MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Do Kina czy na Film? - Recenzje filmow

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 105 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 103 | 104 | 105 ] - Skocz do strony

Str 15 z 105

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2010-02-21 18:07:50 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

A my właśnie po obiedzie i po
GALERIANKACH

Nie melanżujesz – nie żyjesz (Ok 87%) (kino)

Cztery dziewczyny w pełnym rynsztunku bojowym: białe kozaczki, torebeczki, obcisłe krótkie spódniczki, makijaż i bezkompromisowe spojrzenia gotowych na wszystko – oto idą galerianki.

Debiutancki film Katarzyny Rosłaniec (reżyserka została za niego doceniona na ostatnim festiwalu w Gdyni) traktuje o dziewczynach, a właściwie o dziewczynkach, gimnazjalistkach, które prostytuują się w zamian za różnego typu gratyfikacje, najczęściej za mniej lub bardziej wartościowe podarunki. Terytorium, na którym często żerują, wypatrując klientów, to centra handlowe (stąd "galerianki";), miejsca zapewniające względną anonimowość (zatłoczone), wygodę (punkty gastronomiczne i bezpłatne toalety), stosunkowo dużą podaż obiektów seksualnych (szeroki przedział wieku, zróżnicowanie fizyczne i majątkowe) oraz możliwość szybkiego finalizowania transakcji (sklepy z bogatą gamą produktów służących jako środek płatniczy za usługę). Galerianki nie unikają też klubów i wszelkich innych miejsc, w których mogłyby szybko i bez problemów dokonywać transakcji. Wierzyć się nie chce? A jednak.
----

tyle z sieci, a ode mnie dodam zasadniczo film o małolatach,
w sumie nic nowego tyle że otoczenie się zmieło, nasze rówieśnice latały po hotelach do południa a teraz małolaty ganiaja po galeriach, no cóż za naszych casów nie było "galerii" a te co były to raczej się do tego nie nadawały :))

Filmidło nie wiem czy ku przestrodze ma być?
W każdym bądz razie fajnie pokazuje puste myślenie małolatów,
jedne daja bo znalazły sposób na kase drugie dają bo chcą "zaistnieć" w towarzystwie.
W sumie film do kotleta.

I jak zwykle w polskich filmach problem z dźwiękiem, co prawda poza kilkoma scenami aktorzy mówią dość wyraźnie ale i bez teatralnego zacięcia, co w sumie jest na plus, to jednak gdy wchodzi muzyka to mam wrażenie że dźwiękowiec to ten skurczybyk dźwiękowiec od reklamy z TV, głuchy czy złośliwy nie wiem, ale trzeba mieć pod ręką pilota bo się ściany trzęsą.

teraz włączyłem film
Wanted - Ścigani
(2008)
puki co zakręcony, z elementami matrixa, ale wciąga :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2010-02-21 18:38:15 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ciesza

Post #3 Ocena: 0

2010-02-21 18:55:30 (15 lat temu)

ciesza

Kobieta

Z nami od: 29-08-2007

Tyle sie napisalam wczesniej o Ninja assassin, naczekalam sie tez sporo, bo w moim kinie go nie grali wogole:-Y
Jestem na swiezo po filmie, jak dla mnie niesamowity i wlasnie tego sie spodziewalam:-]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2010-02-21 19:04:27 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

No i następny film odbębniony
Wanted - Ścigani

Młody mężczyzna (James McAvoy) dowiaduje się, że jego zaginiony ojciec w rzeczywistości jest zawodowym zabójcą. Kiedy ojciec zostaje zamordowany, syn zostaje zwerbowany do organizacji, która wyszkoliła jego ojca. Dostaje nauczyciela o imieniu Sloan (Morgan Freeman). Pod jego okiem chłopak przechodzi trening, który ma sprawić, że zajmie miejsce swojego ojca.
Zwyczajny pracownik biurowy (James McAvoy) dowiaduje się pewnego dnia od pięknej Fox (Angelina Jolie), że jego ojciec był sławnym zabójcą, który został zamordowany. Od tej chwili Wesley trafia pod opiekę Sloana (Morgan Freeman) i starożytnej organizacji walczącej ze złem. Jego życie obraca się o 360 stopni, przechodzi specjalne szkolenie, by pomścić śmierć swojego ojca i zająć jego miejsce.
-----------------------------------------
odemnie
To dla miłośników filmów gdzie dominują efekty ala MATRIX
sama fabuła dość zaskakująca, w połowie filmu zorientowałem się ze już po kawałku go widziałem w TV.
niezłe efekty i nawet fajna fabuła.
Za wrażenia estetyczne filmu odpowiada ta pani

własnie zobaczyłem kawałek filmu
The Imaginarium of Doctor Parnassus, ale po włosku, przydały by się napisy po polsku, lub angielsku niestety z polskimi napisami film jest dostępny jest tylko na DVD w niskiej rozdzielczości, szkoda, bo widzę niezłe sceny, zakręcony niezwykły film, nawet po makaroniarsku mnie zainteresował.
zobaczymy :)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2010-02-22 08:50:30 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

krakn rozminales sie z powolaniem - nadajesz sie na obronce Romana Polanskiego...

