Str 11 z 32 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
stanislawski |
Post #1 Ocena: 0 2019-04-20 15:35:38 (6 lat temu) |
 Posty: 7978
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2019-04-20 15:02:17, andyopole napisał(a):
Cytat:
2019-04-20 13:28:28, stanislawski napisał(a):
Pytanie w kwestii parzenia szynki... jeśli ktoś parzy?
Peklowała się oczywiście, a teraz - parzyć w czystej wodzie? Czy znów dodać choć trochę soli, czy czegoś tam?
To zależy jaka Ci wyszła. Jeśli przesoliles to woda czysta, jeśli mięso wyszlo niedosolone dodaj soli do wody. W ten sposób możesz nieco naprawić popełnione wcześniej błędy.
Bardzo ważne! Wrzucasz szynke na wrzatek! A potem na wolnym ogniu tak jak rosół, woda ma pykać. Długość parzenia zależna od wielkości szynki, pół godziny, czasem D luzej. Gotowa jest wtedy gdy mięso podniesie się z dna i zacznie pływać. Są różne szkoły, ja zostawiam w wodzie aż trochę przestygnie, jest bardziej soczysta. [ Ostatnio edytowany przez: <i>andyopole</i> 20-04-2019 15:09 ]
A ja tu czytam, że ma się w ogóle nie gotować - 70 stopni utrzymywać...
Anyway - obok robię galaretę, tym razem z kurczaka. Pozwoliłem sobie wziąć parę chochel wywaru z szynki dodać do kurczaka.
Myślę, że wyjdzie OK.
|
 
|
 
|
|
|
andyopole |
Post #2 Ocena: 0 2019-04-20 16:01:49 (6 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-04-20 15:35:38, stanislawski napisał(a):
Cytat:
2019-04-20 15:02:17, andyopole napisał(a):
Cytat:
2019-04-20 13:28:28, stanislawski napisał(a):
Pytanie w kwestii parzenia szynki... jeśli ktoś parzy?
Peklowała się oczywiście, a teraz - parzyć w czystej wodzie? Czy znów dodać choć trochę soli, czy czegoś tam?
To zależy jaka Ci wyszła. Jeśli przesoliles to woda czysta, jeśli mięso wyszlo niedosolone dodaj soli do wody. W ten sposób możesz nieco naprawić popełnione wcześniej błędy.
Bardzo ważne! Wrzucasz szynke na wrzatek! A potem na wolnym ogniu tak jak rosół, woda ma pykać. Długość parzenia zależna od wielkości szynki, pół godziny, czasem D luzej. Gotowa jest wtedy gdy mięso podniesie się z dna i zacznie pływać. Są różne szkoły, ja zostawiam w wodzie aż trochę przestygnie, jest bardziej soczysta. [ Ostatnio edytowany przez: <i>andyopole</i> 20-04-2019 15:09 ]
A ja tu czytam, że ma się w ogóle nie gotować - 70 stopni utrzymywać...
Anyway - obok robię galaretę, tym razem z kurczaka. Pozwoliłem sobie wziąć parę chochel wywaru z szynki dodać do kurczaka.
Myślę, że wyjdzie OK.
Zmierz temperaturę, pykajaca nie ma 100 stopni. Wrzucając na wrzątek zamykasz zewnętrzne powierzchnie mięsa, nie pozwalasz smakowitosciom uciec z mięsa do wody.
|
 
|
 
|
|
andyopole |
Post #3 Ocena: 0 2019-04-20 16:02:53 (6 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Z tym dodatkiem wywaru z szynki do galarety to chyba nie jest dobry pomysł.
|
 
|
 
|
|
ZlotaPerla1 |
Post #4 Ocena: 0 2019-04-20 16:19:52 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
U sąsiadów Polaków wojna ogródkowa dyskotek, ludzie to chyba ogólnie wyje...............e mają. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #5 Ocena: 0 2019-04-20 17:04:58 (6 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-04-20 16:19:52, ZlotaPerla1 napisał(a):
U sąsiadów Polaków wojna ogródkowa dyskotek, ludzie to chyba ogólnie wyje...............e mają.
Każdy świętuje jak potrafi....
|
 
|
 
|
|
|
ZlotaPerla1 |
Post #6 Ocena: 0 2019-04-20 17:18:05 (6 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Andy, ja nie chodzę do kościoła, ale są jeszcze ludzie którzy religię szanują, wczoraj były drogi krzyżowe itp. dziś święcenie pokarmów i dyskoteki ... Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
 
|
 |
|
gosian |
Post #7 Ocena: 0 2019-04-20 19:30:42 (6 lat temu) |
 Posty: 9919
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ada robię babkę z przepisu, który podałaś. Ale właśnie patrzę, że piec w temp 150° tylko. Zawsze ciasta drożdżowe pieke w 180° czy nie jest to pomyłka? Masz już upueczona babkę? Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
 
|
 
|
|
galadriel |
Post #8 Ocena: 0 2019-04-20 22:34:24 (6 lat temu) |
 Posty: 15721
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Jak spedzacie? Tradycyjnie- w pracy:D Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
 
|
 |
|
queenOfChocolat |
Post #9 Ocena: 0 2019-04-20 22:44:43 (6 lat temu) |
 Posty: 459
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
a mi zakwas na zurek nie chce sie kwasny zrobic...smakuje jak maka z woda..juz 3 dzien stoi, a on nawet ani troche nie przypomina zakwasu. robilam bez dodatku zakwasu na chleb czy tez skorki chleba, bo nie bylo skad wziac... wielkanoc bedzie bez zurku..
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #10 Ocena: 0 2019-04-20 22:53:38 (6 lat temu) |
 Posty: 13535
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Przyspiesz proces kwaszenia. Kapnij cytryny.
|
 
|
 
|
|