Str 160 z 203 |
|
---|---|
kksiezniczka | Post #1 Ocena: 0 2023-02-13 20:14:41 (2 lata temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Dom po drugiej stronie jeziora
...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
SweetLiar | Post #2 Ocena: 0 2023-02-13 23:40:51 (2 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja zaraz za chwile zamawiam Harrego 😄😄😄
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
kksiezniczka | Post #3 Ocena: 0 2023-02-15 14:23:58 (2 lata temu) |
Serce jak smoła
Kolejna cześć książek o detektywie Cormoranie autorstwa pani Rowling ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
jolantina | Post #4 Ocena: 0 2023-02-17 11:58:47 (2 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
![]() Jak na razie najmniej mi sie podoba z tej serii, ale moze srodek akcji sie przesunal. Co łączy obraz Leonarda da Vinci z atakami bombowymi w Szczecinie? Jakie sekrety skrywają miejskie piwnice? Kim jest i czego chce tajemniczy terrorysta podpisujący się jako Heiland der Welt? Jest lipiec. Na Łasztowni – wielkiej wyspie położonej naprzeciwko Starego Miasta w Szczecinie — rozpoczynają się prace przy odbudowie zniszczonych w czasie wojny renesansowych spichlerzy. Prace idą zgodnie z planem, aż do chwili kiedy pracownicy natrafiają na dziwne, zalane betonem piwnice... Kilka dni później, w katedrze, podczas koncertu muzyki organowej ma miejsce dziwne wydarzenie. Przymocowany pod sklepieniem ładunek rozrywa umieszczoną tam torbę pełną kolorowych płatków kwiatów. Media traktują to wydarzenie jako żart albo happening jakiejś proekologicznej grupy. Szczególnie ta druga teoria zyskuje zwolenników, kiedy trzy dni później media otrzymują wiadomość. W mailu znajdują się groźby pod adresem deweloperów oraz dziwny szyfr. List kończy się słowami: „Macie dwa dni, a potem czternaście”. Podpis pod listem brzmi: Heiland der Welt. Diabla oszukac nie grzech
|
kksiezniczka | Post #5 Ocena: 0 2023-02-19 11:39:32 (2 lata temu) |
Kurczę ja się tak zrazilam do polskich autorów kryminałów, ze chyba jeszcze trochę minie zanim dam im szanse
![]() A tu coś innego: Lekcje chemii ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
|
|
jolantina | Post #6 Ocena: 0 2023-02-19 21:06:29 (2 lata temu) |
Cytat: 2023-02-19 11:39:32, kksiezniczka napisał(a): Kurczę ja się tak zrazilam do polskich autorów kryminałów, ze chyba jeszcze trochę minie zanim dam im szanse ![]() A tu coś innego: Lekcje chemii Ksiezniczko, Hermana czytam troche z rozpedu, bo pierwsza ksiazke mial genialna w moim odczuciu, a przede wszystkim z milosci do Szczecina. Zbawiciel okazal sie taka kiszka z lekka, ale z rozpedu juz i z nadzieja na lesze jutro zabralam sie za ![]() Mam nadzieje ze troche poziom sie podniesie... Z ciekawostek, na koniec Zbawiciela byly podziekowania od autora dla osob, ktore konsultowaly z nim tresc ksiazki i byl tam wymieiony lekarz, ktory byl przy porodzie mojego syna, gdy jeszcze mieszkalam w Polsce i do ktorego sie udalam na USG w ostatniej ciazy na prywatnej wizycie w czasie pobytu w Polsce ![]() Diabla oszukac nie grzech
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2023-02-20 10:56:17 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Z Hermana pierwsza ksiazka byla mila perelka.
Kazda kolejna, ladne opisy architektury, zakatkow, ale akcja, aspekt ideolo, dialogi, to juz kustyka. Ostatni wieczor, to lekkie, latwe i mile dla oka, z klimatem krakowskim 'Kuzynki' Pilipiuka. 'Katarzyna Kruszewska trafia w czasie pracy dla CBŚ na ślad swojej kuzynki, która wróciła z Etiopii i pracuje w krakowskim liceum jako nauczycielka. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że kuzynka urodziła się ponad 120 lat wcześniej! W tym samym czasie do Polski trafia uratowana na Bałkanach 16-letnia Monika Stiepankovic.... Książka, na której stronach alchemia sąsiaduje z informatyką, sztylet z bułatowej stali z kałasznikowem, a równie często co szabli, używa się laptopa.' |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2023-02-20 19:25:24 (2 lata temu) |
Bedzie post pod postem, a co
![]() Sama radosc, Sydonia z parze z slowem pisanym Cherezinskiej, niezle sie zapowiada. Swieza, pachnaca drukiem, prosto z ksiegarni. No nienormalna jestem. “Byłam nastolatką, gdy po raz pierwszy usłyszałam wiersz Julio Cortazara „Stos na którym”. Oszalałam na jego punkcie. Niedokończone wersy rytmicznie wybrzmiewały w mojej głowie. Po ponad dziesięciu latach sama powiedziałam go na scenie. Zapewne wtedy zasiałam w sobie potrzebę mówienia głosem czarownicy. W jakimś sensie to „Stos na którym” ukształtował sposób narracji, jaki przyjęłam w tej książce. Jeśli usłyszycie go gdzieś, między wersami „Sydonii”, to będzie mój hołd dla tego wiersza…” (Elżbieta Cherezińska) |
jolantina | Post #9 Ocena: 0 2023-02-21 12:18:28 (2 lata temu) |
Cytat: 2023-02-20 10:56:17, karjo1 napisał(a): Z Hermana pierwsza ksiazka byla mila perelka. Kazda kolejna, ladne opisy architektury, zakatkow, ale akcja, aspekt ideolo, dialogi, to juz kustyka. Ostatni wieczor, to lekkie, latwe i mile dla oka, z klimatem krakowskim 'Kuzynki' Pilipiuka. 'Katarzyna Kruszewska trafia w czasie pracy dla CBŚ na ślad swojej kuzynki, która wróciła z Etiopii i pracuje w krakowskim liceum jako nauczycielka. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że kuzynka urodziła się ponad 120 lat wcześniej! W tym samym czasie do Polski trafia uratowana na Bałkanach 16-letnia Monika Stiepankovic.... Książka, na której stronach alchemia sąsiaduje z informatyką, sztylet z bułatowej stali z kałasznikowem, a równie często co szabli, używa się laptopa.' Sieci widma tez swietne, ale potem juz rownia pochyla w dol. Ziewam przy Kzyzu panskim, ale jakos sie przecierpie do konca. Diabla oszukac nie grzech
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2023-02-21 16:45:26 (2 lata temu) |
Lap sie za Cherezinska
![]() Na poprawe humoru. |