Str 150 z 203 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
karjo1 |
Post #1 Ocena: 0 2022-04-25 11:16:07 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Lekkie, przyjemne, zabawne czytanie w stylu komedii kryminalnej, nieco w stylu Chmielewskiej:
„Najważniejszym rytuałem, od którego zależało w zasadzie wszystko, jeśli nie więcej, była poranna cisza w eterze. W przeciwieństwie do Andrzeja, typowego rannego ptaszka, który bladym świtem przenosił góry i wyrywał murom zęby krat, Tereska przed dziewiątą trzydzieści zaliczała się do ptaszków ciężko rannych. Na samą myśl o choćby otwarciu ust zbierało jej się na mdłości, a wszelkie próby zagajenia dusiła w zarodku samym spojrzeniem. Nie mów do mnie, warczała jej mowa ciała, nie mów do mnie, bo w dziób.”
Zwlaszcza ta poranna pora i pomysl przeprowadzki na wies, gdzie zbrodzien grasuje, przemawiaja  .
Za internetami - 'Dywan z wkladka' Marty Kisiel i rownie dobry tekstowo 'Efekt pandy':
|

|
 |
|
|
jolantina |
Post #2 Ocena: 0 2022-04-25 19:29:15 (3 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Dość ciekawie się zaczyna, w trakcie trochę dłuży, zakończenie takie jak na kolanie pisane. Musze przyznać, iż czytywałam lepsze jego dzieła Diabla oszukac nie grzech
|

|
 |
|
kksiezniczka |
Post #3 Ocena: 0 2022-04-25 19:49:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Czytam książkę Złodziejka książek. I mogę polecić.
...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|
Richmond |
Post #4 Ocena: 0 2022-04-25 20:53:37 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2022-04-25 11:16:07, karjo1 napisał(a):
Lekkie, przyjemne, zabawne czytanie w stylu komedii kryminalnej, nieco w stylu Chmielewskiej:
„Najważniejszym rytuałem, od którego zależało w zasadzie wszystko, jeśli nie więcej, była poranna cisza w eterze. W przeciwieństwie do Andrzeja, typowego rannego ptaszka, który bladym świtem przenosił góry i wyrywał murom zęby krat, Tereska przed dziewiątą trzydzieści zaliczała się do ptaszków ciężko rannych. Na samą myśl o choćby otwarciu ust zbierało jej się na mdłości, a wszelkie próby zagajenia dusiła w zarodku samym spojrzeniem. Nie mów do mnie, warczała jej mowa ciała, nie mów do mnie, bo w dziób.”
Zwlaszcza ta poranna pora i pomysl przeprowadzki na wies, gdzie zbrodzien grasuje, przemawiaja  .
Za internetami - 'Dywan z wkladka' Marty Kisiel i rownie dobry tekstowo 'Efekt pandy':
Dziwne użycie cytatu z "Murów". A poza tym zabawnie brzmi, ale ja już chyba nie mogę czytać takich zawiłych tekstów po polsku. Muszę wygrzebać jakąś Chmielewską i sprawdzić czy daje radę to jeszcze czytać, czy to już nie mój styl. Carpe diem.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #5 Ocena: 0 2022-05-06 20:41:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
"Miejsca pamiętają zło, którego były świadkiem."
Thriller pobudzający wyobraźnię? Ależ proszę bardzo, przed Państwem nowa książka Mieczysława Gorzki - "Krwawnica"
Były policjant Rafał Dzikowski wraz z żoną Weroniką, chcąc odciąć się od przeszłości, opuszczają wrocławskie kąty na rzecz domku nad Jeziorem Chobienickim w Bagniskach.
Domek jest świeżo po remoncie, więc nic tylko pakować dotychczasowe życie w walizki i ahoj przygodo 😉  Brzmi pięknie?
Do czasu.
Już na "dzień dobry" parę spotyka niemiła niespodzianka. Na jednej ze ścian domów ktoś napisał sprayem słowo "Krwawnica".
A to dopiero początek budzących niepokój zdarzeń.
Dorzućmy do tego zwłoki dwóch kobiet wykopanych blisko budynku, czy coraz bardziej negatywne nastawienie mieszkańców wioski...
Pomińmy fakt, że małżonkowie z dnia na dzień czują coraz większy lęk znajdując się we własnym domu. Czy w Bagniskach nie jest już bezpiecznie? Czy na zło obecne w murach świeżo wyremontowanego domu ma wpływ pojawienie się Dzikowskich?'
Dobrze sie czyta, przynajmniej wiekszosc ksiazki.
Zakonczenie nieco przewidywalne i dosc schematyczne, ale ogolnie niezle na wieczor bez zobowiazan.
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2022-05-23 22:15:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Ja sobie teraz odbijam za ten caly czas, kiedy nie mam czasu czytac. I tak zaczelam od mzbioru opowiadan Zofia Maria Kossakowska, Wiezy krwi. Troche takie mroczne te jej opowiastki. Mozna by z tego zrobic serie a’ la Opowiesci z krypty ( taki program kiedys byl). Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #7 Ocena: 0 2022-06-09 09:01:54 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Pierwsza część nowej serii kryminalnej Camilli Läckberg i Henrika Fexeusa!
W centrum Sztokholmu zostaje znaleziona skrzynia ze zwłokami młodej kobiety przebitej mieczami.
Policja staje wobec pytania: czy ma do czynienia z nieudaną sztuczką magiczną, czy z brutalnym morderstwem?
Inspektor Mina Dabiri, która prowadzi śledztwo, zwraca się z prośbą o pomoc do Vincenta Waldera, mentalisty, eksperta od mowy ciała i świata iluzji.
Szybko ustalają, że ta sprawa jest podobna do wcześniejszej zbrodni. Wtedy staje się jasne, że ścigają bezwzględnego seryjnego mordercę. Muszą go powstrzymać, zanim ofiar będzie więcej...
Camilla Läckberg – jedna z najciekawszych szwedzkich pisarek. Światową sławę przyniosła jej seria o Fjällbace. Jest także autorką thrillerów psychologicznych Złota klatka i Srebrne skrzydła oraz serii książek dla dzieci o przygodach Super-Charliego. Książki Camilli wydawane są w ponad 60 krajach, zostały przetłumaczone na 43 języki, a na całym świecie sprzedało się 29 milionów egzemplarzy.
Henrik Fexeus – jeden z najlepszych prelegentów w Szwecji, wielokrotnie nagradzany mentalista. Przeprowadził szereg głośnych eksperymentów psychologicznych w szwedzkiej telewizji. W 2007 wydał książkę Konsten att läsa tankar (Sztuka czytania w myślach), która trafiła do szerokiej rzeszy czytelników. Jego kolejne książki również zyskały dużą popularność. Zostały przetłumaczone na 27 języki i sprzedały się w ponad milionie egzemplarzy. W 2018 Henrik Fexeus został uznany za jednego z najlepszych ekspertów na świecie w dziedzinie mowy ciała.
Info z Lubimy czytac Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #8 Ocena: 0 2022-06-10 22:43:05 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/16801/bogaty-albo-biedny-po-prostu-rozni-mentalnie
"Bogaty, albo biedny. Po prostu różni mentalnie"
Książka o tym jak zmienić swoje podejście do życia z ofiary na zwycięzcę. Pomaga spojrzeć na ważne rzeczy w naszym życiu z innej perspektywy i zrozumieć, że naszą podświadomość kształtuje to jak postępowali nasi rodzice, jak ogromny wpływ mają na nas ludzie z naszego otoczenia, ile złych nawyków mamy zakodowanych w podświadomości pozwala do nich dotrzeć i je zmienić jeśli ktoś bardzo tego chce.
Osobiście nie lubię książek opowiadań o fikcyjnych zdarzeń, dla mnie książka poza samym czytaniem musi wnosić jakąś wartość w moje życie nową wiedzę lub nowe umiejętności czytanie dla samego czytania to moim zdaniem trochę jak oglądanie seriali, dlatego w szkole miałem problemy z czytaniem lektur i w większości przypadków przeczytałem streszczenia.
|

