MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Domowe centra MMedialne?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2010-09-04 22:03:13 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Oczywiscie zwykły komputer może pełnić taką role ale jego wadą jest zazwyczaj nieporęczność, brak odpowiedniego oprogramowania, "szumowatość" po prostu hałasuje.

Istnienie bardzo wiele urządzę i rozwiązań które potrafią zapisywać nasze ulubione pliki, zdjecia, filmy, muzykę itd, by gdy tylko zechcemy szybko po nie sięgnąć.
potrafią zgrywać zawartość płyt CD, DVD, BR i archiwizować na dyskach.

Zapisują filmy np z dekoderów, działają jako dyski zewnętrzne, sieciowe. wysyłają obraz na TV w HD a dźwięk wysokiej jakości do wzmacniaczy, kina domowego, amplitunerów.

ciekawi mnie jakie wy macie rozwiązania?
co byście teraz wybrali, czego wam brakuje itd
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Matej11

Post #2 Ocena: 0

2010-09-04 23:38:56 (15 lat temu)

Matej11

Mężczyzna

Z nami od: 07-03-2007

Witam
podepnę się do tematu gdyż ...
bawiłem się ostatnio w sklepie ipode-m i bardzo spodobała mi się ta zabawka, gdyby tam jeszcze było wyjście usb to byłbym skłonny wydać te 420F ktoś użytkuje takie cudo i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami?
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2010-09-05 00:47:58 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

hm,
myśląc o centrum MM miałem na myśli coś bardziej zaawansowanego, niż odtwarzanie muzyki, czy filmów niskiej jakości.

np Dune BD Prime 3.0, Manta HDD1000; czy może Popcorn Hour C200.

Firma HDI Dune poinformowała o wypuszczeniu na rynek nowej serii playerów. Jest to topowy model Dune HD Max oraz sześć różnie wyposażonych (w zależności od potrzeb użytkownika) modeli Dune HD Smart (B1, D1, H1, BE Extension, HE Extension, ME Extension)

Dune Max to urządzenie, do którego śmieją się me oczy: zbudowany jest na Sigma Designs SMP8642, ma czytnik Blu-Ray, obsluguje BD-Live, ma trzy USB (jedno z przodu razem z czytnikiem kart), jest rack na HDD, w pełni obsługuje Dolby True HD i DTS HD Master Audio, obsługuje tunery TV po USB (z możliwością nagrywania), można korzystać z IPTV, ma wbudowaną przeglądarkę internetową, jest BitTorrent, funkcje NAS, radio internetowe... Dodali jeszcze do menu grafikę HD z możliwoscią modyfikacji przez użytkowników. Producent pomyślał też - dwa sloty - o możliwości użycia wewnętrznych kart DVB-T, DVB-S, DVB-C...

Oczywiście nie obeszło się bez niedoróbek - nie ma USB device ani eSATA. Ale jest coś, co nazwano "Dedicated bus connector (I2C) (for future connecting external devices" - cokolwiek miałoby to znaczyć. I2C to dość stary standard dwukierunkowej magistrali, ale ponoć wraca do łask w urządzeniach audio-wideo.

Zabawka kosztuje 500 dolarów lub 500 euro, więc za "zielone" warto ją kupić. Zaczynam się poważnie nad tym zastanawiać...

Zresztą poczytajcie i pooglądajcie sami: Full HD Players ť HDI Dune
layers" target="_blank">http://dune-hd.com/index.php?do=players
Wersje Smart mają budowę modularną, można je wyposażyć według życzenia, kosztują w wersji "czystej" 255 dolarów. Plusem jest, iż mają USB slave i eSATA.

Do góry stronyOffline

koniokrad

Post #4 Ocena: 0

2010-09-05 00:56:14 (15 lat temu)

koniokrad

Mężczyzna

Z nami od: 28-04-2010

krak, od czegoś trzeba zacząć :-], a soją droga ipod za 420 f to musi być wypasione cacko :-]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2010-09-05 00:59:09 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

na pewno ma wypasione logo :))))))))

"Popcorn Hour C200 to pierwsze urządzenie z serii odtwarzaczy NMT wykorzystujące najnowszy procesor Sigma Designs SMP8643 (667MHz).
Urządzenie posiada wszelkie cechy i możliwości znane z dotychczasowych odtwarzaczy NMT, rozszerzone o nowe funkcje, związane głównie z zastosowaniem nowego procesora.
C200 jest urządzeniem BluRay Ready, posiada opcję instalacji czytnika płyty BluRay. Karta sieciowa pracuje w standardzie 1Gbit. Nowy procesor sprzętowo wspomaga wyświetlanie plików JPG. W obudowie zamontowano duży, wielolinowy wyświetlacz. Podświetlany pilot działa w paśmie radiowym.
Odtwarzacz ma polskie menu, obsługuje polskie znaki w nazwach plików oraz napisach do filmów."