Cytat:
Filmidło nie wiem czy ku przestrodze ma być?
W każdym bądz razie fajnie pokazuje puste myślenie małolatów,
jedne daja bo znalazły sposób na kase drugie dają bo chcą "zaistnieć" w towarzystwie.
W sumie film do kotleta.

w tej recenzji znajdziesz odpowiedz
jak i w opisie Efki na stronie nr 3

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 22-02-2010 08:51 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-02-22 09:14:10 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2010-02-22 09:29:21 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

polańskiego?
Dziewczyno, małolaty od zawsze latały po hotelach, ale tylko do południa , bo wieczorem przychodziły "zawodowe" panie i te nie miały prawa tam być, tu się nic nie zmieniło, poza scenerią, i nie wiem co ma do tego polański, 16 latki nie od dziś wchodzą w czas sexu, jedni z rówieśnikami inni tak jak na filmie.

Nie ważne, wczoraj wieczorem oglądnąłem "miedzystanową 60tke"
trzeba przyznać początek mnie zniechęcał myślałem że wyłączę, ale zanim zjadłem kilka kanapek :))))))) i im bliżej końca tym film bardziej ciekawy i zabawny :) wiec potwierdzam warto obejrzeć

Oglądał ktoś z was Dystrykt 9?
ja już startowałem z tym filmem 3 razy i wyłączałem po kilkunastu minutach, niby nowe spojrzenie ale jakoś tak .... dziwny :)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2010-02-22 09:40:24 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

To ma Polanski do tego co kazdy inny dorosly facet
w taki czy inny sposob wykorzystujacy nieletnia.
Jak jest urzadzony swiat wiem i to bardzo dobrze-o to sie nie marw-chlopaku,a juz problemow natury etycznej czy moralnej tez nie mam ochoty od rana (ani w tym temacie) roztrzasac.

Oczywiscie ze Miedzystanowa warto obejrzec.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2010-02-22 09:58:40 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

dlatego też tego nie roztrząsałem.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #10 Ocena: 0

2010-02-25 20:08:22 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

w zwiazku z tym ,ze padam dzisiaj na twarz ze zmeczenia :-?recenzje wrzucam z netu

Ostateczne zohydzenie peerelowskiej rzeczywistości i dotknięcie inferna stanu wojennego – tak chyba w wielkim skrócie można nazwać intencję przyświecającą reżyserowi Wojciechowi Smarzowskiemu w „Domu złym”.

Oglądamy koszmar, który stopniowo zamienia się w zgrozę, potem w jeszcze większy koszmar, by w scenie finałowej osiągnąć wymiar absurdu niepodobny do niczego, co w polskim kinie kiedykolwiek pokazywano.

Film składa się z dwóch nakładających się na siebie kryminalnych wątków. W czasie teraźniejszym milicyjna grupa śledcza z podejrzliwym porucznikiem na czele (Bartłomiej Topa) przeprowadza wizję lokalną w zrujnowanym wiejskim obejściu położonym gdzieś na wyludnionych bieszczadzkich polach. Chodzi o udowodnienie winy byłemu zootechnikowi (Arkadiusz Jakubik), który rzekomo 4 lata wcześniej wykazał się szczególnym okrucieństwem i zamordował gospodarzy. Mróz jest siarczysty, bez gorzały nawet prokurator nie jest w stanie trzeźwo myśleć.

Sprawa wydaje się na tyle oczywista, że do wersji oskarżonego, ukazanej w formie ponurych retrospekcji, mało kto przywiązuje wagę. Co więcej, mimo pozorów uczciwego dochodzenia, dość szybko wychodzi na jaw, że prawdy nikt tu nie chce dociec, gra bowiem toczy się o zupełnie inną stawkę. Każdy z antybohaterów zdaje się być uwikłany w jakąś przestępczo-obyczajową aferę, potrzebny jest tylko kozioł ofiarny, który to monstrualne bagno pozwoli zatuszować.

Narzucające się porównanie z „Fargo” braci Coen (z subtelnym dodatkiem breughlowskiej ikonografii) trafnie oddaje reżyserski zamysł. Z pijacko-surrealistyczno-naturalistycznych sytuacji, koncertowo zagranych przez cały zespół aktorski, wyłania się krystalicznie czysty obraz peerelowskiej paranoi. Świetne antidotum na nostalgię za socjalizmem.

-------------------------------------

prywatna uwaga :dla mnie dobre kino.ludzie ze swoimi przypadlosciami tak prymitywni ,ze az niesamowicie prawdziwi ,klamstwo wspiera klamstwo a prawda nie istnieje...
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 105 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 103 | 104 | 105 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,