:39:18 (4 lata temu)

ListyzArni

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2021-03-20 21:24:02, SweetLiar napisał(a):
Ja osobiście nigdy nie dodawałam alkoholu do gotowania ani do tortu bo nie każdy lubi, a zawsze mogę komuś ten alkohol do tortu zaproponować w szklaneczce obok tortu :-)

Choler to ta moja rodzina to jakieś patusy *ROFL* Bo dodają tej gorzały i piwa wszedzie.Jak niespodziewanie wbiłem do nich na obiad to brałem siostrzeńca na kolna , jakoby karmiąc to pachole ,a ukradkiem mu wyżerając tą jego papkę obrzydliwą co by z głodu nie umrzeć :)
Cytat:

Wyjątkiem był bigos, który robiłam na święta, ale wszystkich uprzedzałam, że jest z alkoholem.

To ja pierwsze słyszę ze z alkoholem , piwo ?

[ Ostatnio edytowany przez: ListyzArni 20-03-2021 21:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: +1

2021-03-20 21:42:10 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Opinia moderatora: Wypowiedź użytkownika ListyzArni usunięta jako off top. Zachęcam do założenia nowego tematu o uzależnieniach/ wyzwalaczach.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ListyzArni

Post #3 Ocena: 0

2021-03-20 23:28:18 (4 lata temu)

ListyzArni

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzieki SweetLiar , no fakt poniosło mnie i zabrnąłem :)
Cytat:

andyopole napisał(a) :
Pozostaje tylko to co w winie, piwie czy innym napitku jest oprócz alkoholu, czyli smak i aromat. Osobiście też, jeśli muszę to tych napojów dodaje w możliwie minimalnej ilości.

czyli smak i aromat tylko ,ze właśnie to sa WYZWALACZE, dyskretnie, acz skutecznie przypominają jak smakuje to czego nie mogą jeść czy pić niektóre osobniki:) i w podświadomości wywołują potrzebę sięgnięcia po owoc zakazany.A kto na samych owocach ujedzie ;)

W święta będziemy mieć różnych gości ,warto pamiętać o ich nawykach żywieniowych ;),a nawet spytać grzecznościowo, czy maja na coś alergie :) co by wszyscy sie obżerali ze smakiem :)
Ma ktoś przepis na Bigos tradycyjny , ale taki swój autorski domowy szczególny? Chętnie zrobię na Wielkanoc.

[ Ostatnio edytowany przez: ListyzArni 20-03-2021 23:34 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Delfinek

Post #4 Ocena: 0

2021-03-21 01:06:40 (4 lata temu)

Delfinek

Posty: 12

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-03-2020

Skąd: London

Raczej nie bedziemy miec wielu gosci w te swieta...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ListyzArni

Post #5 Ocena: 0

2021-03-21 01:40:32 (4 lata temu)

ListyzArni

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2021-03-21 01:06:40, Delfinek napisał(a):
Raczej nie bedziemy miec wielu gosci w te swieta...

Nie wiem, czy to optymizm ;) , ale z drugiej strony można przełożyć ilość w jakość ;) *DANCE**DRINK**YAHOO**KISSING*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2021-03-26 09:21:14 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Przeniesione z innego wątku

Cytat:

2021-03-24 14:30:47, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Jojka zrobiłam
Obrazek




Cytat:

2021-03-24 14:39:45, kksiezniczka napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 14:30:47, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Jojka zrobiłam
Obrazek



Jak się robi takie fajne jaja??


Cytat:

2021-03-24 14:47:06, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Gotowałam, obrałam ze skorupki i na noc wrzuciłam do słoika z sokiem z buraka. Słoik z jajkami trzymałam w lodówce.


Cytat:

2021-03-24 15:09:00, kksiezniczka napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 14:47:06, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Gotowałam, obrałam ze skorupki i na noc wrzuciłam do słoika z sokiem z buraka. Słoik z jajkami trzymałam w lodówce.


Dzięki:-) A jak się robi sok z buraka? Ugotować buraki po prostu?


Cytat:

2021-03-24 15:38:28, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 15:09:00, kksiezniczka napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 14:47:06, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Gotowałam, obrałam ze skorupki i na noc wrzuciłam do słoika z sokiem z buraka. Słoik z jajkami trzymałam w lodówce.


Dzięki:-) A jak się robi sok z buraka? Ugotować buraki po prostu?


Obrazek
Miałąm kupny


Cytat:

2021-03-24 15:59:27, kksiezniczka napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 15:38:28, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 15:09:00, kksiezniczka napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 14:47:06, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Gotowałam, obrałam ze skorupki i na noc wrzuciłam do słoika z sokiem z buraka. Słoik z jajkami trzymałam w lodówce.