więcej TUTAJ

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #6 Ocena: 0

2010-09-05 07:13:10 (15 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

ja bym sie nie pchal w te 'centra', bo:
1. tak naprawde nic nie maja,
2. jednorazowego uzytku - ciezko cos dolozyc czy wymienic,
3. sa tansze zabawki a znacznie lepiej wyposazone :-D

obecnie dosc mocno sie rozwija tzw. HTPC, czyli domowe centrum rozrywki w obudowie wielkosci odtwarzacza dvd, np. reviews.cnet.co.uk/desktops/dino-pc-mini-carnivore-htpc-review-50000198/ lub forum.pclab.pl/topic/455010-Obudowy-maniaka-ITX-mATX-SFF-itp-itd/page__view__findpost__p__6415507 - jak widzisz to ostatnie jest niewiele wieksze od pudelka procesora 8-)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 05-09-2010 07:15 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2010-09-05 14:53:17 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

dość interesujące to co zapodałeś :)
co do wielkości to aż tak, akurat ma drugorzędne znaczenie jeżeli będzie w stylu sprzętu.
i tak mam amplituner co waży 35kg więc wszytko wygląda jak zabawki :)))

Ten pierwszy DINO widzę też ma tylko DVD choć obiecują rozbódowe do BR, ale niestety umozliwia montaż tylko małego dysku, a te sa znacznie drozsze a 2TB w tych czasach dla filmów HD i zdjęć RAW oraz muzyki w formacie FAC to wcale nie za dużo :> u mnie zbliża się że dyski 2TB i 1TB zaczynają się zapełniać a do tego w kompie 5TB też trzeszczy mimo że ograniczam już zgrywanie i obróbkę filmów i na razie leżą na kasetach.

W sumie bardzo dużo pozytywów, słyszę o popcornie, choć ma jedne minus, podobno z reakcją na prośby userów jest do kitu, i bardzo olewacko są traktowani, znaczy pozostają bez odpowiedzi i pomocy.

Automatycznie pobiera aktualne kodeki z sieci, możliwość pobierania programów i filmów onlain.

Można zamontować dowolny dysk oraz BR.
łączność przez kabel oraz bezprzewodowo.

Zasadniczo wiele z tych możliwości ma mój dekoder sat Dreambox z jednym bólem, można wbudować tylko DVD niestety nie można BR :( w sumie nie bardzo wiadomo dla czego, być może kwestia licencji, bo przecież filmy z mkv HD odtwarza bez problemu z dysku.
plus ze nie mogę podpiąć dowolnej wielkości dysk jaki jest obsługiwany przez linuxa :>

co do kompa z drugiego linku ciekawa sprawa ale za dużo wentylatorów.
takie coś to mam ale nie znoszę gdy coś szumi, gdy oglądam ciekawy film albo słucham dobrej muzyki w dobrej jakości to u mnie komputer dostaje bana i idzie spać.
owszem można by zrobić chłodzenie pasywne czy wodne...
no i jeszcze ogarnąć jakieś oprogramowanie serwerowe i odtwarzające w HD i najlepiej by można by było odpalać to przez sieć oraz z pilota.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2010-09-05 15:26:01 (15 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

akurat waga, to nie wszystko w tym sprzecie ;-)

cisza, jest kwestia... wyciszenia 8-) moj komp chodzi 24/7 tuz przy glowie (mniej niz pol metra) i jest cichy - kwestia ustawien itp.
sprzet o ktorym piszesz, nie bedzie cichy - chodzi na max. caly czas i w dodatku wyposazony i maly wentylatorek...

tu mozesz poczytac o nowosciach - 17x17cm to juz niezly wynik, nie? :-D i masz 4-dyski (wlacznie e-sata na kieszenie dwie)

a i dzwiek bedzie lepszy, znacznie...
inna sprawa, ze wiekszosc konstrukcji umozliwia zasilanie z zasilacza 12v@150W max, czyli jeden wentylator odpada (w tradycyjnym zasilaczu)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 05-09-2010 15:34 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2010-09-05 16:08:24 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

hehe, no waga to nie wszytko, ale we wzmacniaczach tak zazwyczaj jest, im lepszy tym bydle cięższe :>
Syn ampasadora izraela niedawno sprzedawał swoje wzmacniacze, 2 szt na każdy kanał osobny, wielkości metr na metr i z 30cm w pionie, waga około 70kg sztuka, w 3 osoby było co dźwignąć.
ech myślałem że skoro kupił nowszy zestaw to zrobimy dila, ale lipa ;)) dobra cena, ale i tak sobie usiadłem, na te kable mi brakło a co tu mówić o reszcie głośniki wielkości szafy :)))
ale cisus, brzmiało to u niego jak bym był na sali koncertowej
straciłem ponad godzine na słuchaniu, coś pięknego.
Ale wróciłem na ziemie i mam Onkyo 906, niezłe możliwości i fajne brzmienie :)

Co do płytki fakt maleństwo, kiedyś dostałem na odchodne z firmy kompa co się nazywa shuttle, to chyba pierwsza firma która kiedyś zaczęła robić na rynek takie małe kompy wielkości tostera.
jakiś czas robił jako serwer sieciowy, bo ma ciche chłodzenie choć nie bezdźwięczne.

ale to o sprzęcie, a co miało by być oprogramowaniem by używać tego jako typowe media center? nie mów ze Windows :>

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-09-05 16:22:07 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »