Kup sobie miernik i życie stanie się prostsze. Na rękę to wiesz co można łapać

Str 4 z 7 |
|
---|---|
stokesay | Post #1 Ocena: 0 2009-12-14 09:02:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Problem może być w tym że nie jesteś na Hot Birdzie tylko np. Astrze - niewielkie przesunięcie i lipa. Stąd masz sygnał, ale nie masz jakości.
Kup sobie miernik i życie stanie się prostsze. Na rękę to wiesz co można łapać ![]() Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
landi | Post #2 Ocena: 0 2009-12-14 09:47:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2007 |
tylko ze ten miernik (najtanszy typu sat finder) nie znajdzie za ciebie satelity, pomoze ci dostroic sygnal na satelicie na ktorej jestes
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪
|
Post #3 Ocena: 0 2009-12-14 11:24:04 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Mazakk | Post #4 Ocena: 0 2009-12-14 14:28:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-08-2009 Skąd: Wolverhampton |
Czesc osob ma racje. Zakup prostego miernika pomoze napewno. Problem jest taki ze sygnal DVB-S/DVB-S2 jest trudny do 'zlapania' na tzw czuja. Kiedys systemy analogowe pozwalaly na takie akcje, tzn mozna bylo sobie krecic antena ze wschodu na zachod powoli i mozna bylo zauwazyc ze cos wskakuje. Przy systemie cyfrowym jest duza zwloka, tzn ze np mozesz juz byc ustawiony na satelicie ale miernik i tv jeszcze tego nie pokaza. Pogoogluj na temat jak uzywac miernika sat. W skrocie napisze ze ustawiasz piszczyk na max, i jak lapiesz jakiegos satelite czujnik zaczyna bardzo glosno piszczec, pozniej dostrajasz to co masz zmniejszajac z max na coraz to mniej. Jednak u ciebie najlepszym rozwiazaniem byloby podlaczenie jakiegokolwiek odbiornika sat i zlapanie Hotbirda. Wlasciwie teraz robisz to na slepo.
|
B0nkers | Post #5 Ocena: 0 2009-12-14 15:17:59 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 06-12-2009 |
Dla prostego miernika fakt czy sygnał jest analogowy, DVB czy DVB-S2 nie ma żadnego znaczenia. Miernik wykrywa wyłącznie obecność i siłę tzw. nośnej
Mięso z psa przemielone razem z budą
|
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2009-12-14 16:06:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2009-12-14 15:17:59, B0nkers napisał(a): Dla prostego miernika fakt czy sygnał jest analogowy, DVB czy DVB-S2 nie ma żadnego znaczenia. Miernik wykrywa wyłącznie obecność i siłę tzw. nośnej tak jest, i to wystarcza, tylko trzeba złapać nośną pożądanej przez nas satelity, to znaczy trochę w lewo (wschód) w stosunku do SKY TV Cytat: 2009-12-14 06:46:16, grzes-24 napisał(a): krakn niestety jakosc musi byc powyzej 0. Mam czerwona kropke i nic nie pooglodam. Przez chwile zlaapalem syg bo byla zielona ale to byla sekunda ;( to trzeba było sobie oznaczyć na rurkach ten moment i dalej ustawiać kręcąc milimetr w dół milimetr w prawo lub w lewo. Zastanawia mnie że aż tak wąsko ci łapie, a może masz antene zdeka zdeformowaną? kiedys już pisałem ale powtórze jeszcze raz należy sprawdzić jeszcze raz na spokojnie: -zaczynamy od kabli, -Czy napewno są to kable SAT? a nie kabel koncentryk TV? -uciąć i ponownie starannie zarobić kable, aby nawet aby jeden włosek nie dotykał rdzenia. natomiast zawijam ekran pod gwint nakrętki. -Sprawdzamy czy rdzeń jest czysty i najlepiej by był do końca nakrętki, nie więcej i nie wiele mniej, ja porostu ucinam kleszczami po nakręceniu nakrętki. -Sprawdzamy czy wszystkie złączki są dobrze przykręcone, oczywiście bez przesady ale palcami nie zawsze jest wystarczająco. Ja jeszcze spryskuje takim sprejem do elektryki, ACF-50* który uniemożliwia wnikanie wilgoci korodowanie i poprawia przepływ, ale to nie jest konieczne. -Jeszcze jedno właśnie antena, kiedyś też miałem jaja z ustawieniem jajka cyfry, niby była OK, a potem się okazało ze w czasie transportu samolotem jednak się odkształciła, nie była pogięta, ale nie tworzyła skupienia tam gdzie powinna mając pewność że twarde-ware jest sprawne szukamy sygnału ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
grzes-24 | Post #7 Ocena: 0 2009-12-17 20:54:56 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-06-2009 Skąd: Londyn |
Juz oglodal polskie programy z n-ki
![]() Ustawilem antene mniej wiecej tak jak maja ustawiona cyfre blok dalej. Znalazlem sile w miare duza, wtedy odchylenie, znowu wschod zachod, znowu odchylenie i na koniec ustawienie konwertera. Pomoglo bez jakiegokolwiek miernika ![]() Aktywacja "od ręki" Pozdrawiam i dziękuję za wszelka pomoc. |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2009-12-17 21:15:54 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
grześ, konwerter ustawiasz na sam początek w uchwycie i tak ma zostać bo uchwyt jest tak zrobiony że znajduje się dokładnie w ognisku, jak dasz za blisko albo za daleko to ...
no pobaw się szjłem powiększającym na słońcu ![]() LBN ma być dokładnie w ognisku czyli tam gdzie odbite promienie są najbardziej skupione. Gratuluje że się w koncu udało ![]() no a teraz będzie trudniejsze, jak ci się zachce coś jeszcze to jeszcze możesz zainstalować na tej antenie Astre 19 ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
biniusia | Post #9 Ocena: 0 2009-12-17 21:21:49 (15 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2009 Skąd: manchester |
Cytat: 2009-12-14 09:47:42, landi napisał(a): tylko ze ten miernik (najtanszy typu sat finder) nie znajdzie za ciebie satelity, pomoze ci dostroic sygnal na satelicie na ktorej jestes ja wlasnie taki mam i ustawilo mi bez problemu i wszystko dziala jak ta lala ![]() Kobieta jest jak wino ......im starsza tym lepsza.
|
grzes-24 | Post #10 Ocena: 0 2009-12-18 20:20:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-06-2009 Skąd: Londyn |
Astre 19 tzn?
Na tym samym dekoderze moge oglodac programy z astry? Jesli tak to jakie i jak to zrobic? |