Dzięki:-) A jak się robi sok z buraka? Ugotować buraki po prostu?


Obrazek
Miałąm kupny


Kupny - to już w ogóle super :-]


Cytat:

2021-03-24 16:14:32, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Mogłabyś też ugotować buraki i w ten wywar wstawić jajka. Ja tak robiłam za pierwszym razem. Teraz poszłam na łatwiznę :-)


Cytat:

2021-03-24 16:16:44, kksiezniczka napisał(a):
Cytat:

2021-03-24 16:14:32, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Mogłabyś też ugotować buraki i w ten wywar wstawić jajka. Ja tak robiłam za pierwszym razem. Teraz poszłam na łatwiznę :-)


Tez wybieram łatwiznę :-)


Cytat:

2021-03-24 17:10:33, Richmond napisał(a):
A ten sok jest dobry do picia. Kupowałam go kiedys.


Cytat:

2021-03-24 22:03:32, ruuuda napisał(a):
Efa , Ty to lubisz takie cudki jadalne :-]

Ja to jestem z tych co nielubia w kuchni stac i ida na latwizne [:-} Zreszta jesc tez nie lubie a kg mam :-[

Pomysl na takie jajka super , na 100% beda u mnie na stole na wielkanocne sniadanie . @efkakonefka dzieki *THUMBS UP*


Cytat:

2021-03-25 20:36:54, SweetLiar napisał(a):
Idę robić bigos.


Cytat:

2021-03-25 21:32:17, ListyzArni napisał(a):
Cytat:

2021-03-25 20:36:54, SweetLiar napisał(a):
Idę robić bigos.

A masz, jakiś domowy przepis taki swój? Chętnie zrobię.
Pytałem,na forum ale nikt pewnie nie zauważył 😃


Cytat:

2021-03-25 21:36:56, karjo1 napisał(a):
SL teraz, po nocy zebralo sie na pichcenie?

Mieso, kapusta, przyprawy, czerwone wino, grzybki i sliwki.
Dusic przez kilka dni po pare godzin, mozna troche przypalic dla smaku.




Cytat:

2021-03-25 22:09:08, SweetLiar napisał(a):
Nastawię na całą noc w wolnowarze. To był najlepszy mój zakup w tamtym roku :-)
Jutro tylko dokroję białej kapusty, wina nie będę dodawać bo ostatnio robiłam z winem i był smaczny, ale taki inny.

@LzA przepis taki jak podała Karjo. U mnie więcej grzybów, troszkę mniej śliwek. No i kapusta tym razem pół na pół kiszona ze słodką.




Cytat:

2021-03-25 22:36:28, Maat17 napisał(a):
Sweet - a dokladniej, jakie mieso? Sliwki suszone?

Bigos mysliwski mi sie marzy.... nigdy w zyciu nie gotowalam.... lol.
Moze na swieta? 😋


Cytat:

2021-03-25 23:11:45, gosian napisał(a):
Maat17, u mnie w domu się żartowało, że bigos myśliwski to taki gdzie kapusta jest w garnku a mięso biega w lesie :-) czyli bigos bezmięsny. Ale taki ci się chyba nie marzy?

Ja nigdy nie robiłam bigosu ze śliwkami.
Ile ich dajecie na 1 kg kapusty?


Cytat:

2021-03-26 00:00:17, Maat17 napisał(a):
Nie Gosian. Mysliwski to taki na wolowych zeberkach. 😜


Cytat:

2021-03-26 00:08:56, ListyzArni napisał(a):
Cytat:

2021-03-25 22:36:28, Maat17 napisał(a):
Sweet - a dokladniej, jakie mieso? Sliwki suszone?

Bigos mysliwski mi sie marzy.... nigdy w zyciu nie gotowalam.... lol.
Moze na swieta? 😋


No ja sie tez podpisuje pod pytaniami o szczegóły przepisu na domowy bigos (bez wina), bo nalezę do tych,, co przy pierwszym razie musza byc prowadzeni za raczke :) [edit][ Ostatnio edytowany przez: <i>ListyzArni</i> 26-03-2021 00:10 ]


Cytat:

2021-03-26 09:23:15, ruuuda napisał(a):
Cytat:

2021-03-26 00:44:15, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2021-03-25 23:11:45, gosian napisał(a):
Maat17, u mnie w domu się żartowało, że bigos myśliwski to taki gdzie kapusta jest w garnku a mięso biega w lesie :-) czyli bigos bezmięsny. Ale taki ci się chyba nie marzy?

