MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nowy serwis informacyjny w UK alternatywa dla lewicy?

« poprzednia strona

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 5 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2021-06-19 16:24:04 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2021-06-18 13:42:56, daavid napisał(a):
A czym się różni lewicowiec od lewaka?

Dla porządku, czym się różni lewicowiec od np. socjalisty, dajmy na to Józefa Piłsudskiego?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 18-06-2021 13:43 ]

Piłsudski był patriotą dla lewactwa patriotyzm= faszyzm.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2021-06-19 16:59:01 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

No właśnie poprzez powielanie rozmaitych stereotypów, to w mediach głównego nurtu czy głównego ścieku mamy sytuację, gdzie faszyzm, nazizm, nacjonalizm wrzuca się do wspólnego mianownika.
Ma się po prostu kojarzyć, jak najgorzej. Z obozami zagłady, z mordowaniem cywilów, z torturami, z terrorem. Ot, tyle wystarczy.
-----
W pełni zgadzam się z podsumowaniem krótkim @SweetLiar, że Piłsudski był patriotą przede wszystkim. Te wzmianki o socjalistycznych początkach działaności Józefa Piłsudskiego - jeszcze przed wybuchem IWW - nie mają nic wspólnego z polityką realizowaną w II Rzeczpospolitej, a zwłaszcza po maju 1926. Marszałek przywiązywał dużą wagę do stosunków z arystokracją, z ziemiaństwem, stąd choćby pamiętna wizyta w Nieświeżu Radziwiłłów w październiku tego samego roku.

Podobnie, jak patriotą był Generał Charles de Gaulle, który jest określany, jako nacjonalista. Tak właśnie Generał współtworzył V Republikę. Nacjonalista. Uważam, że kojarzenie tego przymiotu negatywnie, jest zupełnym nieporozumieniem.
Nacjonalizm jest cechę według mnie cenną, zgodną z wartościami republikańskimi, a więc przez to nie jest ... skrajny. Czy to umiejscawiając po prawej czy lewej stronie.

Tak naprawdę skrajnej prawicy po prostu w Europie nie ma - wyłączając 'kanapowe' grupy, stowarzyszenia konserwatywnych monarchistów itd.
Skrajna jest i była zawsze lewica. Czy to w wypadku komunizmu według Lenina i Stalina, czy narodowego-socjalizmu Hitlera. Myślę, że po zakończeniu IIWW, aby uniknąć nasuwających się podobieństw pomiędzy III Rzeszą a Sowietami (Aliantami) zaczęto pozycjonować nazizm i faszyzm po prawej stronie. A raz przypiętej i pielęgnowanej' łaty' czy 'mordy' prawicy trudno się pozbyć.
-----

Dodam, że dla mnie lewak to synonim bliski (jak dawniej mówiono) anarchisty. Lewak nie wyznaje spójnej doktryny, a raczej skupia się na negowaniu istniejących praw, zasad, wartości. Przeciwny wszelkiej tradycji, widzi świat pozbawiony norm społecznych - stąd blisko do epatowania hasłami LGBT (co w rzeczywistości przynosi szkodę osobom, które mają inne skłonności w sypialni), które wykoślawia do monstrum w postaci paradowania po ulicach z przyrodzeniem na wierzchu... . Neguje religie, cokolwiek co wyznacza sens życiu ludzi. Spokrewniony z hipisami i tworzonymi niegdyś komunami. W odróżnieniu od pierwszych, jest skłonny popierać przemoc i 'zadymy' - zwłaszcza dla celów medialnych. Dla doraźnej korzyści.

Dla mnie jest nie do sklasyfikowania, jako socjalista czy komunista z uwagi na choćby reżim komunizmu i partii 'wiodącej'. Nie mieści się też w ramach państw socjalistycznych, bo z zasady neguje wszelki porządek. Destruktor życia publicznego, który przeciwnikom przypina wszelkie możliwe epitety, głównie źle kojarzące się historycznie.

Częsty wybór wśród młodych ludzi, którzy w fazie tzw. młodzieńczego buntu szukają swojej drogi w życiu. Dostają prostą receptę, że wszystko trzeba zniszczyć i zbudować świat bez zasad i wartości.
Bardzo często lewak jest ubogi w wiedzę, którą stara się zastąpić hasłami, obrażaniem, krzykiem czy wreszcie przemocą.
Oj, taką teoryjkę stworzyłem. Jak widzę lewaka i dlaczego nie jest dla mnie socjalistą, ani komunistą :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 19-06-2021 17:27 ]

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #3 Ocena: 0

2021-09-26 15:55:15 (4 lata temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Chyba zanosi sie na krotki zywot tego medialnego przedsiewziecia.
Tworca, glowny organizator odchodzi z placzem.
Statystyki ogladalnosci - well...

