MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Restrykcje wieku na ksiazkach

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ciesza

Post #1 Ocena: 0

2011-09-21 21:17:06 (14 lat temu)

ciesza

Kobieta

Z nami od: 29-08-2007

Ostatnio zakupilam ksiazki dla mojego malego, kierowalam sie wygladem okladki, wielkoscia czcionki i struktura owych.
Znawca ksiazek dla dzieci nie jestem, zwlaszcza jesli chodzi o te wydane na przelomie ostatnich 10 lat.

Maly ma 9 lat i pochlania ich naprawde ogromne ilosci, lecimy calymi seriami.

Wracajac do zakupu byly to ksiazki Darrena Shana, saga o wampirach; moja uwage zwrocily zdjecia okladek innych ksiazek tego autora - byly ze tak sie wyraze straszne.

A teraz do senda sprawy, czy zastanawialiscie sie kiedys dlaczego ksiazki nie maja znaczkow z wiekiem na okladce?
Bo ja zaczelam sie nad tym zastanawiac.
Film na ten przyklad Ps. I love you ma rating 12, a ksiazke moze przeczytac kazdy.

Moze i jestem przewrazliwiona, ale nie chcialabym, zeby moje dziecko mialo koszmary w nocy, lub dowiadywalo sie o roznych rzeczach duzo wczesniej niz powinien.

Nie usmiecha mi sie takze czytanie kazdej ksiazki zanim dam mu ja do reki. Jakies porady jak rozwiazac ten problem?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2011-09-21 21:45:11 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Moze dlatego, ze czytanie ksiazki wymaga pewnego wysilku umyslowego, a gapienie sie w ekran juz nie wiaze sie z takim poswieceniem. Wystepuje pewna naturalna selekcja, sposob przekazu w ksiazkach tez rozni sie od filmu, jak sama zauwazylas, roznica w czcionce, nawet, sposobie opisu, bardziej dorosla zniecheci dziecko zanim dotrwa do mniej stosownych epizodow.
Ada

Do góry stronyOffline

NikolaTesla

Post #3 Ocena: 0

2011-09-21 21:45:47 (14 lat temu)

NikolaTesla

Mężczyzna

Z nami od: 01-07-2011

Jeśli żeczywiscie czyta tyle, ile piszesz, to 'opowiesci o wampirach' nie sa dla niego takie straszne.

Książka to inne medium niż film. Łatwiej jest obejrzec krótki nudny film, niż przeczytac książkę, która +/- w tym samym stopniu nie interesuje. Dlatego książkę "może przeczytać każdy" ale nie każdy to robi.

Cytat:
(...)lub dowiadywalo sie o różnych rzeczach duzo wczesniej niz powinien.

Ma 9 lat i duzo czyta. Zastanawiam się, czego takiego może jeszcze nie wiedzieć.
`
---------------

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2011-09-21 21:52:51 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Akurat bodajze w Waterstones jest podzial wiekowy ksiazek dla dzieci, kilka raz widzialam tez na okladce oznaczenia wiekowe, np. 6+.

Do góry stronyOffline

ciesza

Post #5 Ocena: 0

2011-09-21 21:58:53 (14 lat temu)

ciesza

Kobieta

Rzeczywiscie ksiazki zbyt dorosle zapewne znudzilyby go po kilku stronach.

O czym nie wie? O wielu rzeczach, np nigdy nie widzial, ani nie czytal o scenach morderstw, o potworach z gornej polki, o okrucienstwie, znecaniu sie itp i jak dlugo jest to mozliwe chcialabym mu oszczedzic takich informacji.

Rzeczywiscie w Waterstones maja "age interest" dzieki Karjo.

[ Ostatnio edytowany przez: ciesza 21-09-2011 22:03 ]

Do góry stronyOffline

aga1512

Post #6 Ocena: 0

2011-09-21 22:07:00 (14 lat temu)

aga1512

Kobieta

Z nami od: 18-01-2010

Nie trzeba czytac calej ksiazki,wystarczy przeczytac ze dwie recenzje przed zakupem.

Do góry stronyOffline

NikolaTesla

Post #7 Ocena: 0

2011-09-21 22:10:15 (14 lat temu)

NikolaTesla

Mężczyzna

Z nami od: 01-07-2011

Cytat:

2011-09-21 21:58:53, ciesza napisał(a):
Rzeczywiscie ksiazki zbyt dorosle zapewne znudzilyby go po kilku stronach.

O czym nie wie? O wielu rzeczach, np nigdy nie widzial, ani nie czytal o scenach morderstw, o potworach z gornej polki, o okrucienstwie, znecaniu sie itp i jak dlugo jest to mozliwe chcialabym mu oszczedzic takich informacji.

Nie ma sensu wychowywanie drugiego buddy. Czytanie książek to samoregulujący się proces. Sam zacząłem czytać w wieku 4, a gdy miałem tyle lat co on, to po cichu śmiałem sie z marudzenia nauczycielek w szkole, jakie to znowu książki noszę w plecaku :)

Swoboda wyboru w tym wypadku nie szkodzi, daj mu jej trochę.
---------------

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2011-09-21 22:14:46 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

W wieku 9 lat czytalam normalne kryminaly dla doroslych i nie zwichrowalo mnie to jakos specjalnie, ani nie mialam koszmarow.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ciesza

Post #9 Ocena: 0

2011-09-21 22:19:10 (14 lat temu)

ciesza

Kobieta

Poddaje sie. Macie racje.
Przewrazliwiona mamuska ze mnie.
Niech czyta, a ja sie wycofuje z kupowania mu ksiazek - niech sam sobie wybiera :-]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2011-09-21 22:32:17 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie tak do konca, ja pamietam, ze kiedys w dziecinstwie byly ksiazki ktore troche mnie przestraszyly, a troche poduczyly rzeczy na ktore pewnie jeszcze nie bylam na tyle "dorosla", takze zainteresowanie, doradzanie i monitorowanie jest jak najbardziej wskazane. Dodatkowo wtorzy taka wiez miedzy wami, wspolne zainteresowanie.

Ada

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,