odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
dallas85 |
Post #1 Ocena: 0 2010-02-26 13:24:29 (15 lat temu) |
Z nami od: 17-01-2010 Skąd: Humberside |
Wczoraj mielismy kontrole w sprawie nie placenia TV license. Powod jest prosty - nie posiadamy telewizora  Mily pan przedstawil sie, pokazal karte identyfikacyjna i zapytal, czy moze wejsc do mieszkania i sprawdzic, zaznaczajac, ze ma takie prawo. Oczywiscie wpuscilam go, bo czemu nie. Wszedl, zobaczyl ze do gniazda antenowego nic nie jest podlaczone, ani nie posiadamy odbiornika telewizyjnego, zapisal nazwisko na czyms w rodzaju niewielkiego palmtopa i wyszedl. W sumie nawet nie przyszlo mi do glowy zapytac go o pozostawienie jakiejs wizytowki, czy potwierdzenia, ze taka kontrola miala miejsce, ale jak to bywa w takich sytuacjach - mysli sie dopiero po wszystkim.
I tu pytanie do Was - czy takie kontrole w UK to norma, czy po prostu ktos "zyczliwy" na nas doniosl, myslac, ze wlepia nam kare? I druga sprawa - jak moge potwierdzic, czy faktycznie taka kontrola miala miejsce? Sprawdzalam strone tv licensing, ale wydaje mi sie, ze do kontroli korzystaja z uslug firm zewnetrznych... Z gory dziekuje za odpowiedz. Wysprzątane mieszkanie to znak, że komputer jest zepsuty
|

|
 |
|
|
berenika |
Post #2 Ocena: 0 2010-02-26 13:34:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: EM |
Prawdopodobnie nikt na was nie donosił tylko nie maja po prostu wnoszonej opłaty spod tego adresu i przyszli sprawdzic dlaczego.Tez miałam kiedys taka kontrole swiezo po przeprowadzce nie mielismy jeszcze podłaczonego telewizora miły pan sprawdził co i jak zapisał w swoim kajeciku i po sprawie. ...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...
|

|
 |
|
goskauk |
Post #3 Ocena: 0 2010-02-26 13:45:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2008 Skąd: Reading |
A u nas byl jeden Pan jak maz skasowal direct debit i zapomnial zaplacic 2 miesiace.Ja nawet nie wiedzialam o tym i facet byl,wytlumaczyl co i jak i ja tez i zapisal na mnie tv.Tez byly pytania ile odbiornikow,czy mamy sky itd i nawet go nie wpuscilam i jest ok.Z nimi nie ma zartow:-Y wiec lepiej placic. pit-y,benefity itp.
|

|

|
|
BOGNA35 |
Post #4 Ocena: 0 2010-02-26 14:09:00 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2010 Skąd: POOLE |
Tj pisze berenika-nie mieli oplaty z tego adresu i przyszli,chociaz słyszałam ze tez sa takie przypadki ze ktos komus sie wygadał ze nie płaci i przyszli po jakims czasie-ot-to takla polska zawisc .mielismy niedawno tez taka kontrole po 7miesiacach przyszli jak tu mieszkamy (a nie płacilismy)Pan był bardzo sympatyczny ,jak powiedzielismy ze przeciez nie mamy angielskiej telewizji tylko polska-wyjał pismo w jezyku polskim -w ktorym pisało ze tez musimy uiszczac opłate chociaz mamy satelite.(ja o tym wiedziałam tylko bałam sie ze dostaniemy kare i dlatego sciemnialismy)Pan powiedział ze na miejscu moze sporzadzic taka umowe i po krzyku -teraz płacimy i jest oki
|

|

|
|
czarnulka33 |
Post #5 Ocena: 0 2010-02-26 14:37:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-09-2007 Skąd: newwport gwent |
ja tez tak mialam wczesnie facet przyszedl sprawdzil i musze placic
|

|
 |
|
|
dallas85 |
Post #6 Ocena: 0 2010-02-26 15:45:19 (15 lat temu) |
Wydaje mi sie, ze to akurat skutek uprzejmosci jednej z naszych sasiadek, z ktora maja problemy praktycznie wszyscy mieszkancy bloku. Tak sie zlozylo, ze niecaly tydzien temu podlaczono u nas (tzn. w calym bloku) wejscia antenowe SKY, a pare dni temu kupilismy nowy monitor, wiec pewnie zauwazyla jak wnosilismy do domu pudlo i myslala ze to telewizor.
Ale mniejsza o to, wazniejsza jest dla mnie mozliwosc zweryfikowania, ze byla to wizyta kontrolera a nie kogos, kto chcial obejrzec mieszkanie i sprawdzic, czy cos mozna z niego "zwedzic"... Wysprzątane mieszkanie to znak, że komputer jest zepsuty
|

|
 |
|
krakn |
Post #7 Ocena: 0 2010-02-26 15:50:36 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
u nas byli na naszym pierwszym mieszkaniu jakie wynajmowaliśmy, ale to dlatego ze gość który mieszkał przed nami ni płacił za nic.
tylko brał kredyty, nawet jak juz dwa lata nie mieszkał. adres był tak dokładnie spalony że mi nie chcieli nawet tel kom dać na kontrakt ani otworzyć konta w banku.
Kontroler zapisał kto mieszka i że zapłacona licencja i po sprawie.
poza tym gdy się wprowadzasz a nie przeniesiesz licencji na nowy ades to dosłownie w tydzień masz pierwszy list z przypomnieniem, no cóż pilnują tego podatku, bo kara jest spora jest z czego skubać Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
anna69 |
Post #8 Ocena: 0 2010-02-26 15:51:54 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
Przewanie oni maja legitymacje - wtedy nalzelalo spisac jej nr i imie nazwisko - i zawdzwonic do TV Licence , a teraz to raczej szukaj wiatru w polu....
Mozesz tez zadzwnic do nich i spytac sie czy byla przewidywana w tych dniach kontrola u ciebie w domu, bo chcesz sie upewnic iz maja ciebie w systemie jako taka ze nie musisz placic.....
|

|

|
|
LekarzDrzew |
Post #9 Ocena: 0 2010-02-26 15:58:45 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-12-2009 Skąd: Mansfield |
A po co miec potwierdzenie kontroli? Toz jutro rano mozesz kupic TV i maja prawo Cie popoludniu znowu skontrolowac...
|

|
 |
|
dallas85 |
Post #10 Ocena: 0 2010-02-26 16:00:59 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-02-26 15:45:19, dallas85 napisał(a):
Ale mniejsza o to, wazniejsza jest dla mnie mozliwosc zweryfikowania, ze byla to wizyta kontrolera a nie kogos, kto chcial obejrzec mieszkanie i sprawdzic, czy cos mozna z niego "zwedzic"...
wlasnie po to  Wysprzątane mieszkanie to znak, że komputer jest zepsuty
|

|
 |
|