Str 12 z 32 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
SweetLiar |
Post #1 Ocena: 0 2019-04-20 23:37:53 (6 lat temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2019-04-20 22:44:43, queenOfChocolate napisał(a):
a mi zakwas na zurek nie chce sie kwasny zrobic...smakuje jak maka z woda..juz 3 dzien stoi, a on nawet ani troche nie przypomina zakwasu. robilam bez dodatku zakwasu na chleb czy tez skorki chleba, bo nie bylo skad wziac... wielkanoc bedzie bez zurku..
Może masz za zimno w domu?
Zrób jak Andy radzi, może będzie jeszcze żurek
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
|
Adacymru |
Post #2 Ocena: 0 2019-04-21 00:38:26 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-20 19:30:42, gosian napisał(a):
Ada robię babkę z przepisu, który podałaś. Ale właśnie patrzę, że piec w temp 150° tylko. Zawsze ciasta drożdżowe pieke w 180° czy nie jest to pomyłka? Masz już upueczona babkę?
Sorry że późno odpowiadam. Też wydawało mi się że temperatura może być błędna. Podkrecilam piekarnik, ale zaczęła wyglądać na suchą i skrecilam na 160-170. Wyszła dobra nawet nie sucha.
Ada
|
 
|
 |
|
gosian |
Post #3 Ocena: 0 2019-04-21 01:12:58 (6 lat temu) |
 Posty: 9919
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Szkoda trochę rzeczywiście. Pieklam 35 min w temp 160°. Wylozylam z foremki i jest trochę blada niestety. Mięciutka bardzo i obawiam się że może być zakalec. Jutro rano po sniadaniu będzie degustacja.
Foremka silikonowa sprawdziła się w 100%,jest super. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
 
|
 
|
|
queenOfChocolat |
Post #4 Ocena: 0 2019-04-21 08:43:11 (6 lat temu) |
 Posty: 459
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
25 stopni w domu mam.
ok, dodam cytryny (nie wiedzialam ze do zakwasu mozna cytryne dawac)
|
 
|
 |
|
Adacymru |
Post #5 Ocena: 0 2019-04-21 09:05:09 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
...Albo wody z ogórków kiszonych, jak masz.
Ada
|
 
|
 |
|
|
andyopole |
Post #6 Ocena: 0 2019-04-21 09:53:13 (6 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-04-21 08:43:11, queenOfChocolate napisał(a):
25 stopni w domu mam.
ok, dodam cytryny (nie wiedzialam ze do zakwasu mozna cytryne dawac)
ZAKWAS, mówi Ci to coś?
|
 
|
 
|
|
Turefu |
Post #7 Ocena: 0 2019-04-21 13:01:50 (6 lat temu) |
 Posty: 4372
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Piecze udziec jagniecy, nastawilam tez Yorkshire puddings z kawalkami kabanosa. Na deser bedzie sernik, zamowiony, nie samemu upieczony.
|
 
|
 
|
|
Adacymru |
Post #8 Ocena: 0 2019-04-21 15:07:00 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Lodówka pełna smakołykow, ciasta upieczone, sałatki doprawione, dom posprzatany, a za oknem piękna iście letnia pogoda. Cieszmy się że możemy z bliskimi świętować w takich okolicznosciach, bo pomimo najgorliwszych przygotowań, plany mogą skończyć się na planach tylko. Nigdy nie wiadomo co nas czeka, Wesołych Świąt tym co mają szczescie spędzać jak planowali, mnie już fotel gryzie ...
A miało być tak pięknie, ale mogło być gorzej, trzymać kciuki please.
Ada
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #9 Ocena: 0 2019-04-21 15:31:33 (6 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
O Matko! Czy to ER?
|
 
|
 
|
|
stanislawski |
Post #10 Ocena: 0 2019-04-21 15:51:22 (6 lat temu) |
 Posty: 7978
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2019-04-20 16:02:53, andyopole napisał(a):
Z tym dodatkiem wywaru z szynki do galarety to chyba nie jest dobry pomysł.
Nie wiem... właśnie ją jem. Jest ekstra.
PS. A wywar się przydał i w innej roli - do żurku. [ Ostatnio edytowany przez: stanislawski 21-04-2019 15:52 ]
|
 
|
 
|
|