MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski film nominowany do Oscara

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Vivienne

Post #1 Ocena: 0

2012-01-24 22:06:10 (13 lat temu)

Vivienne

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Film Agnieszki Holland "W ciemnosci" jest jedna z produkcji, ktora bedzie walczyla o te statuetke.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2012-01-24 22:24:53 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2012-01-24 22:06:10, Vivienne napisał(a):
Film Agnieszki Holland "W ciemnosci" jest jedna z produkcji, ktora bedzie walczyla o te statuetke.

Bardzo jestem ciekawa tego filmu. Z zainteresowaniem sledzilam zwiastuny i ufam ,ze uda sie go obejrzec.Poprzednie jej produkcje wywarly na mnie rowniez wrazenie.Jedna z ulubionych to film : Europa Europa.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #3 Ocena: 0

2012-01-24 22:31:06 (13 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Wiedzialas ze A.Holland byla tez aktorka-"Przesluchanie"?www.filmweb.pl/person/Agnieszka+Holland-241
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2012-01-24 22:38:48 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2012-01-24 22:31:06, keramczak napisał(a):
Wiedzialas ze A.Holland byla tez aktorka-"Przesluchanie"?www.filmweb.pl/person/Agnieszka+Holland-241

Pytanie do kogo? ;-)

Odpowiadam w swoim imieniu -nie wiedzialam .
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #5 Ocena: 0

2012-01-24 22:56:50 (13 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Mialo byc "wiedzieliscie"ale jakos tak mi sie palec obsunal:-]:-]:-]
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Kasia_red

Post #6 Ocena: 0

2012-01-25 10:04:12 (13 lat temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Tutaj materiał na temat filmu z Dziennika Metro oraz zwiastun.

Oglądałam "W ciemności" i bardzo się cieszę z nominacji tego filmu do Oscara. Temat getta żydowskiego był poruszany w wielu filmach, ten się wyróżnia:
- dotyczy Lwowa
- akcja dzieje się głównie w miejskich kanałach, jest bardzo klaustrofobicznie
- bohaterowie mówią specyficznym językiem - zaciągając. Brzmi to wiarygodnie, nie jest to sztuczne naciąganie, jak czasami można słyszeć na filmach. IMHO - to ogromny plus

Ponadto ważne jak dla mnie
- fenomenalna gra Roberta Więckiewicza, zagrał po prostu genialnie. To bohater skonstruowany w sposób niejednoznaczny moralnie - drobny złodziejaszek i cwaniaczek, który w obliczu ratowania życia Żydom też nie ma jednego zdania, waha się i widz do końca nie wie, jakie będą jego wybory. Więckiewicz idealnie odgrywa w każdym ruchu swojego ciała, a zwłaszcza w mimice te wahania oraz lęk, który non stop mu towarzyszy. Jest w filmie taka scena, jak schodzi do kanałów z policjantem i każdy krok to dla niego nadludzki wysiłek, wszystko w nim krzyczy.
- do tego Kingra Preis, która jak zawsze zagrała wybitnie. To podstać drugoplanowa, żona głównego bohatera.
- świetna scenografia i zdjęcia - cały film utrzymany konsekwentnie w ponurej tonacji - szare ulice, ciemne kanały, zawsze mrok, mgła, roztapiający się śnieg lub ogromne błoto. Dopiero w ostatniej scenie słońce.
- zaskoczyły mnie sceny erotyczne, których jak na film o takiej tematyce jest sporo. Świetnie zagrane, oddające pierwotną naturę, zezwierzęcenie itp.

Generalnie w skali od 1 do 10 dostaje u mnie 9-10.

Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kawainka

Post #7 Ocena: 0

2012-01-25 10:10:39 (13 lat temu)

kawainka

Kobieta

Z nami od: 17-06-2011

Ja przeczytalam ksiazke ale nie bardzo ,mnie zachwycila ,bo juz po kilku przeczytanych stronach wiedzialam jak skonczy sie ta historis.
Widzialam zwiastuny filmu i zapowiada sie ciekawiej,zobaczymy.
Ta...Ta.... W tak pieknych okolicznosciach przyrody

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,