[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 23-01-2025 07:11 ]
Str 105 z 105 |
|
---|---|
galadriel | Post #1 Ocena: 0 2025-01-23 07:11:30 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Przy rozwodach to i w zwyklych smiertelnikow wstepuja sily piekielne. Swoja droga nie trzeba byc radykalem, zeby rozuzmiec, ze dobrym czlowiekiem to on nie jest; )
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 23-01-2025 07:11 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
rafald | Post #2 Ocena: 0 2025-01-23 10:28:40 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Ciekawe, że jeszcze nie nakręcili filmu o tajemniczej wyspie Epsteina. Zbyt kontrowersyjne?
|
daavid | Post #3 Ocena: 0 2025-01-23 11:07:32 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Ja mam inny temat, bardziej brytyjski. Historię pewnej rodziny można by opowiedzieć, nie wiem czy nie lepiej w formie dokumentu, bo np. kwestia prawa na wyspie którą kupili, jest ciekawa.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/David_and_Frederick_Barclay |
ZlotaPerla2 | Post #4 Ocena: 0 2025-02-15 20:28:20 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Nosferatu 2024
obejrzałam, dopy nie urywa,może za stary MAMAL na te dziady, ale lektor przebił cały występ czytaniem bez intonacji i bez znaków interpunkcyjnych ... Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
daavid | Post #5 Ocena: 0 2025-02-15 21:00:24 (2 miesiące temu) |
Jeden odcinek dokumentu "Helikopter w ogniu", na najpopularniejszej platformie. Czterech liter nie urywa, ale pokazano tam, że Amerykanie sami sobie problemu narobili strzelając do wszystkiego co się rusza.
|
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2025-02-16 07:39:18 (2 miesiące temu) |
Cytat: 2025-02-15 21:00:24, daavid napisał(a): Jeden odcinek dokumentu "Helikopter w ogniu", na najpopularniejszej platformie. Czterech liter nie urywa, ale pokazano tam, że Amerykanie sami sobie problemu narobili strzelając do wszystkiego co się rusza. Dobra to obejrze. Bylam ciekawa oco chodzi z tym black hawk down Bo w sytuacjach konfliktu to trudno nie strzelac do wszystkiego wokol, kiedy to wszystko moze ubic ciebie pierwsze… Na Channel 4 leci document Go back to where you came from. I jednym z miejsc, ktore tam pokazuja jest oboz uchodzcow gdzies kolo Mogadiszu. No przed Amerykanami to oni nie uciekaja tam. Smutne, ze tyle lat po tych wydarzeniach, tam wciaz jest syf. Dla nas to byl tylko film, a dla tych ludzi tam to codziennosc… tak samo zreszta jak Hotel Rwanda i Tears of the sun. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2025-02-16 19:57:56 (2 miesiące temu) |
Dobry ten dokument, ale jesli chodzi o sytuacje na wojnie/ w takich zbrojnych sytuacjach, to raczej nic nowego.
Efekt domina i jak eskaluje nienawisc jednych do drugich to nie trzeba daleko siegac, mamy przyklady tu i teraz Palestyna- Izrael i Ukraina- Rosja. No Ameryki nikt nie odkryl… Jedno co mi sie nasuwa, jak sie oglada dokumenty albo filmy z panstw typu Iran, Afganistan, teraz Somalia. Oni tam wszyscy ( albo przynajmniej jakas czesc spoleczenstwa) ubrani byli te xx lat temu normalnie, na modle zachodnia. Niedawno ogladalismy Kite runner, podobne wrazenia. I jak wygladaja te spoleczenstwa teraz… Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
daavid | Post #8 Ocena: 0 2025-02-17 10:13:21 (2 miesiące temu) |
No tak, ale jak przychodzisz do jakiegoś miejsca z jakimś przesłaniem ("przywrócić nadzieję"
![]() |
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2025-02-17 10:37:53 (2 miesiące temu) |
No tak, ale do gosci z giwerami nie bedziesz czekal powolnie i z usmiechem: przepraszam pana bardzo, czy jest pan od Al shebab, hamasu czy Daesz czy moze jednak nie…
No niestety, sytuacje bez wyjscia… Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
rafald | Post #10 Ocena: 0 2025-03-16 22:09:54 (miesiąc temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2024-12-08 15:56:05, Turefu napisał(a): "Conclave".Bardzo interesujacy film.Nie bylam przekonana, myslalam, ze bedzie popularne ostatnie przedstawianie duchowienstwa jako lobuzow wielkiego kalibru. Tutaj tak nie jest, czlonkowie konklawe to ludzie, z zaletami i wadami. Zaskakujace zakonczenie. Polecam! W końcu znalazłem chwilę, ale jakoś bez wielkich emocji. Może dlatego, że spodziewałem się czegoś w stylu DaVinci, a tu takie netflixopodobne nudy. |