|
---|---|
ciesza | Post #1 Ocena: 0 2011-09-21 21:17:06 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: MANCHESTER |
Ostatnio zakupilam ksiazki dla mojego malego, kierowalam sie wygladem okladki, wielkoscia czcionki i struktura owych.
Znawca ksiazek dla dzieci nie jestem, zwlaszcza jesli chodzi o te wydane na przelomie ostatnich 10 lat. Maly ma 9 lat i pochlania ich naprawde ogromne ilosci, lecimy calymi seriami. Wracajac do zakupu byly to ksiazki Darrena Shana, saga o wampirach; moja uwage zwrocily zdjecia okladek innych ksiazek tego autora - byly ze tak sie wyraze straszne. A teraz do senda sprawy, czy zastanawialiscie sie kiedys dlaczego ksiazki nie maja znaczkow z wiekiem na okladce? Bo ja zaczelam sie nad tym zastanawiac. Film na ten przyklad Ps. I love you ma rating 12, a ksiazke moze przeczytac kazdy. Moze i jestem przewrazliwiona, ale nie chcialabym, zeby moje dziecko mialo koszmary w nocy, lub dowiadywalo sie o roznych rzeczach duzo wczesniej niz powinien. Nie usmiecha mi sie takze czytanie kazdej ksiazki zanim dam mu ja do reki. Jakies porady jak rozwiazac ten problem? |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2011-09-21 21:45:11 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Moze dlatego, ze czytanie ksiazki wymaga pewnego wysilku umyslowego, a gapienie sie w ekran juz nie wiaze sie z takim poswieceniem. Wystepuje pewna naturalna selekcja, sposob przekazu w ksiazkach tez rozni sie od filmu, jak sama zauwazylas, roznica w czcionce, nawet, sposobie opisu, bardziej dorosla zniecheci dziecko zanim dotrwa do mniej stosownych epizodow.
Ada
|
NikolaTesla | Post #3 Ocena: 0 2011-09-21 21:45:47 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2011 Skąd: Mamucium, Britannia |
Jeśli żeczywiscie czyta tyle, ile piszesz, to 'opowiesci o wampirach' nie sa dla niego takie straszne.
Książka to inne medium niż film. Łatwiej jest obejrzec krótki nudny film, niż przeczytac książkę, która +/- w tym samym stopniu nie interesuje. Dlatego książkę "może przeczytać każdy" ale nie każdy to robi. Cytat: (...)lub dowiadywalo sie o różnych rzeczach duzo wczesniej niz powinien.
Ma 9 lat i duzo czyta. Zastanawiam się, czego takiego może jeszcze nie wiedzieć. ` ---------------
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2011-09-21 21:52:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Akurat bodajze w Waterstones jest podzial wiekowy ksiazek dla dzieci, kilka raz widzialam tez na okladce oznaczenia wiekowe, np. 6+.
|
ciesza | Post #5 Ocena: 0 2011-09-21 21:58:53 (14 lat temu) |
Rzeczywiscie ksiazki zbyt dorosle zapewne znudzilyby go po kilku stronach.
O czym nie wie? O wielu rzeczach, np nigdy nie widzial, ani nie czytal o scenach morderstw, o potworach z gornej polki, o okrucienstwie, znecaniu sie itp i jak dlugo jest to mozliwe chcialabym mu oszczedzic takich informacji. Rzeczywiscie w Waterstones maja "age interest" dzieki Karjo. [ Ostatnio edytowany przez: ciesza 21-09-2011 22:03 ] |
|
|
aga1512 | Post #6 Ocena: 0 2011-09-21 22:07:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-01-2010 Skąd: United Kingdom |
Nie trzeba czytac calej ksiazki,wystarczy przeczytac ze dwie recenzje przed zakupem.
|
NikolaTesla | Post #7 Ocena: 0 2011-09-21 22:10:15 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2011 Skąd: Mamucium, Britannia |
Cytat: 2011-09-21 21:58:53, ciesza napisał(a): Rzeczywiscie ksiazki zbyt dorosle zapewne znudzilyby go po kilku stronach. O czym nie wie? O wielu rzeczach, np nigdy nie widzial, ani nie czytal o scenach morderstw, o potworach z gornej polki, o okrucienstwie, znecaniu sie itp i jak dlugo jest to mozliwe chcialabym mu oszczedzic takich informacji. Nie ma sensu wychowywanie drugiego buddy. Czytanie książek to samoregulujący się proces. Sam zacząłem czytać w wieku 4, a gdy miałem tyle lat co on, to po cichu śmiałem sie z marudzenia nauczycielek w szkole, jakie to znowu książki noszę w plecaku ![]() Swoboda wyboru w tym wypadku nie szkodzi, daj mu jej trochę. ---------------
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2011-09-21 22:14:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
W wieku 9 lat czytalam normalne kryminaly dla doroslych i nie zwichrowalo mnie to jakos specjalnie, ani nie mialam koszmarow.
Carpe diem.
|
ciesza | Post #9 Ocena: 0 2011-09-21 22:19:10 (14 lat temu) |
Poddaje sie. Macie racje.
Przewrazliwiona mamuska ze mnie. Niech czyta, a ja sie wycofuje z kupowania mu ksiazek - niech sam sobie wybiera ![]() |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2011-09-21 22:32:17 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie tak do konca, ja pamietam, ze kiedys w dziecinstwie byly ksiazki ktore troche mnie przestraszyly, a troche poduczyly rzeczy na ktore pewnie jeszcze nie bylam na tyle "dorosla", takze zainteresowanie, doradzanie i monitorowanie jest jak najbardziej wskazane. Dodatkowo wtorzy taka wiez miedzy wami, wspolne zainteresowanie.
Ada
|