"Neil, 72, who was the face of the right-wing channel for its launch in June, said his short stint at the company was “worse” than his experiences of being on IRA or jihadists’ hitlists."

https://www.thetimes.co.uk/article/gb-news-worse-than-being-on-ira-hitlist-says-andrew-neil-5tx6kh83j
A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: 0

2021-09-26 17:12:16 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-09-26 15:55:15, Zygmunt_Merytoryczny napisał(a):
Chyba zanosi sie na krotki zywot tego medialnego przedsiewziecia.
Tworca, glowny organizator odchodzi z placzem.
Statystyki ogladalnosci - well...

Wedlug Wikipedii, tworcami/zalozycielami byli Andrew Cole i Mark Schneider, glownym dyrektorem wykonawczym zostal Angelos Frangopoulos, itd. Andrew Neil byl przewodniczacym (a nie "glownym organizatorem i tworca";) i glownym prezenterem przy starcie, chociaz wycofal sie bodajze po jakichs dwoch tygodniach z tego co pamietam na "podladowanie baterii" bo zle znosil presje wrogich grup ktore na przyklad domagaly sie bojkotu GB News przez reklamodawcow zeby ich finansowo wykonczyc.
Na razie funkcjonuja bez Neila pomimo jego oficjalnego juz odejscia. Chyba Mercy Muroki kiedys w rozmowie wspomniala w studio ze czesc osob stara sie szykanowac ja w internecie za "zdrade rasy" na przyklad, ale na razie ciagna dalej.

Oby jak najdluzej.

A dlaczego myslisz ze ostateczne odejscie wiecznie nieobecnego Neila wlasnie tak zawazy na losie stacji?

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #5 Ocena: 0

2023-11-03 21:48:50 (2 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Cytat:

2021-06-17 11:22:26, admiralbibol napisał(a):

Co do GB news ... ciekawi mnie czy to zbuduje cos na wzor FOX w USA czy pojdzie w strone TV Republika w Polsce (ktore moim zdaniem przez swoja dramatyczna oprawe wizualna zaprzepascilo ogromna szanse).

Admiralbibol i jak oceniasz po dwoch latach?
"Curiosity killed the cat", they say.

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #6 Ocena: 0

2024-05-23 19:18:17 (rok temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Czy mi sie wydaje czy reklamy Polski w GBNews to jedyne reklamy jakiegos kraju u nich na chwile obecna?

Oczywiscie w reklamie nie zabraklo "you can go to Hel... To Hel beach, that is."
"Curiosity killed the cat", they say.

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #7 Ocena: 0

2024-05-24 08:37:24 (rok temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Cytat:

2023-11-03 21:48:50, CuriousCatAlive napisał(a):
Cytat:

2021-06-17 11:22:26, admiralbibol napisał(a):

Co do GB news ... ciekawi mnie czy to zbuduje cos na wzor FOX w USA czy pojdzie w strone TV Republika w Polsce (ktore moim zdaniem przez swoja dramatyczna oprawe wizualna zaprzepascilo ogromna szanse).

Admiralbibol i jak oceniasz po dwoch latach?

Dopiero zauwazylem Twoj wpis wiec przepraszam za wczesniejszy brak odpowiedzi.

Przede wszystkim GB news wciaz istnieje, a przy monopolu BBC i rownie zlewaczalych C4, gardjanow i innych to jednak spory sukces.
Ja ogolnie nie ogladam telewizji, ale radia w samochodzie juz slucham i naprawde polecam kazdemu wlaczyc GB news w radio, jest na DAB.

W UK nie na chyba wiekszego zapotrzebowania na programy dla "normalsow" bo brytanie trapia te same problemy ktore trapia reszte postepackich krain. Chec przypodobania sie ludziom alfabetu doszla do takiego stopnia ze od lewa do prawa wszyscy walcza o ich (ich zdaniem) 40% elektorat. Tutaj jest powszechny brak zgody na dozywocia i kare smierci (ktora to ma stanowic o wyzszosci nad reszta swiata). Wiec i rynek medialny na poglady zdroworozsadkowe jest niewielki.

O ile kojarze to nad wejsciem do BBC wciaz swieci przyrodzeniem dzielo Erica Gilla ktory gwalcil swoje corki i psa.
Jaki pan, taki kram.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #8 Ocena: 0

2024-06-12 18:32:55 (11 miesięcy temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Stosunkowo nowym serwisem info, o czym już informowałem wcześniej, chć może niektórzy zapomnieli, jest: https://thelightpaper.co.uk/

--
AQVA STRONGA
VITA LONGA
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia