|
|
---|---|
Vivienne | Post #1 Ocena: 0 2012-01-24 22:06:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Film Agnieszki Holland "W ciemnosci" jest jedna z produkcji, ktora bedzie walczyla o te statuetke.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2012-01-24 22:24:53 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-01-24 22:06:10, Vivienne napisał(a): Film Agnieszki Holland "W ciemnosci" jest jedna z produkcji, ktora bedzie walczyla o te statuetke. Bardzo jestem ciekawa tego filmu. Z zainteresowaniem sledzilam zwiastuny i ufam ,ze uda sie go obejrzec.Poprzednie jej produkcje wywarly na mnie rowniez wrazenie.Jedna z ulubionych to film : Europa Europa. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
keramczak | Post #3 Ocena: 0 2012-01-24 22:31:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Wiedzialas ze A.Holland byla tez aktorka-"Przesluchanie"?www.filmweb.pl/person/Agnieszka+Holland-241
#MajsterNaStulecie
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2012-01-24 22:38:48 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-01-24 22:31:06, keramczak napisał(a): Wiedzialas ze A.Holland byla tez aktorka-"Przesluchanie"?www.filmweb.pl/person/Agnieszka+Holland-241 Pytanie do kogo? ![]() Odpowiadam w swoim imieniu -nie wiedzialam . Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
keramczak | Post #5 Ocena: 0 2012-01-24 22:56:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Mialo byc "wiedzieliscie"ale jakos tak mi sie palec obsunal
![]() ![]() ![]() #MajsterNaStulecie
|
|
|
Kasia_red | Post #6 Ocena: 0 2012-01-25 10:04:12 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Tutaj materiał na temat filmu z Dziennika Metro oraz zwiastun.
Oglądałam "W ciemności" i bardzo się cieszę z nominacji tego filmu do Oscara. Temat getta żydowskiego był poruszany w wielu filmach, ten się wyróżnia: - dotyczy Lwowa - akcja dzieje się głównie w miejskich kanałach, jest bardzo klaustrofobicznie - bohaterowie mówią specyficznym językiem - zaciągając. Brzmi to wiarygodnie, nie jest to sztuczne naciąganie, jak czasami można słyszeć na filmach. IMHO - to ogromny plus Ponadto ważne jak dla mnie - fenomenalna gra Roberta Więckiewicza, zagrał po prostu genialnie. To bohater skonstruowany w sposób niejednoznaczny moralnie - drobny złodziejaszek i cwaniaczek, który w obliczu ratowania życia Żydom też nie ma jednego zdania, waha się i widz do końca nie wie, jakie będą jego wybory. Więckiewicz idealnie odgrywa w każdym ruchu swojego ciała, a zwłaszcza w mimice te wahania oraz lęk, który non stop mu towarzyszy. Jest w filmie taka scena, jak schodzi do kanałów z policjantem i każdy krok to dla niego nadludzki wysiłek, wszystko w nim krzyczy. - do tego Kingra Preis, która jak zawsze zagrała wybitnie. To podstać drugoplanowa, żona głównego bohatera. - świetna scenografia i zdjęcia - cały film utrzymany konsekwentnie w ponurej tonacji - szare ulice, ciemne kanały, zawsze mrok, mgła, roztapiający się śnieg lub ogromne błoto. Dopiero w ostatniej scenie słońce. - zaskoczyły mnie sceny erotyczne, których jak na film o takiej tematyce jest sporo. Świetnie zagrane, oddające pierwotną naturę, zezwierzęcenie itp. Generalnie w skali od 1 do 10 dostaje u mnie 9-10. Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
kawainka | Post #7 Ocena: 0 2012-01-25 10:10:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2011 Skąd: z wichrowych wzgorz |
Ja przeczytalam ksiazke ale nie bardzo ,mnie zachwycila ,bo juz po kilku przeczytanych stronach wiedzialam jak skonczy sie ta historis.
Widzialam zwiastuny filmu i zapowiada sie ciekawiej,zobaczymy. Ta...Ta....
W tak pieknych okolicznosciach przyrody
|
|