J


Ha, ha mój Tata zawsze mówi bigos myśliwski kapusta myśli, że jest mięsem :-]



U mnie bigos mysliwski to takie gdzie kapusta na polu a mieso w lesie :-]:-]:-]

Co dzisiaj robie ....??? hm chyba sie poloze bo cosik mnie bierze *TIRED* kicham /kaszle i miesnie mnie bola .... przewialo mnie - zachcialo mi sie myc samochod w tyg.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #7 Ocena: 0

2021-03-26 09:56:16 (4 lata temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Ja juz zakupilam wczoraj kilka rzeczy na wielkanocny stol . Wczoraj w sainsb. bylo sporo przecen na miesa i polskie produkty i nie tylko.
Od wtorku zaczynam sprzatanie i renament w szafie :-] Wiosna przyszla to czas na przesiew w szafach . Na swieta ma byc ladnie to trzeba na ogrodku stol przetrzec i krzesla ,wystawic /zrobic jakies kwieciscie przynim .
Niewiem jak u Was jakie sa tradycje ale teraz z biegiem lat zaczynam doceniac kilka "naszych " tradycji z wiazanych z Wielkanoca . Od czwartku nie mozna bylo u mnie w domu zamiatac ,dopiero w soboe rano . zaczal sie czas dyzurowania w kosciele ( byc moze dlaniektorych to glupie) .Piatek byl dniem modlitwy i nierobienia nic ciezkiego . Niewolno bylo szyc/cerowac , budowac, to byl dzien postny jadlo sie tylko produkty bardzo lekkie . Za to sobota byla na kolorowo i ludowo . Kuchnia od rana pachniala pieknym jedzeniem . Uwielbialam patrzec jak moja babcia zwinnie kreci sie po kuchni . Jak dziadek przynosil z lasu jalowiec i go wstawial w kacie, jedna z galazek podpalal i caly dom tz "swiecil dymem ". Dom wtedy pachnial swietami . Mamy rozne zabobony/tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenia . Teraz po latach czasem sie z tego smieje ....ale czesc z nich nadal robie .
Po swieconce , mozna bylo juz zjesc obiad troche "lepszy" oczywiscie bez miesa , na kolacje bylo juz toche tlusciej . Zapraszalo sie gosci na ciasto i bigos . Niedziela , z rana na msze o6:30 obowiazkowo , przeciez ploty trza bylo popchnac :-] sniadanie ...ach cos pieknego . Obiad to juz magia , miesa i bigosu ile sie chce a po obiedzie to juz ablo w goscie my albo oni do nas . Poniedzialek to wiadomo kto pierwszy wstaje ten wode leje caly rok:-]
Potrawy w swieta maja jakis magiczny smak ten bigos, salatka warzywna, miesa pieczone , ciasta , to smakuje znacznie inaczej .

Niezapominamy tez ze nietylko sprzatanie,szykowanie jedzenia jest wazne w tym czasie . Zmartwychwstanie Pańskie jest świętem upamiętniającym zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Czasem ludzie o tym zapominaja .
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2021-03-26 10:11:32 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Bardzo ciekawe tradycje Ruda, u nas takich nie było tzn nie tych związanych ze sprzątaniem czy szyciem, a inne się zliberalizowały :-) Np kiedyś ciasta itp można było jeść dopiero po świecące, a potrawy mięsne w niedziele. Zwłaszcza Babcia tego pilnowała, a kto chciałby się narażać Babci?
Od jakiegoś czasu mięsa nie je się tylko w piątek i może jeszcze w środę popielcową. Poza tym można prać, sprzątać, jeść słodycze kiedy się chce. Generalnie jest dosyć indywidualna sprawa i jeśli ktoś postanowi czegoś nie jeść czy nie robić w ramach postu to jest to jego prywatne umartwianie.

Ciekawie to wyglada w Grecji. Znajomi Grecy opowiadali, że u nich przez cały okres wielkiego postu nie można jeść nic smażonego. I byli zdziwieni, że u nas np nie urządza się w tym okresie wesel itp.


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #9 Ocena: 0

2021-03-26 15:05:34 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5724

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Ja to dziś zamarynowałem śledziki. Takie solone, tylko że własnoręcznie złapane. No i trochę białej kiełbaski zrobiłem. Połowa do parzenia, a połowa właśnie się piecze i będzie pieczona.
Obrazek

Sok z buraka wyciska się w juicerze najlepiej wolnoobrotowym. Jest dobry, a jeszcze lepszy jest zakwas z buraków. Do zrobienia łatwiej niż wycisnąć sok.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 26-03-2021 15:13 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2021-03-26 18:03:33 (4 lata temu)

karjo1

Posty: 21214

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Piekne opisy i tradycje, adoptujecie nas :)?

Gwontownik, mniaaaam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 21 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,