MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

TV licence - ponownie :)

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

clockwork_orang

Post #1 Ocena: 0

2013-10-10 14:52:54 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2013-10-10 13:17:34, Markywee napisał(a):
Ale tutaj zeby zrobic "cokolwiek" w celu ujawnienia adresu z ktorego sie "ogladalo tv przez internet", musza miec UZASADNIENIE, zeby z tym pojsc do operatora o ujawnienie danych, a czy "ogladanie tv" tym jest?

Jak tak by bylo, to policja nie miala by czasu sie podetrzec z kiblu..

strasznie teoretyczna sytuacja przez caly czas jest omawiana.... :-]

niejaki Snowden ujawnil ostatnio co innego... 8-)

nie rozumiesz jak dziala internet, prawda?

kazdy dostawca ma przydzielona pule numerow IP, ktora dzieli na poszczegolne miasta czy dzielnice, de facto dopoki nie wylaczy sie routera na sie ten sam numer IP (mimo, ze teoretycznie 'nie staly')

dostawca musi przechowywac dane od kilku miesiecy do kilku lat, a wiec kto, kiedy i gdzie...

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 10-10-2013 14:54 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Markywee

Post #2 Ocena: 0

2013-10-10 14:56:38 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 29-03-2013

Alez ja rozumiem.

Tutaj sie rozbija o droge jaka TV licence musi przebyc zeby dostac te dane.

dane teraz trzymaja chyba do 2 lat...

A czy trzymaja kto/kiedy/gdzie to inna bajka - trzymane sa okreslone dane, data, np polaczenie z okreslona strona, itd itp, nie pamietam juz. Zreszta, to policja musi wyjsc naprzod z danymi od wnioskodawcy (tv licence) do operatora (jakiegos tam).

Nie placenie abonamentu to nie terroryzm :-]

Nadal nijak to sie ma do egzekwowania oplat za TV... :)

[ Ostatnio edytowany przez: Markywee 10-10-2013 15:56 ]

Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #3 Ocena: 0

2013-10-10 16:04:01 (12 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2013-10-10 14:56:38, Markywee napisał(a):
Alez ja rozumiem.

Tutaj sie rozbija o droge jaka TV licence musi przebyc zeby dostac te dane.

dane teraz trzymaja chyba do 2 lat...

A czy trzymaja kto/kiedy/gdzie to inna bajka - trzymane sa okreslone dane, data, np polaczenie z okreslona strona, itd itp, nie pamietam juz. Zreszta, to policja musi wyjsc naprzod z danymi od wnioskodawcy (tv licence) do operatora (jakiegos tam).

Nie placenie abonamentu to nie terroryzm :-]

Nadal nijak to sie ma do egzekwowania oplat za TV... :)[edit]

to nie do konca tak... w Uk policja nie ma nic do tego i nie musi przyjmowac wniosku nawet, urzad ma odpowiednia 'wladze', by samemu wystapic do operatorow o dane pacjenta, a skad je ma? np. z censusu ostatniego lub od councilu, ktory automatycznie zawiadamia o zmianach na liscie placacych podatki czy uprawnionych do glosu...

ps. kupujac TV mozesz byc pewny, ze sklep poinformuje o zakupie urzadzenia 8-)

Do góry stronyOffline

Markywee

Post #4 Ocena: 0

2013-10-10 16:14:19 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

To ze informuje ze kupuje tv to jestem swiadom - przyszedl do mnie liscik z tv licence :)

Troche zagmatwales teraz

Mowa byla o IP'ie. Na jakiej podstawie "TV licence" ma okreslic dokladny adres sprawcy majac tylko jego IP? Na podstawie censusu?

Naprawde, nie wydaje im sie zeby tv licence bylo wladne o bezposrednie wystapienie o ujawnienie DANYCH OSOBOWYCH jakiegos klienta od operatora sieci. Od tego jest "policja", a raczej odpowiedni jej dzial.

To tak jakbys napisal ze bbc moze napisac do np virgin (operatora sieci) o udostepnienie danych osoby ktora glupio skomentowala artyql na ich stronie. Moze bezposrednio wystapic o te dane to prawda. Ale virgin nie ma zadnego obowiazku tych danych ujawnic, na podstawie takeij prosby - oni maja te dane osobowe chronic.
Co innego jakby o te dane wystapila policja...
Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2013-10-10 16:33:36 (12 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2013-10-10 16:14:19, Markywee napisał(a):
To tak jakbys napisal ze bbc moze napisac do np virgin (operatora sieci) o udostepnienie danych osoby ktora glupio skomentowala artyql na ich stronie. Moze bezposrednio wystapic o te dane to prawda. Ale virgin nie ma zadnego obowiazku tych danych ujawnic, na podstawie takeij prosby - oni maja te dane osobowe chronic.
Co innego jakby o te dane wystapila policja...

heh, to na jakiej podstawie w Polsce Poczta Polska i US kontroluja domy i podatnikow pod katem oplaty audio-wizualnej? 8-)

do kogo (jakiego operatora) nalezy IP mozna sprawdzic na whois, a potem draga prosta...

ps. wystarczy zglosic abuse jako moderatar/administrator/wlascieciel strony/forum/bloga i dostajesz wszelkie dane ;-)

Do góry stronyOffline

Markywee

Post #6 Ocena: 0

2013-10-10 16:43:23 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

pod prostym katem kontroluja - jest gospodarstwo domowe, ktore nie placi - nalezy zrobic wlot/wyslac liscik. W polsce jest troche inaczej to rozwiazane, tam sie placi za posiadanie odbiornika.

Co do IP'a whois tylko wskaze operatora nic wiecej. Operator nie ma prawa ujawniac danych osobowych osobom 3cim bez wyraznego "nakazu" prok/policji.

Jezeli to zrobia, musza sie liczyc z kosztami - sprawy sadowe itd itp.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2013-10-10 19:00:41 (12 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2013-10-10 16:43:23, Markywee napisał(a):
pod prostym katem kontroluja - jest gospodarstwo domowe, ktore nie placi - nalezy zrobic wlot/wyslac liscik. W polsce jest troche inaczej to rozwiazane, tam sie placi za posiadanie odbiornika.

jasne... biorac pod uwage brak 'meldunku' i duza mobilnosc wynajmujacych, to ma to rownie duzy sens, co kilogram cegly w proszku... 8-)

Do góry stronyOffline

Markywee

Post #8 Ocena: 0

2013-10-10 19:32:03 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1998/29/contents

data protection act

co do polandii, tam to kontroluje poczta.

A poczta raczej ma wszystkie adresy = jest w stanie powiedziec ze jest jakies gospodarstwo, nie placace abonamentu. Wysyla sie kienta/liscik z zapytaniem "czemu"...

dla-abonentow-i-konsumentow/abonament

Cytat:
Opłaty abonamentowe pobiera się za używanie odbiorników radiowych i telewizyjnych w celu umożliwienia realizacji misji publicznej przez jednostki publicznej radiofonii i telewizji.

Rejestracji odbiorników radiowych i telewizyjnych dokonuje się w urzędach pocztowych w ciągu 14 dni od dnia wejścia w ich posiadanie.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,