|

|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #9 Ocena: 0 2022-06-11 08:57:09 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2022-06-10 22:43:05, xxxx1234 napisał(a):
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/16801/bogaty-albo-biedny-po-prostu-rozni-mentalnie
"Bogaty, albo biedny. Po prostu różni mentalnie"
czytanie dla samego czytania to moim zdaniem trochę jak oglądanie seriali
Lubie od czasu do czasu przeczytać jakis tego typu poradnik jesli jest dobrze napisany, choc one są dośc podobne do siebie, jesli juz przeczyta się kilka.
Natomiast nie zgodzę się ze twierdzeniem, że "czytanie dla samego czytania to moim zdaniem trochę jak oglądanie seriali"
Czytanie pobudza wyobraźnię, ułatwia komunikację, wzbogaca słownictwo, zwiększa wrażliwość, wiedzę ogólną i uczy myślenia.
Czytanie pomaga zwiekszyć wydalność mózgu.
"Angażowanie mózgu do działania poprzez czytanie zmniejsza ryzyko Alzheimera o 2 i pół raza względem tych, którzy nie czytają. Im bardziej mózg jest aktywny, tym dla niego lepiej, książka może być świetnym stymulatorem, dzięki któremu będzie aktywny. To, co zabija i osłabia komórki mózgowe, to właśnie bierność."
źródłoNa ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #10 Ocena: 0 2022-06-11 09:53:34 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Ja nie krytykuję tego, że ktoś lubi czytać opowiadania po prostu napisałem co ja lubię czytać.
Oczywiście zgadzam się, że czytanie jest lepsze od nie czytania, ale ja oprócz tych wartości, o których napisałaś chce mieć dodatkową wartość z mojego czytania.
|

|

|
|