Cytat:
2011-12-03 20:08:50, esem18 napisał(a):
no mysle 3d 42cale plazma jest fajna promocja w argosie
ale tez myslalem o lcd co jest lepsze lcd czy plazma bo wszedzie pisza różnie raz to jest dobre raz tamto co wy polecacie
hehe,
Co lepsze
Plazma czy LCD
W tym momencie to tak samo trudne jak odpowiedź co lepsze windows czy Apple.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Choćby dlatego że to co było bastionem Plazmy teraz jest również w LCD, to czego brakowało w LCD teraz jest też w plaźmie.
Gdy kupowałem 6 czy 7 lat temu pierwsze 32" LCD obraz powalał na kolana w porównaniu z plazmą zwłaszcza w pomieszczeniu mniejszym niż 4x4 metry. no i cena, wtedy za LG 32" LCD dałem 1100 funtów, za plazmę trzeba było dać trzy razy tyle i kupić co najmniej 50"
Dziś ceny są bardzo podobne miedzy technologiami i drakońsko spadły.
-Trwałość w obydwu technologiach jest już tak samo.
-Czerń, dawniej w LCD nie było możliwości uzyskania całkowitej czerni, była szarość, przez co na filmach w ciemnych ujęciach traciło się efekt "czarnego" pomieszczenia.
To była zaleta Plazmy wynikało to z budowy, w LCD światło było zasłaniane w Plaźmie gasną "żaróweczki"
Teraz LCD zwłaszcza tzw LED gdzie każdy piksel jest podświetlany osobno uzyskano podobny efekt jak w plaźmie.
-Dawniej LCD miał o wiele lepszą rozdzielczość, dużo mniejszą ziarnistość, pierwsze Plazmy dało się rozsądnie oglądać z odległości co najmniej 4-5 metrów, a i tak szału nie było.
Teraz i LCD i Plazma mają tak malutkie piksele (czyli punkty świetlne) ze nie ma róznicy
-Dawniej LED pobierał 300-500W plazma 700-1500W czyli tyle co farelka czy słaby ogrzewacz

)
Teraz i jedno i drugie mieści się poniżej 500W, często jest to nawet 200W, wszytko zależy od wielkości TV i trybu pracy.
Np moja 58" plazma w zależności od trybu pracy, bierze ~450-650W
Tak że Bardziej patrzył bym, na paremetry obrazu, na kontrasty, możliwości wygaszania ciemnych obszarów ile jest w stanie ich wygasić jednocześnie, kontrast, zdolność wyświetlania detali...
NOOOO własnie, nawet sobie nie zdajemy sprawy ze telewizory potrafią gubić detale obrazu.
Kiedyś widziałem porównanie dwóch TV
Na jednym TV na kwiatku było widać włoski, a na nich mikro kropelki rosy, na drugim Tego nie było!
BA!, nawet subtelne kolorowe paski zniknęły, po prostu TV dekodując obraz zgubił te detale by obraz był bardziej płynny, mimo zastosowania słabszego procesora obrazu.
Bardzo fajny serwis poświecony TV
http://www.hdtv.com.pl
Na ich forum można spotkać maniaków obrazu i dzwięku, bardzo wiele się dowiedzieć.
Niestety za drobną opłatą przez Paypall (6zł na miesiąc hehe), ale są to śmieszne pieniądze i uważam że warto im zapłacić bo robią bardzo dużo dobrej roboty.
Gdy uzyska się status VIP, dostaje się możliwość czytania wszystkich bardzo dokładnych testów.
Dzięki temu dokładnie się dowiemy za co płacimy, albo co ukrywa producent że obdarza nas wspaniałą "niską" ceną.
Nie ukrywam że przez ponad dwa miesiące analizowałem ich testy zanim wybrałem swój TV i uważam że dobrze wybrałem, przedwszytkim poznałem wszystkie, nie tylko plusy, ale i bolączki z jakimi się parają konkretne modele i wszytko się zgadza
Po prostu świadomie wybrałem na co się godzę i za co zapłacę na następne kilka lat.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.