MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wielkanoc - jak spędzacie i co gotujecie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 11 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2019-04-20 15:35:38 (5 lat temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Cytat:

2019-04-20 15:02:17, andyopole napisał(a):
Cytat:

2019-04-20 13:28:28, stanislawski napisał(a):
Pytanie w kwestii parzenia szynki... jeśli ktoś parzy?

Peklowała się oczywiście, a teraz - parzyć w czystej wodzie? Czy znów dodać choć trochę soli, czy czegoś tam?


To zależy jaka Ci wyszła. Jeśli przesoliles to woda czysta, jeśli mięso wyszlo niedosolone dodaj soli do wody. W ten sposób możesz nieco naprawić popełnione wcześniej błędy.

Bardzo ważne! Wrzucasz szynke na wrzatek! A potem na wolnym ogniu tak jak rosół, woda ma pykać. Długość parzenia zależna od wielkości szynki, pół godziny, czasem D luzej. Gotowa jest wtedy gdy mięso podniesie się z dna i zacznie pływać. Są różne szkoły, ja zostawiam w wodzie aż trochę przestygnie, jest bardziej soczysta.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>andyopole</i> 20-04-2019 15:09 ]





A ja tu czytam, że ma się w ogóle nie gotować - 70 stopni utrzymywać...

Anyway - obok robię galaretę, tym razem z kurczaka. Pozwoliłem sobie wziąć parę chochel wywaru z szynki dodać do kurczaka.
Myślę, że wyjdzie OK.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2019-04-20 16:01:49 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-04-20 15:35:38, stanislawski napisał(a):
Cytat:

2019-04-20 15:02:17, andyopole napisał(a):
Cytat:

2019-04-20 13:28:28, stanislawski napisał(a):
Pytanie w kwestii parzenia szynki... jeśli ktoś parzy?

Peklowała się oczywiście, a teraz - parzyć w czystej wodzie? Czy znów dodać choć trochę soli, czy czegoś tam?


To zależy jaka Ci wyszła. Jeśli przesoliles to woda czysta, jeśli mięso wyszlo niedosolone dodaj soli do wody. W ten sposób możesz nieco naprawić popełnione wcześniej błędy.

Bardzo ważne! Wrzucasz szynke na wrzatek! A potem na wolnym ogniu tak jak rosół, woda ma pykać. Długość parzenia zależna od wielkości szynki, pół godziny, czasem D luzej. Gotowa jest wtedy gdy mięso podniesie się z dna i zacznie pływać. Są różne szkoły, ja zostawiam w wodzie aż trochę przestygnie, jest bardziej soczysta.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>andyopole</i> 20-04-2019 15:09 ]





A ja tu czytam, że ma się w ogóle nie gotować - 70 stopni utrzymywać...

Anyway - obok robię galaretę, tym razem z kurczaka. Pozwoliłem sobie wziąć parę chochel wywaru z szynki dodać do kurczaka.
Myślę, że wyjdzie OK.



Zmierz temperaturę, pykajaca nie ma 100 stopni. Wrzucając na wrzątek zamykasz zewnętrzne powierzchnie mięsa, nie pozwalasz smakowitosciom uciec z mięsa do wody.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2019-04-20 16:02:53 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Z tym dodatkiem wywaru z szynki do galarety to chyba nie jest dobry pomysł.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZlotaPerla1

Post #4 Ocena: 0

2019-04-20 16:19:52 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

U sąsiadów Polaków wojna ogródkowa dyskotek, ludzie to chyba ogólnie wyje...............e mają.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2019-04-20 17:04:58 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-04-20 16:19:52, ZlotaPerla1 napisał(a):
U sąsiadów Polaków wojna ogródkowa dyskotek, ludzie to chyba ogólnie wyje...............e mają.


Każdy świętuje jak potrafi....*DRINK*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZlotaPerla1

Post #6 Ocena: 0

2019-04-20 17:18:05 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Andy, ja nie chodzę do kościoła, ale są jeszcze ludzie którzy religię szanują, wczoraj były drogi krzyżowe itp. dziś święcenie pokarmów i dyskoteki ...
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #7 Ocena: 0

2019-04-20 19:30:42 (5 lat temu)

gosian

Posty: 9828

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ada robię babkę z przepisu, który podałaś. Ale właśnie patrzę, że piec w temp 150° tylko. Zawsze ciasta drożdżowe pieke w 180° czy nie jest to pomyłka? Masz już upueczona babkę?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2019-04-20 22:34:24 (5 lat temu)

galadriel

Posty: 14716

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Skąd: Lothlorien

Jak spedzacie? Tradycyjnie- w pracy:D
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

queenOfChocolat

Post #9 Ocena: 0

2019-04-20 22:44:43 (5 lat temu)

queenOfChocolate

Posty: 459

Kobieta

Z nami od: 23-02-2010

Skąd: male...

a mi zakwas na zurek nie chce sie kwasny zrobic...smakuje jak maka z woda..juz 3 dzien stoi, a on nawet ani troche nie przypomina zakwasu. robilam bez dodatku zakwasu na chleb czy tez skorki chleba, bo nie bylo skad wziac... wielkanoc bedzie bez zurku..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2019-04-20 22:53:38 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Przyspiesz proces kwaszenia. Kapnij cytryny.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 11 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,