Str 43 z 46 |
|
---|---|
cyganka35 | Post #1 Ocena: 0 2019-10-08 11:32:02 (6 lat temu) |
Z nami od: 13-06-2019 Skąd: Kraina Marzeń |
Tomasz Olszewski - Zza ciemnych szyb...
Znam taki bar, na poboczu mlecznej drogi, często w nim tłok, lecz ty nigdy nie zachodzisz - - mówisz, że smród i ci ludzie nie z tej ziemi... bywa i tak, ale tego przecież nie wiesz. Zza ciemnych szyb oglądasz świat, wstajesz, gdy inni kładą się spać, porywa cię luksusu wir... A tak naprawdę nie masz nic. Żarówki blask małe słońce dla leniwych na ladzie barszcz co smakuje Ukrainą Tutaj menu nie zależy od ustroju A przecież ty ponad równość stawiasz wolność Zza ciemnych szyb oglądasz świat... Kobieta ma całe życie w paru torbach pod ścianą żur siorbie jakiś Wernyhora Dzieciaki co niejednemu litość skradły mijasz ten bar pewnie jadłeś Zza ciemnych szyb oglądasz świat... |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2019-10-08 12:11:21 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Małe psy Dopadały mnie po drodze Każdy z nich Chciał dla siebie urwać kęs Choć czasami Miałem tego dosyć Trzeba było się tą drogą wlec Masz do skrzydeł przywiązaną złotą rybę Jeśli ty odfruniesz Serce jej przestanie bić Słuchaj, ptaku, W klatce nie jest ci najgorzej Źle jest wtedy, Kiedy nie chce się już żyć Gdy pukałem Zamykano wszystkie bramy Gdy waliłem Ryglowano wszystkie drzwi I mówili Nie powinien między nami Nie powinien między nami Taki człowiek żyć Masz do skrzydeł przywiązaną złotą rybę Jeśli ty odfruniesz Serce jej przestanie bić Słuchaj, ptaku, W klatce nie jest ci najgorzej Źle jest wtedy, Kiedy nie chce się już żyć Wiele razy Dopadałem bramy piekieł I niebieskie Mnie kusiły często drzwi W głowie pustka, Wszystko dawno się skończyło Puste miejsca, Pozostały tylko sny Masz do skrzydeł… Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2019-10-09 18:47:22 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Wieki tej grupy nie słyszałam. Ten wiersz najbardziej lubię w ich wykonaniu. Jakość średnia, ale mam do tego wykonania wielki sentyment
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2019-10-11 07:14:25 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
cyganka35 | Post #5 Ocena: 0 2019-10-12 15:25:37 (6 lat temu) |
Akurat - Do prostego człowieka...
Do prostego człowieka... Gdy do murów klajstrem świeżym przylepiać zaczną obwieszczenia, gdy do ludności, do żołnierzy na alarm czarny druk uderzy i byle drab, i byle szczeniak w odwieczne kłamstwo ich uwierzy, że trzeba iść i z armat walić, mordować, grabić, truć i palić gdy zaczną na tysiączną modłę ojczyznę szarpać deklinacją i łudzić kolorowym godłem, i judzić historyczną racją o piędzi, chwale i rubieży o ojcach, dziadach i sztandarach o bohaterach i ofiarach o bohaterach i ofiarach Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin pobłogosławić twój karabin, bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba, że za ojczyznę bić się trzeba Kiedy rozścierwi się, rozchami wrzask liter z pierwszych stron dzienników a stado dzikich bab kwiatami obrzucać zacznie żołnierzyków O przyjacielu nieuczony mój bliźni z tej czy innej ziemi wiedz, że na trwogę biją w dzwony króle z panami brzuchatemi Wiedz, że to bujda, granda zwykła, gdy ci wołają "broń na ramię" że im gdzieś nafta z ziemi sikła i obrodziła dolarami że coś im w bankach nie sztymuje, że gdzieś zwęszyli kasy pełne lub upatrzyły tłuste szuje cło jakieś grubsze na bawełnę Rżnij karabinem w bruk ulicy Twoja jest krew, a ich jest nafta I od stolicy do stolicy Zawołaj, broniąc swej krwawicy "Bujać to my, panowie szlachta!" O przyjacielu nieuczony mój bliźni z tej czy innej ziemi wiedz, że na trwogę biją w dzwony króle z panami brzuchatemi Wiedz, że to bujda, granda zwykła, gdy ci wołają "broń na ramię" że im gdzieś nafta z ziemi sikła i obrodziła dolarami że coś im w bankach nie sztymuje, że gdzieś zwęszyli kasy pełne lub upatrzyły tłuste szuje cło jakieś grubsze na bawełnę Rżnij karabinem w bruk ulicy Twoja jest krew, a ich jest nafta I od stolicy do stolicy Zawołaj, broniąc swej krwawicy "Bujać to my, panowie szlachta!" Julian Tuwim |
|
|
cyganka35 | Post #6 Ocena: 0 2019-10-18 14:57:16 (6 lat temu) |
To dla Ciebie Marcinie, bo nie ma Cię już z nami...
Marcin Różycki - Kiedy Cię nie ma... Kiedy cię nie ma Księżycowy tworzy się poemat Ocean kwiatów falą duszę spienia Zmienia się świat Bo gdy cię nie ma Piekący ból ratuje myśl od zapomnienia A drżenie ust podobne jest do liści drżenia Zmieniam się ja Jak tęsknoty ból Raną w oku sól Jak okrutny cios słowem zadany Słyszę głos we mgle Płaczem dławi się Jakby wrócić chce Jednak nie... Kiedy cię nie ma Księżycowy tworzy się poemat Ocean kwiatów falą duszę spienia Zmienia się świat Bo gdy cię nie ma Piekący ból ratuje myśl od zapomnienia I drżenie ust podobne jest do liści drżenia Zmieniam się ja Zmieniam się ja... słowa Marcin Różycki [ Ostatnio edytowany przez: cyganka35 18-10-2019 15:01 ] |
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2019-10-18 17:12:46 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2019-10-20 17:04:14 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2019-10-22 18:50:52 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2019-10-25 15:11:05 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
|