Str 2 z 2 |
|
---|---|
Kanonier30 | Post #1 Ocena: 0 2020-12-19 11:59:42 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Trzymajmy się tego... Panie, Saracen (....)
|
tesstickle | Post #2 Ocena: 0 2020-12-19 12:08:53 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2020-12-18 09:44:59, Gwontownik napisał(a): .. Dla mnie to oni moga nawet kozą obsadzic tę rolę. .. Ciekawe podejście do dziedzictwa kulturowego ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2020-12-19 14:23:05 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2020-12-19 12:08:53, tesstickle napisał(a): Cytat: 2020-12-18 09:44:59, Gwontownik napisał(a): .. Dla mnie to oni moga nawet kozą obsadzic tę rolę. .. Ciekawe podejście do dziedzictwa kulturowego ![]() To nie moje dziedzictwo, stąd taka wypowiedź. W obronie swego dziedzictwa właśnie prezentuje ten przykład tak, jak to napisałem wcześniej. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Turefu | Post #4 Ocena: 0 2021-06-03 13:06:40 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Tytulowy serial wlasnie leci w telewizji. Mimo zastosowania marketingowego majstersztyku, ogladalnosc jest kiepska, recenzje jeszcze gorsze. Obejrzalam dwa odcinki, dzisiaj ostatni. Zupelnie mi sie nie podoba. To nie chodzi o kolor skory aktorki. Tu chodzi o caly scenariusz, dialogi. To miala bys her-story, pokazanie sytuacji z punktu widzenia Anny. Nie pokazuje.
|
admiralbibol | Post #5 Ocena: 0 2021-06-03 13:13:09 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Przeciez nikt nie zapytal sie jej jaki kolor skory ona deklaruje na potrzeby tego filmu.
Don't be a bigot ! Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
|
|
Kanonier30 | Post #6 Ocena: 0 2021-06-03 15:52:24 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Z historią można próbować różnych sztuk lub sztuczek, co akurat -jako nacja doświadczona przez Niemców i Sowietów - wiemy dość dobrze. Nie czuję współczucia do brytyjskiej widowni, która wyhodowała stacje telewizyjne, jak 5 - gdzie teraz mamy obraz czarnoskórej Anny Boleyn, co aż zniesmacza. Jest absurdem, który zmaterializował się na ekranie tv.
Podobne odczucia miałem, gdy oglądałem "Annę, królową Szkotów". Tam również w realia XVI wiecznych Wysp Brytyjskich wprowadzono czarnoskórych gentlemanów ze szpadkami u boku. Stąd film traci na wartości poznawczej, bo zakłamuje historię. Murzyni mogli być wówczas co najwyżej wyzwolonymi sługami, a nie arystokracją, że innych sfer nie wspomnę. Może taki przekaz podoba się czarnym w UK, bo biała publika raczej ma palpitacje. Przynajmniej ta część cokolwiek orientująca się w historii własnego kraju. Anna była postacią szczególną, przyczyniła się do zerwania Anglii z Rzymem (kościół anglikański) czy wreszcie urodziła Henrykowi - Elżbietę... co stało się też przyczynkiem do ścięcia królowej, która nie dała Tudorowi oczekiwanego dziedzica tronu. |
Turefu | Post #7 Ocena: 0 2021-06-03 17:06:04 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Czarni ludzie na dworze się zdarzali. Osoba odpowiedzialna za pościel i łoże , przygotowanie do spania, była czarna Hiszpanka. To była ważna funkcja , bo pościel była kosztowna a ze stanu loża , po spędzeniu w nim nocy przez królewska pare, można było wiele wywnioskować na temat kontynuacji dynastii. Film jest po prostu nudny. Nie ma tam niczego nowego, a obiecywano , ze będzie: her-story. Myślałam , ze może wreszcie zobaczę interpretacje , gdzie małżeństwo Georga i Jane Boleynow będzie przedstawione jako szczęśliwe ( jak było w rzeczywistości ). Ale nie. Powtarzanie mitu , ze Jane była złośnica , której zeznania pogrążyły Georga i Anne.
|
kalimera1959 | Post #8 Ocena: 0 2021-07-28 12:02:33 (4 lata temu) |
Z nami od: 14-10-2010 Skąd: Leeds |
Świetny serial. Znakomicie oddaje realia epoki. Anna Boleyn jako czarna feministka walcząca z męską białą supremacją, zagrana bardzo prawdziwie i brawurowo.
Niestety musiałem przerwać oglądanie w 31 minucie pierwszego odcinka. bo mnie kolana rozbolały od klęczenia. |
tesstickle | Post #9 Ocena: 0 2021-07-28 14:30:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-07-28 12:02:33, kalimera1959 napisał(a): Świetny serial. Znakomicie oddaje realia epoki. Anna Boleyn jako czarna feministka walcząca z męską białą supremacją, zagrana bardzo prawdziwie i brawurowo. .. Mógłbyś to jakoś oznaczyć/otagować a tak to ludzie mogliby pomyśleć że serio piszesz ![]() ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|